Vakantiehuizen Denemarken

Wanneer je een echte natuurliefhebber bent en kan genieten van alles dat de natuur ons te bieden heeft, moet je zeker eens overwegen om te zoeken naar vakantiehuisjes in Denemarken! Als je er al een keer geweest bent, dan weet je het al: Denemarken is prachtig.

Lees meer over vakantiehuizen in Denemarken

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer information

Vakantiehuizen Denemarken

Wanneer je een echte natuurliefhebber bent en kan genieten van alles dat de natuur ons te bieden heeft, moet je zeker eens overwegen om te zoeken naar vakantiehuisjes in Denemarken! Als je er al een keer geweest bent, dan weet je het al: Denemarken is prachtig.

Ongeveer 40% van alle Deense inwoners is gevestigd in de hoofdstad Kopenhagen. De rest van het land is dan ook dunbevolkt, waardoor je hier tijdens een verblijf in één van onze Deense vakantiehuizen nog echt kunt genieten van ongerepte natuur en ademloze stilte. Niet alleen vind je hier bossen en heide, maar ook krijtrotsen, duinen, fjorden en meren. Ben jij een liefhebber van de natuur? Dan mag Denemarken zeker niet ontbreken op jouw bucket list! Omdat in Denemarken nog nauwelijks massatoerisme plaatsvindt, heb je hier vrijwel altijd volop privacy, rust en ruimte om je heen. Wel zo fijn tijdens jouw vakantie!

Een vakantiehuisje in Denemarken is dus altijd een goed idee, maar helemaal als jij echt kan genieten van de combinatie rust en natuur. Ondanks dat het niet zo ver van Nederland ligt, waan je je echt in een totaal andere omgeving. Het vele groen, de mooie architectuur en natuurlijk de prachtige bergen en meren zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Vergeet absoluut je camera niet mee te nemen, want je zal zoveel tegenkomen, dat moet je absoluut thuis laten zien aan je vrienden en familie. Al die prachtige plaatjes kun je natuurlijk ook delen op je social media.

Flora en fauna

Denemarken is het kleinste land van Scandinavië, maar desondanks is het land rijk aan diverse diersoorten. Vooral voor het spotten van vogels ben je hier helemaal op je plek. De machtige zeearend leeft hier namelijk nog als broedvogel! Er leven nog ongeveer 350 vogelsoorten in Denemarken en de helft hiervan broedt in het land zelf. De rest zoekt warmere landen op. Behalve de zeearend komen er veel steltlopers, kustvogels, de raaf, eend, fazant en patrijs voor. De zwaan wordt als nationale vogel gezien. In Denemarken zijn 68 soorten inheemse vlinders te vinden en er leven 11 soorten padden en kikkers. In de laatste jaren zijn de broedplaatsen van deze dieren helaas voor meer dan de helft verdwenen.

Ga je op zoek naar vakantiehuisjes in Denemarken, maar weet je niet zo goed wat je allemaal moet doen en waar je naartoe moet gaan? In dit artikel zullen we een aantal onvergetelijke locaties met jullie delen en natuurlijk een aantal bezienswaardigheden opnoemen die je absoluut niet mag missen. Wanneer je kiest voor een natuurhuisje in Denemarken zit je vrijwel altijd midden in de natuur en weg van het massatoerisme, wat zorgt voor een heerlijke en rustige vakantie met veel natuur, waardoor je heerlijk kan ontspannen. Lees dus vooral even verder en kom erachter wat Denemarken je allemaal te bieden heeft! Het is natuurlijk onmogelijk om álles op te noemen dat je in Denemarken kunt beleven. Het land is zo veelzijdig dat je het echt zelf zou moeten ontdekken. Ken je mensen die er al eens geweest zijn? Vraag ze maar eens over hoe hun vakantie in Denemarken was en je zal zien dat ze er eindeloos over door kunnen vertellen. Het is zo indrukwekkend dat ze waarschijnlijk al snel met een fotoalbum aan zullen komen of je wat foto’s op hun computer of telefoon laten zien. Het is namelijk echt onmogelijk om Denemarken te bezoeken en er geen foto’s te maken. Laat je dus gewoon eens verrassen door dit prachtige land en ervaar het vooral zelf.

