Vakantiehuizen Noord-Holland

Noord-Holland wordt al snel gezien als een provincie met drukke steden, snelwegen en files. Maar daarbuiten vind je uitgestrekte polders en prachtige stranden en aantrekkelijke duinen in onder andere Zandvoort en Bergen aan Zee. Daarnaast zijn er ook enkele grote en kleine waterwegen die de provincie doorkruisen.

Lees meer over vakantiehuizen in Noord-Holland

257 Natuurhuisjes

Noord-Holland

Noord-Holland wordt al snel gezien als een provincie met drukke steden, snelwegen en files. Maar daarbuiten vind je uitgestrekte polders en prachtige stranden en aantrekkelijke duinen in onder andere Zandvoort en Bergen aan Zee. Daarnaast zijn er ook enkele grote en kleine waterwegen die de provincie doorkruisen.

De meeste mensen zullen al wel in Amsterdam geweest zijn. Het Rijksmuseum, het Anne-Frankhuis en Madame Tussauds zijn populaire bestemmingen voor toeristen, maar vergen wel veel geduld door de lange wachtrijen. Mocht jij dus tijdens je verblijf in een vakantiehuisje lekker willen ontspannen, dan is er nog zoveel meer te zien in Noord-Holland dan alleen Amsterdam!

Mooie en fijne natuurhuisjes 

Noord-Holland biedt een rijk scala aan fijne en mooie natuurhuisjes om te kunnen genieten van je vakantie. Of je nu met zijn tweeën op pad bent of met vrienden of familie, er is genoeg keuze! Van natuurhuisjes aan het water tot aan natuurhuisjes in de weilanden, het is allemaal mogelijk. 

Tijdens je uitje ben je natuurlijk op zoek naar een ontspannende vakantie. En waar kan je dat beter ervaren dan aan het water! Het natuurhuisje in Spaarndam ligt op 80 centimeter boven het maaiveld, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het meer. Ook is er een steiger aanwezig met een tafel en een bank waar je heerlijk tot rust kunt komen bij de ondergaande zon. Daarnaast kun je zelf ook het meer op door de twee aanwezige kano’s, gebruikmaken van de surfplank of je kunt de fiets pakken naar bijvoorbeeld Haarlem of Zandvoort. Dit natuurhuisje bestaat uit een woon- en eetkeuken en een souterrain waar in geval van warmte altijd koel geslapen kan worden. Daarboven bevindt zich een slaapkamer met uitzicht over de tuin. De keuken is van alle gemakken voorzien en er is natuurlijk een badkamer met toilet, douche en wastafel. Met het openbaar vervoer is er een rechtstreekse verbinding met Amsterdam. 

Maar wie aan Amsterdam denkt, ziet vaak meteen het drukke centrum voor zich. Maar niets is minder waar. Dit unieke natuurhuisje staat namelijk midden in de weilanden, op slechts acht kilometer van het centrum van Amsterdam. Een prima uitvalsbasis als je wilt genieten van de natuur maar toch de stad wilt bezoeken. Ook kun je pittoreske dorpjes bezoeken als Abcoude, Weesp en Muiden. Het natuurhuisje beschikt over gratis fietsen om te kunnen genieten van de omgeving en wat de natuur te bieden heeft. In ochtend word je niet wakker van de wekker, maar door het gekraai van de haan of het gehinnik van de paarden. 

Gelegen aan de voet van de duinen, nabij bos en polder, met de zee en het strand op drie kilometer afstand vind je dit natuurhuisje in Bergen. Het is het tuinhuis van een landhuis op 3000 vierkante meter privé natuurgebied met bos, weide en gazon. Kom heerlijk tot rust op het kingsize bed of in de orangerie waar je lekker kunt luieren in de hangmatten of in de relaxte stoelen. De badkamer is voorzien van toilet, wastafel en een douche met massagekoppen. Rondom het huis bevindt zich een terras met barbecue/smoker, stookkachel en een hottub. Schuin aan de overkant van dit natuurhuisje in Bergen is de ingang van het duingebied waar je een heerlijke wandeling kunt starten. Ontmoet Schotse hooglanders, kuddes schapen en wilde paarden die het duingebied bevolken. 

