Vakantie Noord-Holland

Veel reizigers denken bij een vakantie aan Noord-Holland al snel aan een vakantie in Amsterdam. Maar Noord-Holland is zoveel meer dan alleen onze toeristische hoofdstad! In de omgeving van Amsterdam en in de rest van de provincie, vind je prachtige natuurgebieden. De lange kustlijn creëert een prachtige plek om een lange strandwandeling te maken, maar je kunt natuurlijk ook de verschillende historische plaatsjes bezoeken.

Lees meer over vakantie Noord-Holland
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantie Noord-Holland

Veel reizigers denken bij een vakantie aan Noord-Holland al snel aan een vakantie in Amsterdam. Maar Noord-Holland is zoveel meer dan alleen onze toeristische hoofdstad! In de omgeving van Amsterdam en in de rest van de provincie, vind je prachtige natuurgebieden. De lange kustlijn creëert een prachtige plek om een lange strandwandeling te maken, maar je kunt natuurlijk ook de verschillende historische plaatsjes bezoeken.

Jouw volgende vakantiebestemming hoeft niet ver weg te zijn. Blijf lekker in Nederland en geniet van de natuur in Noord-Holland! Lekker dichtbij huis, zodat jij meer tijd kan doorbrengen op de bestemming zelf! Mocht je op reis gaan met kinderen, dan is deze korte reis helemaal ideaal. En mocht je niet de mogelijkheid hebben om met de auto op reis te gaan, dan kan je altijd nog gemakkelijk de trein pakken die je overal heen brengt!

Natuur in Noord-Holland

Naast drukke steden, snelwegen en lange files, heeft Noord-Holland veel meer te bieden wat veel mensen niet weten. Naast de drukkere gebieden vind je uitgestrekte polders en prachtige stranden aan aantrekkelijke duinen in onder andere Zandvoort en Bergen aan zee. In Noord-Holland zijn twee grote nationale parken te vinden. Het eerste nationale park bevindt zich op Texel, een van de Waddeneilanden die ook bij Noord-Holland hoort. Dit is Nationaal Park Duinen van Texel die gestrekt is over de hele westzijde van het eiland. Maar liefst 400 verschillende dieren zijn waargenomen op Texel, wat het een eiland met een rijke fauna maakt. Hier spot je onder andere de lepelaar, de rosse grutto en de bonte strandloper. Maar het leukste en interessantste dier wat je misschien wel kunt tegenkomen is de grijze zeehond en met iets meer geluk de witsnuitsdolfijn!

Maar ook op het vasteland van Noord-Holland is een nationaal park. Dit is Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de brede duinstrook die zich van Zandvoort tot in IJmuiden en Velsen strekt. In het bezoekerscentrum staan de medewerkers voor je klaar om je vragen te beantwoorden of tips te geven voor de mooiste plekjes in dit nationaal park. Ze doen er alles aan om jouw een geslaagde dag te geven, of je nu gaat fietsen, wandelen, fotograferen of iets anders. Door de aanwezige kalk in de bodem van dit park, zijn hier zeldzame plantensoorten vinden. Daarnaast vind je hier struiken met bessen die allerlei zangvogels aantrekken. Naast meer dan 100 soorten vogels, kun je hier ook eekhoorns, egels en konijnen waarnemen.

Maar niet alleen in nationale parken kun je natuur vinden. Ook in en om de steden vind je prachtige stukken groen die je niet moet onderschatten. Soms vind je prachtige parken bijvoorbeeld op plekken waar je het niet zou verwachten. Langs het westelijke havengebied van Amsterdam zijn de Lange Bretten, een groene wildernis vol bijzondere vogels en planten. Mocht je vakantiehuisje hier in de buurt zijn, ga dan zeker langs voor een wandeling! Het park is groter dan het vondelpark, maar een stuk minder bekend waardoor je hier heel fijn de rust op kunt zoeken.

Activiteiten in Noord-Holland

In Noord-Holland is zowel in de steden, dorpen en in de natuur van alles te doen. Hieronder noemen we alvast een paar leuke activiteiten die je tijdens je vakantie in Noord-Holland kunt doen, want de hele dag in een vakantiehuisje doorbrengen zou zonde zijn in zo’n mooie omgeving.

Een dagje Texel
Ben je nog nooit op een van de Waddeneilanden geweest? Dan is het nu het juiste moment. Vanuit Noord-Holland kun je vanaf Den Helder de veerboot nemen naar het eiland Texel. Hier kun je je zeker een hele dag vermaken. Heerlijk uitwaaien op het strand, de vuurtoren opgaan en biertjes proeven bij de Texelse bierbrouwerij. Maar wat je ook zal opvallen aan Texel is dat je overal flyers tegenkomt die je uitnodigen om mee te gaan jutten. Je gaat dan vroeg het strand op om te ontdekken of er nog iets bijzonders aangespoeld is. Het heeft iets spannends en iets magisch. Er is zelfs een juttersmuseum op Texel waar een aantal grootse vondsten te bekijken zijn.

De Zaanse schans
Wil jij beleven hoe het leven in Nederland in de 17e en 18e eeuw was? Neem dan een kijkje in Zaanse Schans! Hier vindt je authentieke huisjes, windmolens, een kaas en zuivelfabriek en nog veel meer. De oude Zaanse stijl is hier duidelijk zichtbaar. Je vindt hier ook allerlei musea, zoals het bakkerijmuseum, en zelfs een museum genaamd ‘Zaanse Tijd’ waar je een unieke collectie aan klokken vindt. Mocht je echt een zoetekauw zijn, dan is bezoekje aan de Verkade Experience zeker aan te raden, deze chocoladefabriek uit de 20e eeuw heeft nog originele machines die elke dag de lekkerste chocola produceren. Lekker om ’s avonds nog een stukje van te eten bij de koffie of thee op de veranda van je vakantiehuisje.

Fietsen in Noord-Holland
Op vakantie is het natuurlijk ook lekker om een dagje actief bezig te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld lekker een dagje (of langer) gaan fietsen door deze provincie. Langs de natuurgebieden, historische steden en bruisende badplaatsen. Hoever jij wilt fietsen en waar jij heen gaat, kun je helemaal zelf bepalen want Noord-Holland heeft een uitgebreid netwerk van fietsroutes waar jij gebruik van kunt maken.

Varen door en Alkmaar
Via het water is de prachtige binnenstad van Alkmaar goed bereikbaar. Mocht je zelf geen bootje hebben, kun je deze op sommige plekken huren. Op de vaarroutes vaar je langs de vele monumenten van de stad, terwijl je ondertussen kunt genieten van de verkoeling. Zo kun je op alle vrijdagen in het zomerseizoen langs de kaasmarkt gaan en op de grachten genieten van de antieke ophaalbruggen en oude pakhuizen. Over deze vaarroutes adem je de geschiedenis van Alkmaar bijna in en zul je versteld staan van de prachtige historische bezienswaardigheden.

Ben jij nog op zoek naar een vakantiehuisje voor je volgende vakantie, maar wil je liever niet te ver reizen? Dan is het gevarieerde Noord-Holland dé plek voor jou. Of je nou op zoek bent naar het stadsleven of naar de natuur, Noord-Holland heeft voor ieder wat wils!