Typisch Deense activiteiten om te ondernemen op jouw vakantie naar Denemarken

Dierentuin Kopenhagen

Kun je geen genoeg krijgen van het bekijken van prachtige dieren? Dan mag een bezoek aan Zoo Kopenhagen niet ontbreken. De dierentuin ligt in Frederiksberg, een mooie buitenwijk van Kopenhagen en is een leuke bestemming voor een dagje uit tijdens een vakantie op de Oost-Deense eilanden. Zelfs bij wat minder weer zit je hier goed, je vindt er namelijk een gigantisch regenwoud waar het altijd tropisch warm is. In deze prachtige dierentuin vind je onder andere: olifanten, wolven, ijsberen, pandaberen, kangoeroes, leeuwen, giraffen en nog veel meer. Ook voor de allerkleinsten vind je er een knusse kinderboerderij met schattige dwerggeitjes om te knuffelen. In totaal vind je meer dan 250 diersoorten in deze dierentuin!

Wildstand en bebossing

De afgelopen twee eeuwen is de wildstand in Denemarken sterk achteruitgegaan. Wilde zwijnen, elanden en de oeros komen niet meer voor in Denemarken. Je vindt, in de daarvoor bestemde wildparken, alleen nog reeën, edelherten, sikaherten en damherten. Deze laatste twee soorten zijn ingevoerd. In de duinen en heidegebieden leven fazanten, patrijzen, konijnen en hazen. Ook kleine dieren zoals de vos, otter, das en marter komen nog voor. Hun aantal verminderd wel elk jaar, vooral de otter wordt bedreigd. Kleinere zoogdieren en vissen vind je vooral langs de vele rivieren en beken. In het kustwater zwemmen tuimelaars en bruinvissen. Wil je gaan vissen, dan zal je in de zee vooral haring, kabeljauw, zeeforel, griet, koolvis en geep vangen. In de rivieren zwemt vooral de snoek, de baars, de sneep en de forel.

Vroeger was Denemarken een dichtbebost land. Tegenwoordig wordt maar ongeveer 11% van het land bedekt door bossen. Aan de zuidkant van het Kattegat, het Skagerrak en langs de kust aan de Noordzee kun je nog bossen vinden met sparren en dennen. Hiertussen groeit helmgras dat helpt bij het beschermen van de duinen. Bijna alle eikenbossen zijn in de loop der tijd verdwenen als gevolg van ontbossing. Wel komen er nog berkenbossen voor. Het grootste Deense woud is in Jutland te vinden. Dit bos bestaat vooral uit naaldbomen. In het noorden van Jutland vind je uitgestrekte heidevelden. Ook in noordelijk Jutland kun je uitgestrekte hoogveenmoerassen vinden. De bijzondere roze-witte strandroos komt voor aan de kust.

Eten en drinken in Denemarken

De gerechten die echt typisch Deens zijn, die kennen wij hier in Nederland waarschijnlijk helemaal niet. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van flæskesteg? Dit is een echt typisch Deens gerecht en bestaat uit geroosterd varkensvlees met zwoerd. Het wordt gegeten met aardappelen en peterseliesaus. Nog zo’n typische Deense lekkernij is smørrebrød, dat letterlijk boter en brood betekent. Het is een lunchgerecht dat bestaat uit een snee roggebrood met daarop dus boter, waar ze dan weer minstens 3 verschillende ingrediënten op leggen. De boterhammen worden altijd zeer rijkelijk belegd en er wordt meestal een waar kunstwerk van gemaakt. Wanneer je dus gaat voor een vakantiehuisje in Denemarken kun je je alvast voorbereiden op veel lekkere gerechten! Een typisch Deens drankje is Akvavit. Dit is een sterke drank, die net als Vodka wordt gemaakt van aardappelen of graan. Het drankje heeft een kruidachtige smaak. Verder wordt er in Denemarken veel bier gedronken.

