Vakantiehuizen Belgisch Luxemburg

Een vakantiehuis in de Belgische provincie Luxemburg staat garant voor een gevarieerde vakantie. De provincie ligt in het uiterste zuidoosten van België en vormt een groot deel van de Belgische Ardennen. Vanuit je vakantiewoning ontdek je de groene heuvels, vele bossen en kleine dorpjes.

Lees meer over vakantiehuizen in Belgisch Luxemburg
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuizen Belgisch Luxemburg

Een vakantiehuis in de Belgische provincie Luxemburg staat garant voor een gevarieerde vakantie. De provincie ligt in het uiterste zuidoosten van België en vormt een groot deel van de Belgische Ardennen. Vanuit je vakantiewoning ontdek je de groene heuvels, vele bossen en kleine dorpjes.

Bezoek het kleinste stadje Durbuy

Het prachtige stadje Durbuy staat bekend als de kleinste stad van de wereld. Hierdoor is het geliefd bij toeristen als uitstapje. Er is genoeg te doen, zoals wandelen en fietsen, maar ook kanoën en mountainbiken. We bieden verschillende vakantiehuizen in Durbuy aan. In het historische centrum zijn verschillende terrasjes te vinden, op stap op het treintje. Voor een rustigere vakantie boek je een vakantiehuis in Tellin en Grandmenil. Vanuit deze plaatsen bezoek je eenvoudig de Grotten van Han, geschikt voor de hele familie. Deze druipsteengrotten zijn al eeuwenoud en zijn ontstaan door de rivier de Lesse die door de rots heen stroomt. Naast de grotten is er een prehistorisch museum. Ook het naastgelegen dorp, Han-sur-Lesse, is zeker een bezoekje waard.

Eindeloze mogelijkheden

Voor wandelaars, mountainbikers en ruiters is de provincie Luxemburg een ideale vakantiebestemming. In het Ardense woud meer dan 1000 permanente wandelroutes aangelegd. Deze doorkruisen het hele woud. Trek je je wandelschoenen aan voor een wandeling door de bossen. Het plaatsje Houffalize is erg geliefd bij mountainbikers. Net buiten dit dorp kunnen meerdere tochten worden gereden, allemaal verschillend in lengte en zwaarte. Wil je de streek op een andere manier leren kennen? Zoek dan vooral het water op. De vele rivieren die door de heuvels kronkelen, lenen zich perfect voor een fanatieke kajaktocht. De rivieren Semois en Ourthe kunnen grotendeels vanaf het water ontdekt worden. Ga bijvoorbeeld raften, kajakken of kanovaren. De meren, valleien, zwemzones en watervlakken in Luxemburg zijn omringd door een kader van groen. Op veel plekken kun je ook bootjes, pedalo’s of een waterball huren. Of je nu met je partner, kinderen of vrienden gaat, er is altijd wat te beleven. In veel huisjes is je hond welkom en ook voor een groepsaccommodatie zit je goed in Luxemburg.

Populaire bestemmingen Belgisch Luxemburg

Op Natuurhuisje.nl huur je de mooiste vakantiehuisjes in Belgisch Luxemburg, in het hart van de Ardennen. De natuur is nooit ver weg, geniet van de rust om je heen. Lees meer over de verschillende bestemmingen in Belgisch Luxemburg:

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Ardennen

Tijdens een vakantie in Belgisch Luxemburg, mag het ontdekken van de Ardennen niet ontbreken. Ruim 51 procent van de provincie Luxemburg bestaat uit bosgebied, wat het de meest beboste provincie van België maakt. Deze bossen, waarbij een duidelijk evenwicht is tussen loofbomen, zoals de es, eik, esdoorn, berk, iep, haagbeuk en naaldbomen, zoals de den, spar en Douglas spar, worden afgewisseld met heuvelachtige weilanden en weinig landbouwgrond. Je hebt hier dus weinig last van ronkende tractoren, waardoor je optimaal kunt genieten van de natuur en rust die jouw vakantiehuisje omringen. Wil je juist zien hoe de lokale inwoners leven, dan zijn er behoorlijk wat prachtige plaatsen en dorpjes te vinden. Door het grillige landschap liggen in verborgen dalen of op heuvelkammen prachtige dorpjes verscholen.

