Vakantiehuizen Nationaal Park Pieninsky

Het natuurgebied Pieninsky heeft sinds 1967 de status van Nationaal Park en ligt op de grens met Polen in de Pieniny bergen. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 2100 hectare en is het kleinste Nationale Park in Slowakije. Het park staat voornamelijk bekend om de Dunajec rivier die hier doorheen stroomt.

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal Park Pieninsky

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Het natuurgebied Pieninsky heeft sinds 1967 de status van Nationaal Park en ligt op de grens met Polen in de Pieniny bergen. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 2100 hectare en is het kleinste Nationale Park in Slowakije. Het park staat voornamelijk bekend om de Dunajec rivier die hier doorheen stroomt.

Pieninsky Nationaal Park is in veel aspecten een ongewoon gebied. Het park heeft een uniek landschap met vele natuurwaarden. De lage bergen in het park geven een schilderachtige indruk. Door de eeuwen heen zijn de kalkstenen rotsen verweerd, waardoor men in het noorden vele ronde vormen kan tegenkomen, terwijl in het zuiden hoge kliffen zijn te vinden. het hoogste punt in het gebied kan men vinden op de top van de Trzy Korony, wat de ‘drie kronen’ betekend en ligt op 982 meter boven de zeespiegel. Andere spectaculaire pieken die men in het park kan vinden zijn de Sokolica (de valk klif), Ostra Skala (de scherpe klif) en Grabczycha, die allemaal hoog boven de Dunajec rivier uitstijgen.

De Dunajec rivier

Door het Nationale Park loopt de rivier de Dunajec, wat wordt gezien als een van de mooiste rivieren in Europa en een zijrivier is van de Vistula rivier. Bezoekers kunnen via een boottocht of rafttocht over de rivier genieten van de mooie natuur dat in het park te vinden is. De rivier loopt door smalle en kronkelende kloven en ingesneden rotsen. Onlangs zijn er twee dammen in het gebied gebouwd dier de lokale bevolking en het gebied tegen overstromingen moet beschermen.

Flora and Fauna

Men kan in dit gebied een overvloed aan planten vinden. De bossen bestaan voornamelijk uit dennen, beuken, lariksen, en sparren. Bezoekers die in het najaar komen kunnen dan ook genieten van de schitterende hefstkleuren die deze bomen dan hebben. Men kan in het park tevens zeldzame planten tegen komen, zoals onder ander de zilverdistel en het valkruid.

Het gebied heeft tevens een rijke fauna. Dit gebied is de thuisbasis voor de lynx, de wilde kat, de wolf, het hert en vele andere dieren. In de grotten kan men vele kolonies aan vleermuizen vinden. Daarnaast kan men hier tal van vlinders vinden.