Fietsen

Denemarken staat bekend als een fietsvriendelijk land, met goed onderhouden fietspaden en prachtige landschappen om te verkennen. Huur een fiets en verken de kustlijnen, plattelandsdorpen en groene landschappen van Denemarken vanuit jouw vakantiehuisje in Denemarken.

Strandwandelingen

Met meer dan 7.000 kilometer kustlijn biedt Denemarken veel prachtige stranden om te verkennen vanuit jouw vakantiehuisje aan het strand in Denemarken. Maak een ontspannen wandeling langs het strand, geniet van het geluid van de golven of zoek naar opvallende schelpen.

Genieten van hygge

Hygge is een Deens concept dat gezelligheid, comfort en ontspanning betekent. Breng wat tijd door in een knus natuurhuisje in Denemarken, steek kaarsen aan, geniet van lekker eten en drinken, en ontspan met een goed boek. Dit is ultieme ontspanning waar je met een van onze vakantiehuisjes midden in de Deense natuur optimaal van kan genieten.

Kastelen en landgoederen

Denemarken heeft een rijke geschiedenis en vele prachtige kastelen en landgoederen die een bezoek waard zijn. Verken historische gebouwen zoals het kasteel van Frederiksborg of het landgoed van Egeskov. Met meer dan 400 vakantiehuizen in Denemarken is er altijd wel een in de buurt van het kasteel of landgoed dat jij wilt bezoeken.

Zeilen en varen

Met zijn vele eilanden en waterwegen biedt Denemarken geweldige mogelijkheden om te zeilen en te varen. Huur een boot, ga zeilen of maak een ontspannen boottocht langs de kust of door de fjorden.

Verken nationale parken

Denemarken heeft verschillende nationale parken die prachtige natuurlijke landschappen bieden om te ontdekken vanuit jouw Natuurhuisje in Denemarken. Verken parken zoals Nationaal Park Thy, Nationaal Park Mols Bjerge of Nationaal Park Waddenzee en geniet van wandelen, vogels spotten en de rust van de natuur.

Drie top tips om te bezoeken

Kerst in Denemarken

In Denemarken zijn ze de hele maand December (sommige zelfs al vanaf half November) bezig met Kerst. Zodra het 1 December is zullen de meeste Denen dan ook direct een Kerstboom in huis halen en deze rijkelijk versieren. Het feest zelf wordt in Denemarken gevierd op Kerstavond. In Denemarken wordt Kerst echt geassocieerd met ouderwetse tradities en daarom is Kerst daar zo groots en spectaculair. Je vindt er dan door het hele land diverse kerstmarkten, kerstshows en zelfs kerstconcerten. Vooral tijdens de Kerst staat gezelligheid bij de Denen centraal, zij noemen dit ook wel ‘hyge’. Tijdens de kerstperiode wordt er ook zeer veel genoten van lekker eten en staan er voornamelijk allerlei zoete gerechten op het menu. Net als in Nederland zal het er niet zo snel sneeuwen, dus voor een witte kerst hoef je niet naar Denemarken te gaan. Maar wil je een gezellige Kerst met vriendelijke mensen, lekker eten en allerlei mooie tradities? Dan zou je zeker eens tijdens de Kerstperiode een bezoekje aan Denemarken moeten brengen.

Nationalpark Mols Bjerge

Dit park moet zeker op jullie to-do-list komen. Het grote natuurpark is zeer divers en beschikt over zeer grote gebieden met veel bijzondere bezienswaardigheden. Van oorsprong is het een ijstijdlandschap en kun je er dan ook prachtige verschijnselen tegenkomen waar ijsblokken langzaamaan zijn weg gesmolten. Veel zeldzame planten en insecten hebben hier inmiddels hun thuis gevonden en zijn hier dan ook te bewonderen. Voor deze trip kun je je camera dus absoluut niet thuis laten. Houd je van vlinders? Dan kun je hier ook zeker je lol op, aangezien hier erg veel zeldzame vlindersoorten voorkomen. Je vindt hier diverse wandelroutes en het park wordt zeer goed bijgehouden. Je kunt kiezen voor welke wandelroute(s) jullie willen gaan en het park heeft zelfs zijn eigen app waar je alle routes en andere informatie op terug kunt vinden! Altijd handig natuurlijk.

