Vakantiepark Groningen

De meest noordelijke provincie van Nederland, Groningen, is lange tijd een vrij onbekende toeristische bestemming geweest, maar tegenwoordig weten steeds meer vakantiegangers de stad Groningen, het Westerkwartier of het Nationaal Park Lauwersmeer te vinden. Massatoerisme kennen ze in de natuurlijke gebieden van Groningen nog niet, dus als je tijdens je verblijf op een Gronings vakantiepark op zoek bent naar rust en ruimte, dan ben je hier helemaal op de goede plek!

Lees meer over vakantiepark Groningen
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiepark Groningen

De meest noordelijke provincie van Nederland, Groningen, is lange tijd een vrij onbekende toeristische bestemming geweest, maar tegenwoordig weten steeds meer vakantiegangers de stad Groningen, het Westerkwartier of het Nationaal Park Lauwersmeer te vinden. Massatoerisme kennen ze in de natuurlijke gebieden van Groningen nog niet, dus als je tijdens je verblijf op een Gronings vakantiepark op zoek bent naar rust en ruimte, dan ben je hier helemaal op de goede plek!

Kleinschalige vakantieparken worden steeds populairder onder vakantiegangers. Deze vakantieparken bieden veel vrijheid, rust en worden vaak omringd door de natuur. De opzet van kleinschalige parken hebben bovendien als voordeel dat je volop in de natuur van privacy kunt genieten. Vaak overnacht je namelijk in een vrijstaand vakantiehuis of bungalow. De vakantieparken die wij aanbieden liggen altijd in een natuurlijke omgeving.

Kies je dan ook nog eens voor een vakantie in eigen land? Dan is Groningen de perfecte locatie om eens lekker op ontdekkingstocht te gaan. Je hoeft nooit ver te reizen en je zult toch nog verrast worden van al het moois dat deze provincie te bieden heeft. Vanuit een vakantiepark in Groningen kun je heel goed van de ene naar de andere plek gaan per auto of natuurlijk op de fiets.

Als natuurliefhebber kun je je hart ophalen in deze natuurrijke provincie

Of je nu op zoek bent naar een prachtig landschap, dieren of bijzondere vogels, in Groningen vind je het allemaal. Bekijk snel wat je als natuurliefhebber allemaal kunt vinden in deze provincie.

Flora en fauna

Deze provincie heeft een zeer gevarieerde natuur, waarbij vele meren zich afwisselen door uitgestrekte polders. Groningen bevat daarmee één van de oudste Europese cultuurlandschappen, grenzend aan de Wadden. De Waddenzee biedt vele gezichten en daarmee ook een variëteit aan flora en fauna. In het water en op het land leven in dit gebied ruim 10.000 verschillende planten en dieren! Je raakt hier niet snel uitgekeken, mede door het rauwe landschap, de zeehonden, ganzenkolonies en andere vogelsoorten die hier elk jaar weer overwinteren.

In de directe omgeving van de stad Groningen liggen veel verschillende natuurgebieden. Ten zuiden van Groningen kan je het Hoornse Meer en Paterswoldse Meer bezoeken. Op en rond deze meren verblijven allerlei vogelsoorten. In de winter kan je er bijvoorbeeld grote zaagbekken, nonnetjes, brilduikers en grote zilverreigers aantreffen. Aan de andere kant van Groningen ligt het Beijumerbos. In dit bos kan je mooie wandelingen maken. Het gebied bestaat grotendeels uit gevarieerde bossen, maar er zijn ook enkele kanalen en graslanden. Er groeien plantensoorten als basterdklaver, aarvederkruid en penningkruid. Er leven vogelsoorten als havik, grote bonte specht en boompieper.

