Vakantiehuizen Nationaal Park Tatra

Het natuurgebied Tatra heeft sinds 1949 de status van Nationaal Park en is tevens het oudste Nationale Park van Slowakije. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 74.100 hectare. Het park grenst in het noorden aan het aangrenzende Poolse Nationale Park. Het nationale symbool van het park is de berg Krivan, die op 2495 meter boven de zeespiegel te vinden is.

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal Park Tatra

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Het natuurgebied Tatra heeft sinds 1949 de status van Nationaal Park en is tevens het oudste Nationale Park van Slowakije. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 74.100 hectare. Het park grenst in het noorden aan het aangrenzende Poolse Nationale Park. Het nationale symbool van het park is de berg Krivan, die op 2495 meter boven de zeespiegel te vinden is.

Het Nationale Park maakt samen met het aangrenzende Poolse Nationale Park deel uit van UNESCO-lijst van Wereld Biosfeerreservaten. Het Nationale Park beschermd zowel de westelijke Tatra’s als de oostelijke Tatra’s. Bezoekers aan dit gebied kunnen genieten van meer dan 600 kilometer aan wandelpaden en 16 verschillende fietspaden door het gebied. Dieren die men in dit gebied kan vinden zijn kenmerkend voor berggebieden, denk hierbij aan de bruine beer, de de alpenmarmot en de tatra gems. Men kan hier ook een aantal vogelsoorten vinden, zoals onder andere de drieteenspecht, de beflijster en de notenkraker.

Geologie

De hoogste berg van het park kan men op 2655 meter boven de zeespiegel vinden op de top van de Gerlachovský štít. Vanuit geologisch oogpunt is de Tatra een relatief jonge bergkam en zijn naar schatting ongeveer 5-20 miljoen jaar geleden ontstaan. De geologische samenstelling van het tatra is van graniet en leisteen. Daarnaast kan men in het westen ook kalksteen en dolomiet tegenkomen.

Flora

De geologische samenstelling, de bodem en het klimaat zorgen er allemaal voor dat de orginele Flora en fauna van het Nationale Park bewaard is gebleven. Bijna tweederde van het park is dan ook bedekt met bomen, en dan voornamelijk met sparren en zilversparren. Daarnaast kan men hier ook vele andere boomsoorten in de bossen tegenkomen, denk hierbij aan de fijnspar, de grove den, de alpenden, de europese lariks en de bergden. Daarnaast kan men hier ook vele andere soorten tegenkomen in de ondergroei van de bomen. Zo kan men hier onder ander de de steenraket, de gletsjerboterbloem, de gele bergsteenbreek, de kruidwilg en de fijnstraal.