Vakantiehuizen Lage Saale vallei

De lage Saale vallei loop van Halle tot Nienburg in Saksen. Een groot deel van deze lage vallei is een natuurpark, Naturpark Unteres Saaletal. Sinds 1961 is het ruim 400 km2 gebied al beschermd onder landschap behoud maar in 1995 is het verklaard tot natuurpark.

Lees meer over vakantiehuizen in Lage Saale vallei

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

De lage Saale vallei loop van Halle tot Nienburg in Saksen. Een groot deel van deze lage vallei is een natuurpark, Naturpark Unteres Saaletal. Sinds 1961 is het ruim 400 km****2 gebied al beschermd onder landschap behoud maar in 1995 is het verklaard tot natuurpark.

Sommige stukken van deze loop heeft aan de ene zijde bergen of kliffen terwijl de andere oever lager gelegen uiterwaarden zijn. Het gebied heeft een relatief lage regenval wat een unieke omgeving voor flora en fauna creëert. Een van de droogste natuurparken van Duitsland levert een steppeachtige vegetatie op. Niet alleen het klimaat zorgt voor een afwisselende vegetatie maar ook de geologie. In een klein gebied zijn er zandsteen, conglomeraat, porfier en kalksteen te vinden. De langzame erosie van deze verschillende steensoorten zorgt ervoor dat er verschillende mineralen in de bodem terechtkomen die de diversiteit ondersteunen.

Niet alleen heeft het gebied natuurlijke bijzonderheden maar ook archeologische. Op Rijnland na is er nergens in Duitsland zo’n grote verzameling van gebouwen van dergelijke dichtheid en kostbaarheid. Uit de Romaanse periode (900-1250) zijn er maar liefst 60 gebouwen waaronder kathedralen, kerken, kloosters, paleizen en kastelen. Deze zijn gebouwd om God te eren maar ook voor de versterking en uitbreiding van de macht van Otto de Grote. Er zijn veel wandel en fietspaden door de omgeving die zowel natuurlijk als archeologische interessante plekken laten zien. Ook is het mogelijk om vanaf het water te genieten van de rust.

Flora en Fauna

In deze vallei zijn ongeveer 65 vogelsoorten. De oeverbossen met zwarte populieren, eiken en elzen is een uitstekende plek voor spechten. Zo komen er de middelste bonte specht en de zwarte specht voor. Ook de draaihals, boomklever, ijsvogel, buidelmees, torenvalk en buizerd zijn enkele soorten die re verder nog voorkomen.