Diverse wandelroutes om Groningen te ontdekken

In deze provincie kun je als wandelaar uitstekend terecht! Je vindt er ontzettend veel wandelroutes, waarbij er voor iedereen wel wat geschikts tussen zit. Kies bijvoorbeeld voor de leuke wandelroute ‘Rond de A’, die bestaat uit een tocht van 15 kilometer. Je ontdekt tijdens deze wandeling het natuurlandschap van Haren en Paterswolde. Ontdekt het landgoed De Duinen of breng een bezoekje aan het museum Vosbergen. Je wandelt hier onder andere door veenweideland en langs prachtige vijvers.

Ben je van plan om een flinke wandeling te gaan maken? Dan kun je kiezen voor de tweedaagse route ‘Pronkjuwailen achter Stad’. Deze bestaat uit maar liefst 34 kilometer en leidt je door prachtige landgoederen en weidse polders. Het is een zeer gevarieerde route waarbij je dus na dag 1 moet overnachten om vervolgens dag 2 uit te lopen. Natuurlijk zijn er mensen die de gehele route in 1 dag wandelen, maar die moeten dan wel flink doorstappen en voorzien zijn van een goede conditie.

Wat gaan jullie allemaal doen in Groningen?

Vanuit Groningen worden er jaarlijks verschillende wadlooptochten georganiseerd richting de bij de provincie horen de onbewoonde Waddeneilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes. De stad Groningen biedt een schat aan mogelijke activiteiten, die ook met de kinderen leuk zijn om te ondernemen. Beklim de Martinitoren, vier het Gronings Ontzet of breng een bezoek aan de Hortus Botanicus in Haren. Voor ‘gewoon’ fietsen, wandelen en varen kun je in een vakantiehuis in de provincie Groningen, net zoals in veel andere Nederlandse provincies, uiteraard ook je hart ophalen.

Zon, zee en strand

Uitwaaien aan het strand is goed voor de gemoedsrust en is een ideale tijdsbesteding tijdens een vakantie. Er is namelijk iets rustgevends aan het uitgestrekte strand en het geluid van de golven. Tegenwoordig vind je heel wat natuurhuisjes en vakantieparken dichtbij het strand. Soms kan een activiteit ook gewoon niet actief, maar juist ontspannen zijn. Een wellness sessie is bijna synoniem voor ontspannen. Geniet van een hete sauna of een massagesessie, juist extra lekker na het maken van een lange strandwandeling. Een vakantie in een natuurhuisje kan ideaal zijn om je lichaam wat rust te geven. Tegelijk geef je ook je geest wat mentale rust. Wie door een prachtig natuurgebied loopt of een nieuwe omgeving verkent stapt letterlijk even uit zijn dagelijkse leven en kan op die manier meer afstand nemen van zijn gedachten.

Fietsvakantie

Of je nu op vakantie gaat in eigen land, in één van de buurlanden of naar het verre buitenland, fietsen kan altijd! Met een fietsendrager neem je gemakkelijk de fietsen mee, maar vaak kun je op vakantie ook fietsen huren. Wanneer je in the middle of nowhere verblijft is het natuurlijk wel zo leuk om zelf fietsen mee te nemen. Zodra je dan je huisje of blokhut uitstapt fiets je meteen de wijde natuur in. Van daaruit kun je van alles ontdekken en met een beetje geluk spot je ook nog eens wilde dieren tijdens jullie fietstocht.

Zorg er bij vertrek voor dat de fiets in orde is en controleer de banden, het zadel en de versnellingen. Als alles naar behoren werkt dan is de fiets klaar voor de vakantie. Twijfel je? Laat je fiets dan nog even nakijken bij de fietsenwinkel. Zo ben je er zeker van dat je de gehele vakantie lekker kan fietsen. Natuurlijk kan je wel eens een lekke band krijgen op vakantie, neem daarom ook een plak- en reparatiesetje mee. Ook een fietspomp is altijd handig om mee te nemen. Voor de zekerheid kun je ook een reserve binnenband meenemen, zodat je altijd je band kunt verwisselen.