Kronborg Slot in Helsingør

Als je geen genoeg kunt krijgen van kastelen, dan kan deze zeker niet ontbreken tijdens jullie vakantie. Het wordt zelfs 1 van de mooiste kastelen van Denemarken genoemd en is te vinden op een schiereiland, wat het nog eens extra bijzonder maakt. Leuk feit: dit is hét kasteel uit Hamlet van Shakespeare. Rond het kasteel vind je diepe grachten en prachtige middeleeuwse details. In het kasteel vind je vooral veel zalen, waarvan de balzaal vooral zeer indrukwekkend te noemen is. Wanneer jullie dus op zoek zijn naar vakantiehuizen in Denemarken, zet dit kasteel dan zeker op jullie to-do-list!

Nationaal Park Thy

Nationaal Park Thy, gelegen aan de westkust van Jutland, is een parel van ongerepte schoonheid. Met zijn uitgestrekte duinen, brede stranden en eindeloze heidevelden, biedt het nationaal park een unieke ervaring. Hier kun je genieten van wandelingen, fietstochten en vogels spotten. Een heerlijke bestemming om vanuit jouw vakantiehuisje in Denemarken verder te ontdekken

Waddenzee

Het Deense deel van de Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een buitengewoon en dynamisch gebied om vanuit jouw vakantiehuis in Denemarken te bezoeken. Met zijn getijdenbewegingen, uitgestrekte zandbanken en vele soorten vogels en zeeleven, is het een paradijs voor natuurliefhebbers. Verken het gebied te voet vanuit jouw vakantiehuisje in Denemarken, neem deel aan wadlopen en geniet van de prachtige landschappen.

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile is de grootste "wandelduin" van Denemarken. Deze indrukwekkende duin verplaatst zich jaarlijks en creëert een uniek en adembenemend landschap. Het is een fascinerende plek om te verkennen en te genieten van de pracht van dit zandlandschap wanneer je middenin de natuur een huisje huurt in Denemarken.

Nationaal Park Skjoldungernes Land

Nationaal Park Skjoldungernes Land, ten zuidwesten van Kopenhagen, is een betoverend gebied met beboste heuvels, meren en historische bezienswaardigheden. Het park is perfect voor wandelingen, fietstochten en het genieten van de rust en sereniteit van de natuurlijke omgeving. Echt een gebied waar natuurliefhebbers helemaal in op kunnen gaan. Ben jij dus een echte natuurliefhebber en wil je een vakantiehuisje huren in Denemarken? Dan is dit gebied zeker een overweging waard om te selecteren voor jouw volgende bezoek!

Bornholm

Het eiland Bornholm in de Oostzee staat bekend om zijn prachtige landschap met rotsachtige kliffen, weelderige bossen en schilderachtige kustlijnen. Het is een van meest afgelegen gebieden van Denemarken, maar daarmee zeker niet een gebied om dan maar zomaar over te slaan. Bornholm is namelijk een paradijs voor wandelaars, fietsers en strandliefhebbers. Geniet van de unieke sfeer en de natuurlijke pracht van dit betoverende eiland. Ook op dit eiland zijn diverse vakantiehuisjes te huur zodat je vanuit jouw eigen vakantiehuisje kunt genieten van dit unieke eiland in Denemarken.

Vier unieke en avontuurlijke spots

Ribe

Wat is er leuker om een bezoekje te brengen aan de oudste stad van Scandinavië? Het centrum is prachtig door zijn middeleeuwse uitstraling en daaromheen vind je allerlei smalle straatjes waar je nog echte, middeleeuwse huisjes kunt zien. Dit oude stadje is oorspronkelijk ontstaan als handelsplaats. Wil je wat meer weten over de rijke geschiedenis van Ribe, breng dan ook zeker een bezoekje aan het Ribes Vikinger museum. Daar kun je onder andere bekijken hoe de Vikingen er vroeger leefden. Ook kun je er echt boogschieten en houtbewerken. Door de stad stroomt de rivier Ribe Vestera, waar zich allerlei leuke terrasjes en restaurants langs bevinden. Wat zo opvallend is aan deze stad, is dat wanneer je door de straatjes slentert, je steeds weer wordt verrast door de kleurrijke huisjes die je er ziet. Wanneer je op zoek bent naar vakantiehuisjes in Denemarken, houd er dan rekening mee dat je zeker een tripje naar Ribe plant. Want hoe leuk is het om te kunnen zeggen dat je in de oudste stad van heel Scandinavië bent geweest?

