Vakantiehuizen Spanje

Liefhebbers van zon, zee en strand komen in een vakantiehuis in Spanje absoluut aan hun trekken. Zwoele temperaturen en kilometers lange stranden vind je hier namelijk in overvloed! Ook liefhebbers van tapas zijn in Spanje helemaal op hun plek. Vanwege de grootte van het land, kent Spanje verschillende uiteenlopende culturen, talen en klimaten. Waar in het noordwesten de regenachtige vissersdorpen de kust domineren, vind je aan de oost- en zuidkust van het land vooral grote steden die vanwege het fijne klimaat en de vele recreatiemogelijkheden overspoeld worden door toeristen.

Lees meer over vakantiehuizen in Spanje
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuizen Spanje

Liefhebbers van zon, zee en strand komen in een vakantiehuis in Spanje absoluut aan hun trekken. Zwoele temperaturen en kilometers lange stranden vind je hier namelijk in overvloed! Ook liefhebbers van tapas zijn in Spanje helemaal op hun plek. Vanwege de grootte van het land, kent Spanje verschillende uiteenlopende culturen, talen en klimaten. Waar in het noordwesten de regenachtige vissersdorpen de kust domineren, vind je aan de oost- en zuidkust van het land vooral grote steden met een fijn klimaat en vele recreatiemogelijkheden.

Spanje wordt ieder jaar steeds populairder, niet alleen in de zomer, maar ook steeds vaker als overwinteringsbestemming. Vooral de Canarische Eilanden zijn een populaire bestemming in de winter. Desondanks staan onze natuurhuisjes weg van de massa, midden in de natuur. Omdat de natuur nooit ver weg is kun jij in alle rust genieten van het veelzijdige Spanje, maar heb je toch alle benodigde faciliteiten en recreatiemogelijkheden op een niet al te verre afstand bij de hand.

De prachtige Spaanse landschappen

Spanje kenmerkt zich door de diverse plateaus, zoals de Sierra Nevada en de Pyreneeën. Het onregelmatige landschap brengt vele klimaten en microklimaten met zich mee, die samen zorgen voor een rijkdom aan flora en fauna. Dit geldt niet alleen voor het vasteland, maar ook voor diverse Spaanse eilanden, bijvoorbeeld Mallorca, Ibiza of de Canarische Eilanden.

De diersoorten in Spanje zijn gedeeltelijk Zuid-Europees van karakter en hebben Afrikaanse invloeden, zoals de Egyptische mangoest en de kameleon. Op Gibraltar is een apensoort te vinden, de Barbarijse makaak, deze is waarschijnlijk door mensen afgevoerd. In de Picos de Europa en Cordillera Cantábrica komen nog bruine beren voor. In de noordwestelijke berggebieden en de Sierra Morena leven wolven. Dolfijnen en walvissen kun je zien in de Golf van Biskaje en de zeer zeldzame monniksrob kun je spotten voor de Middellandse Zeekust. Ook de vogelliefhebbers kunnen aan hun trekken komen in Spanje. In Midden- en Zuid-Spanje komt de blauwe ekster voor, een vogelsoort die naast Portugal verder alleen in China te zien is. Roofvogels als de arend en de ooievaar leven op verschillende plekken in dit land. In het voorjaar is het land populair bij trekvogels, zo zijn er grote groepen kraanvogels die neerstrijken in Spanje. Het erg belangrijke en wereldberoemde vogelreservaat Coto Donana is ook gelegen in Spanje, hier broeden jaarlijks meer dan 160 soorten, waarvan ongeveer 3000 flamingo paren en 600.000 ganzen uit Noord-Europa.

Door de ligging van de Pyreneeën in het noorden van Spanje, ligt het land relatief geïsoleerd van de rest van Europa. Dit heeft ervoor gezorgd dat er tot op de dag van vandaag nog endemische soorten in Spanje voorkomen. Het flora leven in Spanje is typisch mediterraan. In het noorden zijn er veel loofbossen met onder andere beuken, berken, eiken, kastanjes en essen. Naaldbossen staan vooral in het hooggebergte en in de Pyreneeën kun je de Zilverspar zien. De Spaanse spar is alleen in het Ronda gebied in Andalusië te vinden. Planten zoals orchideeën, narcissen en krokussen komen vooral in verschillende berggebieden boven de boomgrens voor. Orchideeën zijn vooral te zien in de bergweiden op de Picos de Europa. Er zijn in Spanje 695 beschermde gebieden en 12 nationale parken.

Wat je zoal kunt ondernemen in het veelzijdige Spanje

Het ongerepte Spanje biedt met haar onregelmatige landschap een veelvoud aan activiteiten rondom elk vakantiehuisje. Of je nu op zoek bent naar de stilte van een klein stil vissersdorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, een ruige bergketen of heerlijke stranden waar u kunt bijkomen, Spanje biedt het allemaal. Logischerwijs is er dan ook van alles te zien en te beleven in dit land. Leer bijvoorbeeld flamenco dansen of bezoek de welbekende witte dorpen in de omgeving van Málaga. Zoek je het liever wat hogerop? Beklim dan de hoogste berg van Spanje: de Pico del Teide op het eiland Tenerife. Ook een bezoek aan oude kathedralen en architectonische hoogstandjes behoort tot de mogelijkheden.