Rivieren in Luxemburg

Luxemburg heeft een groot aantal rivieren, waaronder de Lesse, Semois, Sure, Lhomme en Ourthe en riviertjes zoals de Vierre, Ton, Vire en Rulles. Op de Vierre bij Suxy en de Ourthe bij Nisramont zijn stuwdammen gebouwd. De provincie valt bijna helemaal onder de Ardennen streek. Alleen het meest zuidelijkste deel van Luxemburg, genaamd de Gaume, of ook wel Belgisch-Lotharingen, hoort niet bij de Ardennen. Dit gebied valt onder Lotharingen. Deze streek is lager dan de Ardennen. De toppen reiken niet boven de vierhonderd meter en het klimaat is milder. In de zomermaanden worden hier vaak de hoogste temperaturen van België gemeten.

Verschillende diersoorten

De vele bossen bieden een leefgebied voor veel verschillende diersoorten. Er groeien talloze houtachtige en kruidachtige planten, die een biotoop vormen voor de verschillende diersoorten. Zo zoeken zoogdieren in de winter hun toevlucht bij de sparrenbossen. De everzwijnen, reeën en herten leven samen met vossen, eenhoorns, hazen, wilde katten of de marter. In de bomen leven het roodborstje, de mus, sperwer, klapekster, vink en mees. Maar ook vogels als de oehoe, de uil en sinds enkele jaren de zwarte ooievaar zijn te zien in de boomtoppen.

Het natuurpark de Hoge Venen

Dit prachtige uitgestrekte natuurgebied is te vinden in Oostkantons en ligt voor een klein deel in Duitsland. Het gebied bestaat uit zo’n 45 km2 en bestaat voornamelijk uit hoogveenlandschap. Verder vind je er bossen, heidevelden, weiden en wilde dieren. Een aantal dieren die je er tegen kan komen zijn bijvoorbeeld edelherten, wilde zwijnen en reeën. Je kunt hier uitstekend wandelen en fietsen, terwijl je wordt getrakteerd op prachtige landschappen en vergezichten. Ook voor de sportievelingen is dit gebied zeer geschikt, je kunt er namelijk zeer goed mountainbiken.

Tips voor een vakantiehuis in Belgisch Luxemburg

Baraque de Fraiture

Het hoogste punt van de provincie Luxemburg is de Baraque de Fraiture, een 651 meter hoge berg, waar rondom de hoogste toppen enkele tientallen dagen per jaar mogelijkheden voor wintersport zijn. Geniet met de hele familie van de Belgische geschiedenis tijdens een bezoek aan één van de ruïnes en kastelen. Bezoek bijvoorbeeld het Chateau de Bouillon, gelegen in het plaatsje Bouillon in het zuiden, niet ver van de Franse grens vandaan. In de zomer zijn hier verschillende roofvogelshows die de moeite waard zijn! Niet ver van Bouillon vandaan ligt een dierenpark met wel negentig verschillende diersoorten, waaronder witte leeuwen, tijgers en apen. Of bezoek het Chateau de Mirwart en het bijbehorende dorpje. Rondom dit kasteel kun je verschillende wandelingen maken. Loop bijvoorbeeld naar de watermolen van Mirwart via prachtige brede lanen, smalle bospaden en bruggen.

Wat te doen?

Voor alle leeftijden is het labyrint van Barvaux aan te raden, een doolhof in een groot maisveld. Het educatieve Euro Space Center is een ontdekkingscentrum en uniek in Europa. Hier leer je alles over de ruimtevaart en de ruimte. Tijdens je bezoek kun je deel uit maken van een 5D bioscoop waarbij je ervaart hoe de ruimte is. Buiten is een zonnestelsel op maat en kun je de ruimtewandeling volgen.

Het Malmundarium

Dit is een oud klooster in Malmédy dat na jarenlange restauratie een veelbezocht gebouw is. Je vindt er onder andere de schatkamer van de kathedraal, 3 ateliers en een galerie. Op de tweede verdieping vind je er het Historium waar je met veel belangstellinge de geschiedenis van dit klooster kunt beluisteren. Een bezoekje aan het Malmundarium is dus zowel leuk als leerzaam.

De burcht van Reinhardstein

Ook wel wel Burg Metternich genoemd, ligt bij het Luikse plaatsje Ovifat. Deze burcht is de hoogst gelegen van heel België. Je kunt er terecht voor diverse tentoonstellingen en rondleidingen. Dit prachtige kasteel bestaat uit onder andere de tuinierstoren, de uitvalpoort, de kapeltoren en van binnen zijn er natuurlijk diverse ruimtes en zalen te bewonderen. Wat erg leuk is tijdens een rondleiding, is het feit dat de gids gekleed gaat in een middeleeuws kostuum. Laat je dus eens verrassen door een bezoekje aan dit prachtige kasteel en snuif meteen wat geschiedenis op.