Vakantiehuizen Nationaal Park Donau-Auen

Gelegen in het oosten van Oostenrijk ligt een van de laatste natuurlijke uiterwaarden van de Donau. Dit 93 km2 grote gebeid is in 1996 opgericht en is nu een IUCN categorie II park. Het natuurgebied is een lint met de rivier centraal en loopt van Wenen tot de grens met Slowakije.

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal Park Donau-Auen
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Gelegen in het oosten van Oostenrijk ligt een van de laatste natuurlijke uiterwaarden van de Donau. Dit 93 km****2 grote gebeid is in 1996 opgericht en is nu een IUCN categorie II park. Het natuurgebied is een lint met de rivier centraal en loopt van Wenen tot de grens met Slowakije.

Vanwege een dam die al in 1900 gebouwd werd is de waterloop van de Donau veranderd. Er zijn sinds 2002 werkzaamheden begonnen om het waternetwerk weer te verbeteren. Nu heeft de rivier 36 km lengte om zich vrij te bewegen en dit brengt een waterhoogte verschil van soms 7 meter. Doordat de rivier hier vrij spel heeft is een van de grootste wetlands van centraal Europa ontstaan en nu ook beschermd. De ooibossen hebben extra aandacht gekregen om te voorkomen dat ze economische doeleinden gebruikt zouden worden. Hierdoor is dit ecosysteem in tact gebleven en heeft de natuur zich kunnen ontwikkelen.

Flora en Fauna

Witte abeel, zwarte populier, gladde iep, kraakwilg, schietwilg, bittere wilg, sleedoorn, duindoorn, rode kornoelje en gele kornoelje zijn typische struiken en bomen in het park. Meeste soorten zijn kenmerkend voor de uiterwaarden habitat. Verder zijn er soorten als hop, wilde druif, bosrank, maretak, riet, grof hoornblad en pijlkruid te vinden. Ook zijn er vele bloemen zoals de vroege sterhyacint, bosgeelster, daslook, spinnenorchis, bijenorchis en aangebrande orchis.

Naast het grote wild van edelherten, wilde zwijnen en bevers zijn er ook andere zoals Europese moerasschildpad, gladde slang, dobbelsteenslang, boomkikker, vuurbuikpad en de Donaukamsalamander. Verder zijn er nog vele vogelsoorten waaronder de Europese zeearend, zwarte wouw, oehoe, ijsvogel, oeverloper, kleine plevier en kwartelkoning.

Doordat de natuurlijke stroming van de rivier er voor zorgt dat er ook ondiepe plekken zijn is het ook voor vissen een belangrijk gebied. Er zijn wel 60 vissoorten in dit stuk en voor sommigen is het een belangrijk paai gebied. Zo komen de barbeel, hondsvis, roofblei, karper, bittervoorn, steur en snoek voor.

Ontdek onze nieuwe look

Leuk dat je er bent! Onze website heeft een nieuw jasje gekregen, deze past een stuk beter. Alles werkt verder zoals je het gewend bent. Wat vind je van onze nieuwe look?