Vakantie Spanje

Een vakantie in Spanje is samen te vatten in twee woorden: puur genieten. De stralende zon, vriendelijke mensen, prachtige stranden en natuurlijk de dagelijkse siësta zorgen voor een onvergetelijke vakantiebestemming waar je volop kunt genieten van dit bijzondere land. Het is niet voor niets al jaren een van de favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders.

Lees meer over vakantie spanje

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Vakantie Spanje

Een vakantie in Spanje is samen te vatten in twee woorden: puur genieten. De stralende zon, vriendelijke mensen, prachtige stranden en natuurlijk de dagelijkse siësta zorgen voor een onvergetelijke vakantiebestemming waar je volop kunt genieten van dit bijzondere land. Het is niet voor niets al jaren een van de favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders.

Maar Spanje is meer dan alleen zon, zee, strand en siësta. Spanje is ook het land waar liefhebbers van kunst en cultuur prima kunnen vertoeven met indrukwekkende stedentrips naar bijvoorbeeld Barcelona of Valencia. Voor een typische strandvakantie kun je naar Mallorca, Costa Brava of bijvoorbeeld Ibiza gaan. Deze bestemmingen zijn ook prima voor vakanties met kinderen. De echte overwinteraars kom je vooral richting het zuiden tegen in Costa Del Sol en Costa Blanca omdat hier de temperaturen het hele jaar door goed zijn.

De Spaanse keuken

In Spanje kun je genieten van heerlijke maaltijden. Heb je even een dagje geen zin om zelf eten te bereiden in je vakantiehuisje? Gun jezelf dan wat rust en ga lekker uit eten in een authentiek restaurant. Toch is de keuken in elke regio van Spanje weer verschillend, elke regio heeft haar eigen unieke recepten en dit zul je ook merken als je ineens op een andere plek in Spanje bent. Wat bijzonder is in Spanje, is dat de bevolking eigenlijk 2 keer per dag warm eet. Zo eten ze tijdens de lunch soms al Paella, broden en soepen en ze nemen hier dan ook echt de tijd voor. Olijfolie is niet weg te denken uit de Spaanse keuken en wordt letterlijk bij bijna alles gebruikt. Spanje is dan ook de grootste olijfolieproducent van de wereld. Als smaakmakers wordt er vooral ui, knoflook en peterselie gebruikt.

Spanjaarden zijn gek op tapas. Echte typische spaanse gerechten zijn onder andere patatas bravas, gazpacho en aioli. Maar ook Paella uit de streek van Valencia is een erg bekend gerecht wat naast rijst allerlei zeevruchten zoals inktvis, garnalen en mosselen bevat. Een wijntje bij de maaltijd? Natuurlijk! Naast de liefde voor olijfolie, hebben de Spanjaarden ook een liefde voor wijn en zijn ze de derde grootste wijnproducten van de wereld. Een andere drank die velen wel zullen kennen is sangria: soorten fruit worden getrokken in rode wijn met kruiden zoals kaneel.

De natuur in Spanje

Spanje heeft een bevoorrechte natuur. Van diepe kliffen naar hoge bergtoppen, van een prachtige kust tot vruchtbare valleien, in Spanje komt het allemaal samen. In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra over de gehele lengte van de Pyreneeën. Als we naar het landschap van Spanje kijken, zien we dat het vooral bestaat uit plateaus, zoals de Spaanse hoogvlakte. Deze plateaus wisselen zich af met bergketens. Ten zuidwesten van de Pyreneeën bevindt zich het Iberisch Randgebergte. In het midden van Spanje ligt van oost naar west het Kastiliaans Scheidingsgebergte en in het noordwesten vind je het Cantrabisch Gebergte. Als je naar het zuiden van Spanje gaat, kom je de Betische Cordillera en de Sierra Nevada tegen.

De eilanden

Naast het vasteland zijn er ook een aantal eilanden die tot Spanje behoren. Met meer dan 20 eilanden is de keuze voor een vakantie erg ruim. Mallorca en Ibiza worden vaak associeert met feestende jeugd, maar in het noorden van bijvoorbeeld Mallorca kun je een compleet andere kant van het eiland zien. Hier kun je genieten van ongerepte natuur en mooie verborgen baaitjes met helderblauw water waar je na een wandeling heerlijk kunt zwemmen. Fuertaventura is het eiland met kilometerslange stranden met wit zand en in het bergachtige binnenland vind je veel geiten. De Canarische eilanden klinkt iedereen wel bekend in de oren. Gran Canaria is een eiland met twee kanten. In het zuiden bevinden zich al de vakantieresorts, maar in het noorden is het veel wilder en door haar bananenplantages heeft het wel iets weg van de Caraïben. Wil jij graag naar een eiland? Kijk dan naar wat je wensen zijn en wat het beste bij je past.

Flora en fauna

Door het gevarieerde landschap en klimaat heeft Spanje een rijke flora en fauna. Maar ook doordat Spanje in principe is afgescheiden van de rest van Europa door de Pyreneeën, vind je in Spanje een aantal dieren die je alleen daar vindt. De biodiversiteit van Spanje is hierdoor erg groot. In het noorden van Spanje vinden we veel loofbossen met onder andere eiken, beuken, berken en bijvoorbeeld populieren. Aangezien Spanje ook bergachtige gebieden heeft, kom je ook naaldbossen tegen. In totaal zijn er in Spanje ongeveer 8000 verschillende soorten flora waaronder veel orchideeën. De nationale bloem van Spanje is trouwens de rode anjer.

In Spanje komen verschillende soorten grote zoogdieren voor. Zo kun je er in het wilde nog de bruine beer, de wolf, de lynx, de otter en de wilde kat spotten. Maar ook het wilde zwijn, damherten en edelherten, reeën en de zeer zeldzame Spaanse steenbok kun je tegenkomen. In het Spaanse dierenleven zie je ook Afrikaanse invloeden met dieren als kameleons en de genekat. Bij Gibraltar in het zuiden van Spanje komen zelfs apen voor! Aan de kusten van Spanje kom je vooral veel soorten vogels tegen, maar ook in de bergachtige gebieden en in de droge steppegebieden is het vogelrijk erg groot. In het water komen dolfijnen en walvissen voor, ook rond de Canarische eilanden waar je goed kunt duiken en snorkelen met vissen en zeeschildpadden.

Spanje is een prachtige combinatie van een adembenemende natuur, een indrukwekkende keuken en mooie uitzichten. Een land wat niet zonder reden een populaire vakantiebestemming is voor mensen die tot rust willen komen in een vakantiehuisje. Gaat jouw volgende vakantiebestemming Spanje zijn? Natuurhuisje heeft een ruim aanbod aan vakantiehuisjes die als jouw perfecte verblijf kunnen dienen. ¡Hasta Luego!