Verder omhoog in Noord-Holland vind je het adembenemende natuurhuisje op Texel. Het huis kenmerkt zich door de enorme raampartij bij binnenkomst en met een terras van 44 vierkante meter met uitzicht op de Prins Hendrik polder. Het panoramische uitzicht geeft direct een verbondenheid met de natuur en brengt je een ontspannende vakantie. De woonkamer is bijna zes meter hoog wat zorgt voor veel comfort. Rondom het huis zijn privé duinen en een eigen mini-strandje aangelegd met buiten douche. Ideaal als je van alle rust wilt genieten zonder drukte om je heen. De grote vijver zorgt ervoor dat er verschillende vogels op bezoek komen, waaronder lepelaars. Mocht je op pad willen dan kan je natuurlijk meteen de duinen in, maar je kunt ook gebruik maken van de vier gratis fietsen.

Flora en fauna

In Noord-Holland zijn twee grote nationale parken te vinden. De eerste is het Nationaal Park Duinen van Texel die verspreid ligt over de hele westzijde van Texel. Texel is namelijk het enige Waddeneiland wat bij Noord-Holland hoort. In dit park zijn veel wandelroutes en ook enkele fietsroutes doorkruisen de natuur hier. Op Texel zijn maar liefst 400 verschillende dieren waargenomen, oftewel, een eiland met een rijke fauna. Zo vind je hier bijvoorbeeld veel soorten vogels zoals de lepelaar, de rosse grutto en de bonte strandloper. De meest waargenomen zoogdieren zijn de gewone zeehond, maar ook de grijze zeehond en met een beetje geluk kun je zelfs de witsnuitdolfijn spotten!

Het tweede nationale park is Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de brede duinstrook van Zandvoort tot in IJmuiden en Velsen. Hier is ook een bezoekerscentrum waar je meer over het park te weten kunt komen. De medewerkers hier helpen je graag met jouw vragen om je een geslaagde dag te geven, of je nu gaat wandelen, fietsen of iets anders. In het park zijn enkele zeldzame plantensoorten te vinden door de aanwezige kalk in de bodem. Ook vind je hier struiken met bessen die allerlei zangvogels aantrekken. In dit park zijn ruim 100 vogels waar te nemen, maar ook eekhoorns, egels en konijnen.

Naast de grote nationale parken, vind je rond de grote steden ook prachtige stukken groen. Soms op plekken waar je het niet zo snel zou verwachten. Zo vind je langs het westelijke havengebied van Amsterdam bijvoorbeeld de Lange Bretten, een prachtige groene wildernis vol bijzondere vogels en planten. Een wandeling hier kan niet ontbreken als je in een vakantiehuisje in de omgeving verblijft. Er sjokken zelfs schotse hooglanders rond! Het park is groter dan het vondelpark, maar een stuk minder bekend waardoor je hier heerlijk de rust op kunt zoeken. Zo zie je maar weer, zelfs de drukste gebieden hebben verrassende stukjes groen, als je maar goed kijkt.

Noord-Holland is daarnaast ook rijk aan diverse bossen waar je heerlijk kunt wandelen. Kies voor een wandeling van ongeveer een uur, waar je langs rododendrons, dikke beuken, eiken en waterpartijen komt. Door de afwisseling van droog en nat, oud en jong is het een geschikt gebied voor nachtegalen en andere kleine vogels. Dit gebied is een restant van een oude buitenplaats, waar vroeger Huis te Bennebroek stond met tuin en park. Aan de oostrand van het West-Friese dorpje Schoorl liggen de bosjes van Verwey. Het gebied is dicht beplant, want vogels vinden dat prettig om in te broeden. In dit gebied kom je daarom dan ook verschillende vogelsoorten tegen zoals de boomklever, boomkruiper en specht. Waan je in een groene oase met veel oude beuken bomen. Heerlijk voor een ontspannende vakantie!

Fiets- en wandeltochten

Niets is fijner dan een frisse neus halen tijdens het wandelen of tijdens het fietsen. Het maakt niet uit waar, er is altijd wel een leuke route aanwezig. Noord-Holland is een perfect gebied om op de fiets of wandelend de natuur te bewonderen. Zo brengt De Pontjesroute je langs wuivend riet, veenweidegebieden, polderdorpen en een meer vol bootjes en rust. Onderweg steek je het water een aantal keer over met een pontje. Deze fietstocht is 48 kilometer lang en je start in Castricum. Een andere leuke route om te fietsen is de West-Friese Landroute van 42 kilometer. Hier beleef je de rust van het West-Friese land langs het uitgestrekte IJsselmeer en het groene binnenland. Deze tocht begint en eindigt in de historische stad Medemblik. 

