Vakantiehuizen Belgisch Luxemburg

De Belgische provincie Luxemburg, gelegen in het uiterste zuidoosten van het land, vormt een groot deel van de Belgische Ardennen. De provincie is geliefd onder liefhebbers van natuur, rust, lieflijke dorpen en gezellige steden. De vele rivieren die door de heuvels kronkelen, lenen zich perfect voor een fanatieke kajaktocht. Doe jij het liever wat rustiger aan? Trek dan je wandelschoenen aan en verken de Ardense bossen vanuit jouw eigen vakantiehuis.

Lees meer over vakantiehuizen in Belgisch Luxemburg

493 Natuurhuisjes

Belgisch Luxemburg

De Belgische provincie Luxemburg, gelegen in het uiterste zuidoosten van het land, vormt een groot deel van de Belgische Ardennen. De provincie is geliefd onder liefhebbers van natuur, rust, lieflijke dorpen en gezellige steden. De vele rivieren die door de heuvels kronkelen, lenen zich perfect voor een fanatieke kajaktocht. Doe jij het liever wat rustiger aan? Trek dan je wandelschoenen aan en verken de Ardense bossen vanuit jouw eigen vakantiehuis.

Flora en fauna

Ruim 51 procent van de provincie Luxemburg bestaat uit bosgebied, wat het de meest beboste provincie van België maakt! Deze bossen, waarbij een duidelijk evenwicht is tussen loofbomen, zoals de es, eik, esdoorn, berk, iep, haagbeuk en naaldbomen, zoals de den, spar en Douglas spar, worden afgewisseld met heuvelachtige weilanden en weinig landbouwgrond. Je hebt hier dus weinig last van ronkende tractoren, waardoor je optimaal kunt genieten van de natuur en rust die jouw vakantiehuisje omringen. Wil je juist zien hoe de lokale inwoners leven, dan zijn er behoorlijk wat prachtige plaatsen en dorpjes te vinden. Door het grillige landschap liggen in verborgen dalen of op heuvelkammen prachtige dorpjes verscholen.

Luxemburg heeft een groot aantal rivieren, waaronder de Lesse, Semois, Sure, Lhomme en Ourthe en riviertjes zoals de Vierre, Ton, Vire en Rulles. Op de Vierre bij Suxy en de Ourthe bij Nisramont zijn stuwdammen gebouwd. De provincie valt bijna helemaal onder de Ardennen streek. Alleen het meest zuidelijkste deel van Luxemburg, genaamd de Gaume, of ook wel Belgisch-Lotharingen, hoort niet bij de Ardennen. Dit gebied valt onder Lotharingen. Deze streek is lager dan de Ardennen. De toppen reiken niet boven de vierhonderd meter en het klimaat is milder. In de zomermaanden worden hier vaak de hoogste temperaturen van België gemeten.

De vele bossen bieden een leefgebied voor veel verschillende diersoorten. Er groeien talloze houtachtige en kruidachtige planten, die een biotoop vormen voor de verschillende diersoorten. Zo zoeken zoogdieren in de winter hun toevlucht bij de sparrenbossen. De everzwijnen, reeën en herten leven samen met vossen, eenhoorns, hazen, wilde katten of de marter. In de bomen leven het roodborstje, de mus, sperwer, klapekster, vink en mees. Maar ook vogels als de oehoe, de uil en sinds enkele jaren de zwarte ooievaar zijn te zien in de boomtoppen.

Activiteiten

Het hoogste punt van de provincie Luxemburg is de Baraque de Fraiture, een 651 meter hoge berg, waar rondom de hoogste toppen enkele tientallen dagen per jaar mogelijkheden voor wintersport zijn. Geniet met de hele familie van de Belgische geschiedenis tijdens een bezoek aan één van de ruïnes en kastelen. Bezoek bijvoorbeeld het Chateau de Bouillon, gelegen in het plaatsje Bouillon in het zuiden, niet ver van de Franse grens vandaan. In de zomer zijn hier verschillende roofvogelshows die de moeite waard zijn! Niet ver van Bouillon vandaan ligt een dierenpark met wel negentig verschillende diersoorten, waaronder witte leeuwen, tijgers en apen. Of bezoek het Chateau de Mirwart en het bijbehorende dorpje. Rondom dit kasteel kun je verschillende wandelingen maken. Loop bijvoorbeeld naar de watermolen van Mirwart via prachtige brede lanen, smalle bospaden en bruggen.

Voor wandelaars, mountainbikers en ruiters is de provincie ook een ideale vakantiebestemming, mede vanwege de vele aangelegde routes en paden. Zo zijn er in het Ardense woud meer dan 1000 permanente wandelroutes aangelegd, deze doorkruisen het hele woud. Wel zo makkelijk! Het plaatsje Houffalize is erg geliefd bij mountainbikers. Net buiten dit dorp kunnen meerdere tochten worden gereden, allemaal verschillend in lengte en zwaarte. Wil je de streek op een andere manier leren kennen? Zoek dan vooral het water op. De rivieren Semois en Ourthe kunnen grotendeels vanaf het water ontdekt worden. Ga bijvoorbeeld raften, kajakken of kanovaren. De meren, valleien, zwemzones en watervlakken in Luxemburg zijn allemaal omringd door een kader van groen. Op veel plekken kunt u ook bootjes, pedalo’s of een waterball huren.

Aan te raden voor alle leeftijden is het labyrint van Barvaux, een doolhof dat is gecreëerd in een groot maisveld. Of onderneem iets educatiefs en bezoek het Euro Space Center, dit ontdekkingscentrum is uniek in Europa en hier kun je van alles leren over de ruimtevaart en de ruimte. Tijdens je bezoek kun je deel uit maken van een 5D bioscoop waarbij je ervaart hoe de ruimte is. Buiten is een zonnestelsel op maat en kun je de ruimtewandeling volgen. Of breng met de hele familie een bezoek aan de grotten van Han. Deze druipsteengrotten zijn al eeuwen uit, en zijn ontstaan door de rivier de Lesse die door de rots heen stroomt. Naast de grotten is er een prehistorisch museum, een dierenpark en een speeltuin. Ook het naastgelegen dorp, Han-sur-Lesse, is zeker een bezoekje waard.

Met zoveel verschillende diersoorten is de provincie ook erg leuk om er met je camera of verrekijker op uit te gaan! Zorg dat je vroeg in de ochtend of juist bij het vallen van de avond aan de rand van het bos staat, de dieren komen dan naar de grasrijke bosrand om een maaltijd te zoeken.

Overnachten in Belgisch Luxemburg

In Luxemburg staan onze natuurhuisjes weg van de massa en midden in de bossen of net er buiten. Omdat de natuur nooit ver weg is kun jij in alle rust genieten van deze bijzondere provincie en heb je toch alle benodigde faciliteiten en recreatiemogelijkheden op een niet al te verre afstand bij de hand. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw vakantie in Luxemburg. Je draagt tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje automatisch bij aan een groenere aarde. Voor elke geboekte nacht planten wij namelijk namens jou een boom, zodat we er samen voor zorgen dat de natuur op onze aardbol behouden blijft.

Op onze website vind je tientallen natuurhuisjes in Belgisch Luxemburg, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiehuis of vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.

Fietsen Ardennen
Skiën Ardenenn
Vakantiehuisje Bastogne
Vakantiehuisje Durbuy
Vakantiehuisje La Roche-en-Ardenne
Vakantiehuisje Marche-en-Famenne
Vakantiehuisje Vielsalm
Vakantiehuisje Virton