Kopenhagen

Dé hoofdstad van Denemarken en absoluut een must-see, Kopenhagen! Winkelliefhebbers kunnen hier hun lol op met de vele boetiekjes en designerwinkels die je er vindt. Tussen het winkelen door kun je neerploffen op 1 van de gezellige terrasjes en kun je er genieten van heerlijk eten in 1 van de fijne restaurantjes. Ook erg leuk in Kopenhagen is dat je er veel straatartiesten tegenkomt, waarvan je bij sommige echt je ogen uit kijkt. De kustlijn van Denemarken, welke langs de Noordzee en Oostzee loopt, nodigt uit tot heerlijk uitwaaien tijdens een flinke wandeling. Buiten de kustlijn met zandstranden bestaat het Deense landschap voornamelijk uit bossen, veengebieden en heide. De 16 kilometer lange Sontbrug verbindt het Deense Kopenhagen met het Zweedse Malmö. Tijdens je vakantie in Denemarken kun je dus zelfs een uitstapje maken naar buurland Zweden! Denemarken is ietsje groter dan Nederland. Vanwege de beperkte grootte van het land is vrijwel alles binnen handbereik en zijn de mogelijkheden tot het ondernemen van activiteiten en dagjes uit vanuit je vakantiehuisje erg groot.

Het eiland Møn

Een welbekend eiland in Denemarken dat zeer geliefd is bij vele toeristen van over de hele wereld is het eiland Mon. De beleving begint al wanneer je er naartoe vaart met de ferry, tijdens deze tocht geniet je al van het geweldige uitzicht dat je daar vindt. Prachtige krijtrotsen en kliffen zijn hier te bewonderen. Het eiland biedt voor ieder wat wils, aangezien je er diverse activiteiten vindt, maar je kunt er ook zeker terecht om even te relaxen op het strand. Je kunt hier bijvoorbeeld heerlijk gaan varen over het prachtige water en je kunt er ook terecht om te gaan snorkelen en al het moois onder water eens te ontdekken. Dit is dus echt een prachtig gebied en kan zeker niet ontbreken wanneer jullie kiezen voor een vakantiehuisje in Denemarken.

Jutland

Jutland is een streek in Denemarken dat bestaat uit een schiereiland. Het bestaat uit vier verschillende gebieden, namelijk Noord-Jutland, West-Jutland, Zuid-Jutland en natuurlijk Oost-Jutland. In tegenstelling tot veel andere gebieden in Denemarken is dit gebied vrij vlak. Toch kun je ook hier weer volop genieten van de prachtige natuur zoals je die alleen in Denemarken kunt vinden. In Jutland vind je het eerste nationale park van Denemarken, namelijk het Thy National Park. In dit park vind je onder andere veel duinen en het is tevens een toevluchtsoord voor veel verschillende vogels. Houd je van flora en fauna, dan is een bezoek aan dit park en aan Jutland, echt de moeite waard.

Wat voor klimaat kent Denemarken?

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat, met niet al te warme zomers en vrij milde winters. De invloed van het zeewater is hier minder sterk dan in Nederland, waardoor in de zomermaanden het oostelijke deel van Denemarken kouder wordt dan het westen en de zomers over het algemeen weer wat warmer zijn aan de oostzijde en dat vinden wij natuurlijk heerlijk! Want, door de overweldigende natuur is Denemarken het hele jaar prachtig om te zien! Kijk zo bijvoorbeeld vanuit je cottage naar de diepe bossen, ga lekker fietsen in Denemarken en boek die Last minute naar Denemarken!