Omdat het landschap in Spanje zo gevarieerd is en het land ook meerdere prachtige eilanden heeft, zijn er erg veel mogelijkheden om je te vermaken. Met de vele rivieren, kliffen, valleien, moerassen, vulkanen, bergen, meren en bossen is er voor jong en oud genoeg te doen. Neem de kinderen bijvoorbeeld mee voor een tochtje op een kameel op het eiland Fuerteventura of bezoek één van de aquariums op Tenerife. Breng een bezoek aan het Nationaal Park Garajonay, gelegen op het eiland La Gomera. Dit is een magische plaats, bestaande uit een bladerrijk woud dat redelijk vaak in de mist verborgen ligt. Of zie meer van het onderwaterleven bij de eilandengroep Cabrera, dichtbij Mallorca. De zeebodem hier is erg uniek en er leven grote groepen species.

Maar ook op het vasteland is er genoeg te ondernemen. Bezoek in het noorden het ‘Groene Spanje’, gevormd door Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. Deze streek heeft onvergetelijke landschappen en biedt een mix van natuur, cultuur en strand. Ga bergbeklimmen of doe een trektocht door het nationale park Sierra de Guadarrama, gelegen tussen Segovia en Madrid. Of wandel of fiets een deel van de pelgrimsroute naar Santiago in het noorden van Spanje. Deze route voert u langs spectaculaire natuur en charmante dorpjes.

Wil je je tijdens jouw vakantie onderdompelen in de Spaanse cultuur, probeer dan een aantal van de typische Spaanse producten. Probeer een van de vele wijnen of cava’s of ga voor de paella, churros of een Spaanse tortilla. Een ander bekend gerecht wat ook zeker aan te raden is, is de tapas. De Spanjaarden waarderen vooral de kwaliteit, versheid en simpelheid van hun gerechten, de presentatie of het gebruik van zoveel mogelijk ingrediënten wordt niet als iets belangrijks gezien.

Gave dingen om te zien

Liefhebbers van zon, zee en strand komen in een vakantiehuis in Spanje absoluut aan hun trekken. Zwoele temperaturen en kilometers lange stranden vind je hier namelijk in overvloed! Ook liefhebbers van tapas zijn in Spanje helemaal op hun plek. Vanwege de grootte van het land, kent Spanje verschillende uiteenlopende culturen, talen en klimaten. Waar in het noordwesten de regenachtige vissersdorpen de kust domineren, vind je aan de oost- en zuidkust van het land vooral grote steden met een fijn klimaat en de vele recreatiemogelijkheden.

Maar wat zijn nu echt gave bezienswaardigheden? Bezoek eens Ronda, dat ligt in de bergen van Andalusië. Deze stad is verdeeld in tweeën en wordt door imposante hoge bruggen met elkaar verbonden. Onder deze bruggen kun je de rivier Guadelevín bewonderen en het is echt oprecht adembenemend mooi om te zien. Ook Bárdenas Reales is een aanrader qua bezienswaardigheden: het heeft een uniek semi-woestijnachtig landschap: kaal en onherbergzaam kun je het zeker noemen. Dit natuurgebied is door de UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat en huisvest veel dieren. Van adelaars tot gieren en muizen tot schildpadden: je vindt ze hier allemaal.

Waar ga jij graag heen als je naar Spanje gaat?

En wat heb je nog niet gezien? Grote kans dat je Cedeira, Galicia nog niet hebt bezocht. Dit is een prachtig strand, waar geen mens te bekennen is. Je hebt dus eigenlijk dit strand helemaal voor jou alleen!

Of ben je wel eens in het sprookjesachtige Lanuza geweest? In het midden van de Pyreneeën bleef het hooggelegen Lanuza tientallen jaren onbewoond totdat de Spanjaarden besloten de stad te hervestigen. Gelegen aan de rand van een stuwmeer met de stenen gebouwen, is het een rustige, afgelegen bestemming die perfect is om de drukte te vermijden. Een absolute must-see!

Onati ligt in het hart van het schiereiland Euskadi (Baskenland), waar deze prachtige vallei wordt omringd door overweldigende berglandschappen. Je kunt hier heerlijk wandelen, nieuwe tradities en culturen ontdekken. Als u door de stad dwaalt, vindt u indrukwekkende voorbeelden van gotische en barokke architectuur. En als u van de natuur houdt, vindt u bij elke bocht wandelmogelijkheden, het Aizkorri National Park is ook niet te ver weg.

Zomerse temperaturen, zelfs in wintertijden

Bij Spanje denk je natuurlijk aan de warme zonnige dagen, waar je met een sangriaatje in de hand, lekker aan het strand ligt. Maar trek je wat meer 't land in, zal het nog steeds heerlijk lekker warm zijn. Zelfs in de wintermaanden december, januari en februari blijven de temperaturen vaak rond de 16 graden hangen. Heerlijk! Vergeet je niet in te smeren, want door de felle zon kun je nog eens flink verbranden. Neem voldoende water mee, zodat je niet uitdroogt tijdens jouw lange wandeling door de prachtige natuurreservaten of fietstocht door de eindeloze landschappen.