Vakantie Malta

Malta is het prachtige eilandenrijk in de Middellandse Zee tussen de landen Italië, Libië en Tunesië. Veel mensen denken dat Malta alleen de naam van het grote eiland is, maar ook de eilanden eromheen, waarvan de bekendste Gozo en Comino zijn, horen bij de eilandengroep. Op Malta wonen echter wel de meeste mensen. Malta is een geweldig eiland om heerlijk in een vakantiehuisje te verblijven. Een eiland waar je zowel van de natuur als de rijke historie kunt genieten.

Lees meer over vakantie Malta
Lees meer over:

Vakantie Malta

Malta is het prachtige eilandenrijk in de Middellandse Zee tussen de landen Italië, Libië en Tunesië. Veel mensen denken dat Malta alleen de naam van het grote eiland is, maar ook de eilanden eromheen, waarvan de bekendste Gozo en Comino zijn, horen bij de eilandengroep. Op Malta wonen echter wel de meeste mensen. Malta is een geweldig eiland om heerlijk in een vakantiehuisje te verblijven. Een eiland waar je zowel van de natuur als de rijke historie kunt genieten.

Malta is dan wel het grootste eiland, maar is alsnog slechts 316km2 in oppervlakte. Dat maakt het leuk voor een vakantie waarbij je in korte tijd toch veel van een land wilt zien. Je kunt hier prima een auto huren en alle mooie plekjes bezoeken. Let wel op! Omdat Malta een Engelse kolonie is geweest (daarom praten ze er ook Engels!), rijden ze ook aan de linkerkant van de weg! Dit kan even wennen zijn, maar als je het helemaal door hebt weet je niet beter.

Malta is echter niet altijd de eerste keuze voor een strandvakantie. Ondanks dat het een eiland is en het mooie zandstranden heeft waar veel toeristen niet van af weten, zijn veel van de hotels niet geplaatst bij deze stranden. De meest populaire toeristenplaatsen zijn St. Julians en Sliema. Maar doordat alles goed bereikbaar is (ook met het openbaar vervoer), kun je prima naar de zandstranden toe rijden mocht je daar behoefte aan hebben.

Geschiedenis en cultuur

Zoals eerder gezegd, is Malta een land met een rijke geschiedenis. Adembenemende prehistorische bouwwerken zoals allerlei tempels zijn te vinden op zowel Malta als Gozo. Malta is vaak het toneel geweest van allerlei gevechten om de omliggende eilanden en had daardoor een strategische positie. Malta heeft in deze tijd ook veel heersers gekend, waarvan de Britten de laatsten waren. De sporen van deze heersende volkeren zijn overal terug te vinden op het eiland. Dit merk je ook in de restaurants en de Maltese gerechten. Ook de bouwstijlen zijn een mengelmoes van al deze invloeden. Voor de echte cultuurliefhebbers is het een leuke uitdaging om de verschillende invloeden, voornamelijk Italiaanse, Britse en Moorse, terug te vinden in het straatbeeld van Malta.

Maltese klimaat

Het klimaat op Malta is erg aangenaam, ook in de winter. Dit maakt het een ideaal land voor het boeken van een vakantiehuisje, het hele jaar door. De zomers zijn droog en warm, de winters zijn mild maar wel wat natter. Door de wind kan het echter wel wat kouder aanvoelen, maar dat is prima op te lossen met een goed windjack! In de zomermaanden juni tot en met september is het pas vaak na middernacht pas kouder dan 25 graden. Reis je dus in de zomer? Dan ben je vrijwel verzekerd van heel veel zonneschijn, vergeet je dus zeker niet goed in te smeren!

Activiteiten op Malta

Malta barst van de activiteiten, ondanks dat het eiland niet enorm groot is, zul je verbaasd staan van wat er allemaal te zien en te doen is. We hebben hieronder een lijstje met allerlei leuke activiteiten. Of je nu liever in de natuur ronddwaalt of een stad bezoekt, er staat ongetwijfeld iets voor je tussen! Zo kan je vakantiehuisje als perfecte uitvalsbasis dienen voor al je plannen!

Bezoek de glasblazers
Neem je graag een souvenir mee van je vakanties? Dan kun je in malta prachtige authentieke souveniers meenemen! Op Malta worden namelijk prachtige creaties gemaakt met traditionele glasblaaskunst. Het Maltese glaswerk staat internationaal in zeer groot aanzien. Doordat alles met de hand wordt gemaakt, is geen enkel kunstwerk hetzelfde. De ingewikkelde patronen, verrassende kleuren en schitterend glans zullen je versteld doen staan. Nabij San Lawrenz vind je ‘Crafts Village’, op deze plek kun je onder andere zien hoe het gemaakt wordt, maar kun je ook allerlei andere creatieve kunstenaars aan het werk zien zoals pottenbakkers en meubelmakers. Je gaat hier ongetwijfeld een leuk souvenirtje vinden om mee te nemen naar huis en het is ook een prachtige plek om wat foto’s te schieten.

Een dagtrip naar Gozo
Het zou zonde zijn om je hele vakantie alleen op Malta te verblijven als het eiland Gozo zo dichtbij ligt. Als je ’s morgens op tijd je vakantiehuisje uitgaat kun je ’s avonds weer mooi op tijd terug zijn. Met de veerboot is het slechts 20 minuten naar het eiland en je kunt je auto ook meenemen zodat je op Gozo lekker je gang kan gaan! De ruige kustlijn en de onstuimige zee zorgen voor een prachtig uitzicht. Een van de bekendste plekken op Gozo is misschien wel het citadel in de hoofdstad Victoria. Vanaf vrijwel het hele eiland is dit citadel, wat hoog boven het omringende landschap uittorent, zichtbaar. Het heeft eeuwenlang gediend als schuilplaats tegen Barbarijse zeerovers en Sacarenen. Nu vormt het nog steeds het middelpunt van het eiland.

Bezoek Marsaxlokk
Malta is bekend om haar vrolijk gekleurde vissersbootjes. Vooral in het vissersdorpje Marsaxlokk ligt de haven vol met deze bootjes. Elke dag is hier een markt die veel bezoekers trekt. Mocht je de bootjes willen bekijken, ga dan op zoek naar de schildering van een oog op de bootjes! De Maltese vissers geloven dat deze hen beschermen tegen kwade geesten. Mocht je gek zijn op allerlei soorten vis, dan is dit ook de perfecte plek om te lunchen of dineren.

Bezoek Mdina
Zodra je Mdina binnenloopt, heb je het gevoel dat de tijd hier heeft stil gestaan. De historische panden, de kathedraal en de stadspoort ademen nog altijd de oude sfeer uit en het roept een nieuwsgierigheid op bij vele bezoekers. Doordat er geen gemotoriseerde voertuigen worden toegestaan is het ook een stad die rust uitademt en daarom ook wel ‘de stille stad’ wordt genoemd. Perfect als je tijdens je vakantie op zoek bent naar stilte en rust, maar tegelijkertijd ook lekker wilt rondlopen en van alles in je wilt opnemen.

Malta is een eiland waar je vooral als cultuurliefhebber je hart kunt ophalen, maar ook als natuurliefhebber kun je onwijs genieten van de ruige kusten die het eiland te bieden heeft. Heb jij nog plannen om op vakantie te gaan? Misschien is een vakantiehuisje op Malta wel het perfecte idee voor jou!