Heb je een natuurhuisje in de buurt van Den Helder, dan word je beloond met een verrassende en veelzijdige wandelroute van 9,5, 14 of 15,5 kilometer lang. Van slingerpaadjes door de duinen tot aan de kaarsrechte dijk langs de Waddenzee. Je start de route bij station Den Helder zuid en vanaf daar duik je zo het natuurgebied de Nollen in. Onderweg kom je langs de vijftien meterhoge uitkijktoren en heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied. Verderop ligt Fort Kijkduin waar je het museum en zeeaquarium kunt bezoeken. Geniet onderweg van de klotsende zee en de krijsende meeuwen. Aan het einde van de route ontdek je de binnenstad van Den Helder met de havens met moderne jachten en historische schepen. 

Ben jij een vogelliefhebber dan is de wandelroute ‘wandelen langs lepelaars in De Liede’ een aanrader. Zeker wanneer je een natuurhuisje hebt geboekt in april en mei is het de moeite waard om deze wandeling te lopen. De kolonie in Haarlem is een van de beste plekken in Nederland om deze vogels te bewonderen. Je ziet ze overvliegen en op het nest hun jongen verzorgen, soms wel op enkele meters afstand! Vervolgens loop je door een eeuwenoud veenweidelandschap met sloten en plassen en bewonder de molens en de Stompetoren, het schilderachtige kerkje op een oude strandwal. 

Of ga op ontdekkingstocht langs polders en wadden op Texel. Dit Waddeneiland staat bekend om het rijke aantal van vogels en schapen in het Noordoosten van Texel. Zigzaggend door natuurreservaat Dorpszicht loop je soms over drassige weilandpaden. Maak een doorsteek door de latere kreekpolder Het Noorden en wandel terug naar De Cocksdorp. Je komt een verscheidenheid aan poeltjes en plasjes van het waddenreservaat De Schorren en het Ganzenreservaat tegen. Een ware ontdekkingstocht dus!

Streekproducten 

Tijdens je wandel- of fietstocht is het natuurlijk ook leuk om af en toe een rustpauze in te lassen en op zoek te gaan naar lokale streekproducten om te proeven. Noord-Holland staat het meest bekend om zijn Beemsterkaas, de Zaanse mosterd en de Zaanse mayonaise. Een ander soort product wat misschien minder bekend is, is Duivekater. Dit is een traditioneel feestbrood wat vooral in deze provincie gegeten wordt. Er is zelfs een speciale fietsroute van 32 kilometer lang die je door de typische Noord-Hollandse polders De Beemster en Zeevang brengt. Je komt langs stolpboerderijen, forten, kaasmakerijen en boomgaarden. Ontdek hoe de lokale producten gemaakt worden en natuurlijk kan je ze zelf ook proeven. 

Ben je in de winter op vakantie in Noord-Holland, dan is het zeker een aanrader om West-Friese ketelkost te proberen. Dit is een typisch winters gerecht met kool, stoofperen, groene erwten, spek, rundvlees, varkensvlees en aardappelen of bonen. Dit wordt gemaakt in een ketel, wat het extra bijzonder maakt. Of probeer West-Friese Krentenmik, met een vulling van bruine suiker dat nog door verschillende bakkers wordt gebakken in Hoorn, Alkmaar en Medemblik. En last but not least, de Opperdoezer Ronde. Hier heb je vast al wel eens van gehoord, een vastkokende aardappel. De bijzondere smaak komt van de hooggelegen lichte zavelgrond rond het West-Friese plaatsje Opperdoes. Naast dit heerlijke voedsel staat Haarlem bekend om zijn Jopen bier. Voorheen heeft Haarlem een enorme bierbrouwindustrie gekend, maar sinds 1990 brengt het Haarlems Biergenootschap het Jopen bier op de markt. 

Activiteiten

De Zaanse schans

Wil jij beleven hoe het leven in Nederland in de 17e en 18e eeuw was? Neem dan een kijkje in Zaanse Schans! Hier vindt je authentieke huisjes, windmolens, een kaas en zuivelfabriek en nog veel meer. De oude Zaanse stijl is hier duidelijk zichtbaar. Je vindt hier ook allerlei musea, zoals het bakkerijmuseum, en zelfs een museum genaamd ‘Zaanse Tijd’ waar je een unieke collectie aan klokken vindt. Mocht je echt een zoetekauw zijn, dan is bezoekje aan de Verkade Experience zeker aan te raden, deze chocoladefabriek uit de 20e eeuw heeft nog originele machines die elke dag de lekkerste chocola produceren. Lekker om ’s avonds nog een stukje van te eten bij de koffie of thee op de veranda van je vakantiehuisje.

