Vakantiehuizen Sierra de las Nieves

Als middelpunt heeft het park de 1919 meter hoge La Torecilla. Wat de naam al zegt kan er in de winter sneeuw (nieves) liggen. Het gebied heeft weinig menselijke invloeden gehad in het verleden.

Lees meer over vakantiehuizen in Sierra de las Nieves
Lees meer over:

Als middelpunt heeft het park de 1919 meter hoge La Torecilla. Wat de naam al zegt kan er in de winter sneeuw (nieves) liggen. Het gebied heeft weinig menselijke invloeden gehad in het verleden.

In 1995 is het door UNESCO uitgeroepen tot biosfeer reservaat, dit om niet enkele soorten te beschermen maar het gehele ecosysteem met alles wat ermee verbonden is. Met het zachtere kalksteen zijn in dit park grotten en spelonken te vinden, waarvan nog niet alles is onderzocht. Op 1670 meter ligt de ingang van een van de diepste spelonken van Europa. De Pozo de GESM heeft een diepte van 1098 meter! Er zijn vele wandelroutes in het gebied maar niet allemaal ven goed of consequent aangegeven. Sommige van de wandelpaden zijn al eeuwen oud, die werden door ezels gebruikt toen de sneeuw getransporteerd werd naar de kust om vis en vlees te kunnen bewaren.

Pinaspo pijnboom

Naast Sierra de Grazalema is dit een van de drie groeiplaatsen van de pinsapo pijnboom, een boom die als voor de ijstijd voorkwam heeft een status als natuurmonument gekregen. Verder komen de Portugese eik, wilde olijf, kastanje, es en spar voor. Door de aanwezigheid van oudere bossen komen de bosuil en houtduif voor. Verder kunt u ook de raaf, bergfluiter, kleine zwartkop en blauwe rotslijster zien.

Iberische berggeit

De Iberische berggeit en moeflon schapen zijn ook te vinden in het gebied. Als u in de herfst geluk heeft kunt u twee bokken met elkaar zien vechten, met enorme hoorns knallen ze hun koppen samen, een geluid dat door de vallei echoot. Naast de wilde zwijnen en reeën komt ook een grote populatie mangoesten voor, deze worden elders in Spanje bedreigd. Roofvogels ontbreken ook in dit park niet, zo zijn de Iberische dwergarend, steenarend en slechtvalken enkele soorten die u boven u hoofd kunt zien zweven.