Het Deense klimaat kenmerkt zich verder op de volgende onderdelen die een natuur vakantie in Denemarken vanuit jouw vakantiehuisje in Denemarken zo optimaal maakt:

Gematigd zeeklimaat

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat, dat sterk beïnvloed wordt door de nabijheid van de zee. De zee fungeert als een regulator van de soms koude Noordelijke temperaturen, waardoor het land het hele jaar door relatief milde temperaturen ervaart. Dit maakt het klimaat in Denemarken aangenaam en comfortabel voor zowel de lokale bevolking als natuurliefhebbers. Ideaal dus om lekker de ruige natuur te ontdekken vanuit jouw vakantie huisje in Denemarken!

Milde zomers

De zomers in Denemarken zijn ideaal voor liefhebbers van aangename weersomstandigheden. De gemiddelde temperatuur varieert tussen 15°C en 25°C, wat perfect is om erop uit te trekken in de natuur en de prachtige Deense landschappen te verkennen. De zomermaanden bieden ook langere dagen met veel daglicht, waardoor je lekker lang kunt genieten van de natuur door de late avonden waarop de zon pas laat ondergaat.

Koele winters

Terwijl de winters in Denemarken koel zijn, zijn ze over het algemeen niet extreem koud. De gemiddelde temperaturen liggen tussen 0°C en 5°C, waardoor het land een aangename winterervaring biedt. Sneeuwval is gebruikelijk, vooral in het noorden van het land, wat een schilderachtig winterlandschap creëert. Ideaal dus als je op zoek bent naar een romantische trip naar de sneeuw in Denemarken in een klein en knus vakantiehuisje. In de winter kun je over het algemeen vaak genieten van activiteiten zoals schaatsen, skiën en sneeuwwandelen.

Neerslag

Denemarken heeft het hele jaar door te maken met redelijk wat neerslag, hoewel de zomermaanden over het algemeen iets droger zijn. Dit is wel iets om rekening mee te houden wanneer je een vakantie naar Denemarken hebt gepland en erop uit wilt gaan om de Deense natuur vanuit jouw vakantiehuis te gaan ontdekken.

De neerslag is meestal gelijkmatig verdeeld over het jaar, met regenachtige dagen die worden afgewisseld door zonnige periodes. Dit maakt het landschap dan ook groen en weelderig en biedt een ideale omgeving voor natuurliefhebbers door de prachtige bossen en uitgestrekte velden.

Regionale variaties

Het is belangrijk op te merken dat het klimaat in Denemarken enigszins kan variëren per regio. Bijvoorbeeld, het westen van Denemarken kan wat meer neerslag verwachten dan het oosten doordat het westen grenst aan de Noordzee. Dit is iets om rekening mee te houden als je een Natuurhuisje wilt boeken in Denemarken en nog niet weet naar welke regio je wilt gaan.

Overnachten in een natuurhuisje

Met zo’n gevarieerd landschap maakt het niet uit waar in Denemarken jij verblijft. Er is namelijk altijd wel iets te doen! Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw bijzondere overnachting. Of je nu voor een actieve vakantie gaat of juist voor een ontspannen relax vakantie, beiden zijn mogelijk. Zoek je dus naar natuurhuisjes in Denemarken, neem dan eens rustig de tijd om iets te vinden dat perfect bij je past.

Een vakantie in Denemarken kan eigenlijk niet lang genoeg duren en je hebt er zeker wel een week nodig om zoveel mogelijk te kunnen zien en ontdekken. Het leuke is dat Denemarken voor iedereen wel iets te bieden heeft. Het is niet alleen geschikt voor natuurliefhebbers, maar ook voor mensen die van een actieve vakantie houden. Zelfs een vakantie met het hele gezin naar Denemarken is ontzettend leuk. De kinderen zullen niet weten wat ze zien en ze zullen genoeg te ontdekken hebben. Ook wanneer je op zoek bent naar een romantisch weekje met z’n tweeën is het leuk om eens te kiezen voor een land als Denemarken. Verras je partner bijvoorbeeld eens met een leuke trip of zoek juist samen naar de mooiste vakantiehuisjes in Denemarken en laat de voorpret maar beginnen! Op onze website vind je verschillende natuurhuisjes in Denemarken, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiehuis of vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.