Vakantiehuizen Nationaalpark Nockberge

In het zuiden van Oostenrijk ligt dit 183 km2 grote park wat in 1987 is opgericht. Volgens IUCN heeft het de beschermde landschap status maar is in 2004 wel tot biosfeer reservaat uitgeroepen. In de kernzone van het park liggen die pieken met alpenweiden terwijl de zones die eromheen liggen bestaan voornamelijk uit bossen.

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaalpark Nockberge

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

In het zuiden van Oostenrijk ligt dit 183 km****2 grote park wat in 1987 is opgericht. Volgens IUCN heeft het de beschermde landschap status maar is in 2004 wel tot biosfeer reservaat uitgeroepen. In de kernzone van het park liggen die pieken met alpenweiden terwijl de zones die eromheen liggen bestaan voornamelijk uit bossen.

Voor het ontstaan van het park waren er plannen om er een skigebied van te maken, 18 liften en duizenden hotelbedden. De lokale bevolking stemde in een referendum met maar liefst 94 % tegen deze plannen. Enkele jaren later werd het een nationaal park waarbij het streven was om het te behouden in een zo origineel mogelijk status, waarbij historisch en landschapelementen bewaard moeten blijven. Er zijn lange en korte uitgezette routes maar met een goede kaart of GPS bent u geheel vrij om uw eigen weg te vinden.

Flora en Fauna

Zoogdieren die in het park voorkomen zijn onder andere edelherten, herten, gems, boommarter, steenmarter, bunzing, vos, marmot, sneeuwhaas, sneeuwmuis, hazelmuis en berkenmuis. Ringslang, adder, bruine kikker, alpenwatersalamander, alpenlandsalamander en levensbarende hagedis zijn enkele van de aanwezige reptielen en amfibieën. Er zijn ook vele soorten insecten, spinnen en vissen in het park, er is dus overal waar u kijkt wel een mogelijkheid om iets moois te vinden.

De diversiteit in andere dier en plant groepen is ook terug te vinden in de vogels, zo zijn er de kleine en grote bonte specht, zwarte specht, notenkraker, waterspreeuw, sneeuwvink, zwarte roodstaart, Alpenkraai, steenpatrijs en korhoen. Roofvogels zijn er zowel overdag als in de nacht, zo kunt u de oehoe, bosuil, ruigpootuil, dwerguil, sperwer, steenarend en buizerd zien.

De subalpine sparrenbossen hebben hun grens op ongeveer 1700 meter liggen hoewel in de volgende 200 meter hoger er nog wel enkele bomen staan. Kruidachtige zoals edelweiss, blauwe lupine, gemzenkruid, gele Alpenanemoon, aurikel, eenbloemig wintergroen en gele gentiaan zijn enkele voorbeelden van de vele soorten die voorkomen.