Vakantiehuizen Regionaal Park Pyreneeën van de Ariège

Ten zuiden van Toulouse in het hart van de Pyreneeën ligt het prachtige natuurgebied Pyrénées Ariégeoises. Met 250.000 hectare ontplooit het park zich in de grensregio van  Ariége en Andorra met diepe valleien en hoge pieken waarvan de Mont Valier, de Montcalm, de Pique d’Estats een hoogte van 3000 meter bereiken.

Het park waakt ook over een prehistorisch erfgoed dat uniek is voor Europa: de grotten met wandschildering van Niaux en le Mas d’Azil. Deze behoren zeker tot de mooiste plekjes van de Pyreneeën. Samen met de burchten van Montségure en Foix is er een rijke geschiedenis die tot 14.000 jaar teruggaat.
 
Lees meer over vakantiehuizen in Regionaal Park Pyreneeën van de Ariège

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Ten zuiden van Toulouse in het hart van de Pyreneeën ligt het prachtige natuurgebied Pyrénées Ariégeoises. Met 250.000 hectare ontplooit het park zich in de grensregio van Ariége en Andorra met diepe valleien en hoge pieken waarvan de Mont Valier, de Montcalm, de Pique d’Estats een hoogte van 3000 meter bereiken.

Het park waakt ook over een prehistorisch erfgoed dat uniek is voor Europa: de grotten met wandschildering van Niaux en le Mas d’Azil. Deze behoren zeker tot de mooiste plekjes van de Pyreneeën. Samen met de burchten van Montségure en Foix is er een rijke geschiedenis die tot 14.000 jaar teruggaat.

Binnen het park heersen zowel een zeeklimaat in het noorden als een mediterraan klimaat in het zuiden. Daarbij speelt het reliëf een belangrijke rol omdat het een obstakel vormt voor de vochtige lucht die aangevoerd wordt van zee. De bergen en de kalkheuvels zorgen voor een alpien klimaat en een diversiteit aan plantengroei. Dit uitgestrekte gebied met zeer verscheiden landschappen, zoals bergweiden, bossen en valleien zal beslist in de smaak vallen van wandelaars die onderweg zijn naar de vijvers ban Bassiès.

Flora en fauna
Het park bestaat voor 85% uit natuur die onaangeraakt is door de mens. Het natuurgebied biedt dan ook onderdak voor bijzondere flora en fauna. veel van deze soorten zijn uniek voor de Pyreneeën waarponder de Pyrenese gems, die minder zwaar en iets bruiner is dan zijn neef uit de Alpen. De lammetjes zijn favoriet bij de steenarend die zelfs reeën en Iberische wolven kunnen verschalken. Opportunisten zoals de zeldzame lammergier profiteren van de prooiresten van wolven en steenarenden.

In het koude water van de bergbeken en rivieren leeft de Pyrenese salamander die goed tegen deze omstandigheden bestand zijn. De Pyrenese mol of desman is ook uitstekend aangepast aan het leven in de bergrivieren, waar ze jagen op schietmotten. Heel bijzonder is het voorkomen van de bruine beer die in Europa slechts enkele verspreidde populaties hebben.

in de Pijbossen tegen de boomgrens aan kunt u de roep van auerhoen horen, terwijl op de bergweiden het sneeuwhoen zijn nesten bouwt en de vos op patrijzen jaagt. Daarnaast groeien er specifieke Pyrenese plantensoorten zoals de Pyrenese Lis en steenbreek.