Bezoek de authentieke dorpjes

In het westen van de provincie vind je vooral brede stranden met bekende grote strandtenten die voornamelijk het landschap van Noord-Holland bepalen. Aan de andere kant van de provincie, aan de oostkust vind je juist veel historische steden en dorpen, zoals Hoorn en Enkhuizen en natuurlijk Volendam. Wanneer je door de straatjes van deze plaatsen komt, dan voel je de authentieke sfeer. Hier wordt ook duidelijk gemaakt waarom water zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis en in het huidige leven van de bewoners van Noord-Holland.

Ga naar Texel!

Zoals eerder benoemd, is Texel het enige Waddeneiland dat bij de provincie van Noord-Holland hoort. Ook op dit huis zijn onze vakantiehuisjes te vinden. Het eiland heeft 30 kilometer aan prachtige zandstranden, een natuurreservaat vol vogels en zeehonden en aangename dorpjes. Vanaf Den Helder is het slechts 20 minuten met de boot naar dit fantastische eiland! Maak een lekkere fietstocht door de duinen, of een lange strandwandeling bij zonsondergang. Of ga wadlopen met een gids tijdens het laagtij, de lagen modder waar je soms doorheen moet maken het tot een echt avontuur. Tijdens het wadlopen krijg je ook voldoende interessante informatie van de gids over de dieren die te zien zijn, maar ook de planten.

Kasteel Muiderslot

Reis terug in de tijd en ontdek de indrukwekkende kamers en gangen in het Muiderslot kasteel. Hier is een rijke collectie aan wapens te aanschouwen uit de 13e eeuw. Dit kasteel is zeer waarschijnlijk het meest bekende kasteel in Nederland. Naast de indrukwekkende kamers in het kasteel die volledig gerestaureerd zijn naar hoe het er vroeger uitzag, zal de omgeving je ook verbazen. Het prachtige kasteel is omgeven door een slotgracht en veel groen. Vergeet tijdens je verblijf niet een wandeling door de prachtige kruidentuin te maken!

Een lange strandwandeling

Een ontspannende vakantie hoeft geen lange vliegreis te betekenen. Ook in Nederland kun je genieten van de uitgerekte kust en waan je je in het buitenland. Bij hoge golven kun je genieten van de surfers en andere watersporters die de gekste trucjes uithalen. Loop je iets verder het duingebied in, dan kun je zomaar ineens oog in oog staan met Schotse hooglanders, pony’s of paarden. Na een strandwandeling kun je in alle rust genieten van een lekker taartje met koffie bij een van de vele strandtentjes. Vergeet na een lange wandeling niet je schoenen uit te kloppen voor je je vakantiehuisje binnenstapt!

De ultieme beleving in Noord-Holland

Ga eens lekker naar Noord-Holland, of het nu voor een weekendje in een vakantiehuis is of langer, er is genoeg tijd om een keer wat anders te zien dan de grote steden en juist de rust en ontspanning te vinden in het prachtige aanbod van natuur wat Noord-Holland te bieden heeft. Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw overnachting. Of je nu voor een actieve vakantie gaat of juist voor een ontspannen relaxvakantie, beide zijn mogelijk. Tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje in Noord-Holland draag je automatisch bij aan een groenere aarde. Voor elke geboekte nacht planten wij namelijk namens jou een boom, zodat we er samen voor zorgen dat de natuur op onze aardbol behouden blijft. Op onze website vind je tientallen natuurhuisjes in Noord-Holland, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiehuis of vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.

Bergen aan zee
Blokhut Noord-Holland
Chalet aan zee
Chalet Noord-Holland
Glamping Noord-Holland
Last minute Noord-Holland
Vakantiehuisje Bergen
Vakantiehuisje Callantsoog
Vakantiehuisje Egmond aan Zee
Vakantiehuisje Groet
Vakantiehuisje Julianadorp
Vakantiehuisje Oudorp
Vakantiehuisje Schoorl
Voorjaarsvakantie Noord-Holland