Wandelvakantie

Kiezen jullie juist voor een wandelvakantie? Ook dan zit je bij ons goed! Stap je huisje of hut uit en geniet direct van de natuur. Vertrek eens heel vroeg in de ochtend om te genieten van de stilte en alle geluiden van de natuur. Zorg er voor dat je goede wandelschoenen bij je hebt en loop deze thuis alvast in. Het laatste dat je wilt tijdens jullie wandelvakantie is met blaren op je voeten zitten. Neem voor de zekerheid blaarpleisters mee en wat ook erg belangrijk is tijdens jullie wandelvakantie: de juiste kleding én zelfs de juiste wandelsokken.

In Groningen valt ontzettend veel te ontdekken

Als echte natuurliefhebber zijn er een aantal bezienswaardigheden die echt op de planning moeten staan tijdens je bezoek aan deze provincie.

Nationaal park Lauwersmeer

In 1969 werd er een dam gebouwd bij de Lauwerszee uit angst voor overstromingen. Hieruit ontstond dit prachtige landschap wat een waar vogelparadijs blijkt te zijn. Het gebied is dan ook niet voor niets bestempeld als nationaal park. Tijdens je bezoek aan dit park kun je terecht in het activiteitencentrum waar je allerlei informatie kunt vinden. Je kunt er eindeloos wandelen of fietsen, maar je kunt er ook varen of zwemmen. Zelfs als je zin hebt om te gaan kanoën, kitesurfen of surfen kun je hier terecht! Als vogelliefhebber kun je hier onder andere de buizerd en de havik spotten. Kortom; als natuurliefhebber mag een bezoekje aan dit prachtige natuurgebied niet ontbreken!

Westerwolde

In Westerwolde kun je terecht voor ontspanning, maar ook voor geweldige fiets- en wandelroutes. Je gaat op ontdekkingsreis naar de meest gezellige dorpjes en geniet van mooie beekriviertjes. Ook vind je er maar liefst 2200 hectare bos- en natuurgebied. Zo vind je er onder andere de Ter Apelerbossen waar je de boommarter en de zwarte specht kunt bewonderen. Ook vind je er het Pagebos waar je plassen, bruggetjes en grachten tegenkomt. Je kunt er natuurlijk ook genieten van diverse tentjes om heerlijk te eten en te drinken. Wist je trouwens dat in deze regio het huidige Nederland is ontstaan? Als geschiedenisliefhebber kun je dan ook volop genieten in dit gebied.

Welk plaatsje in Groningen ga jij naartoe?

Oldekerk

Ben je op zoek naar een mooi en rustig dorpje om je vakantie te vieren in Groningen? Dan zit je in Oldekerk goed. In dit gebied zelf geniet je van stilte en op een kleinschalig vakantiepark van Natuurhuisje geniet je sowieso van je privacy, rust en de natuur. Vanuit Oldekerk zit je zo in de leuke plaatsen Grijpskerk, Marum, Leek of Zoutkamp. Ben je bereid wat verder te reizen en ook andere provincies te ontdekken? Breng dan zeker eens een bezoekje aan Drachten of Assen.

Zuurdijk

Dit kun je wel een van de stilste plekjes noemen om jouw vakantie te vieren. Je zit hier vlakbij het Lauwersmeer en kunt dus prima vanuit een vakantiehuisje in Zuurdijk een dagje Lauwersmeer inplannen. Begin je fietsroute dus gewoon vanuit jouw accommodatie! Ook zit je vlakbij de zee en kun je dus op je gemak een keertje zeehonden gaan spotten. Natuurlijk is het ook geweldig om een bootje te gaan huren of een rondvaart te gaan maken. ‘s Avonds kun je heerlijk uit eten in een van de omliggende plaatsjes of aan het strand.

Het Hollandse klimaat in Groningen

Het klimaat van Nederland is over het algemeen wel bekend, toch is de temperatuur de laatste tijd behoorlijk aan het stijgen. De winters zijn nog milder dan normaal en de zomers worden steeds warmer. Een hittegolf is dan ook niet meer ongewoon in ons eigen landje. In Augustus 2020 was er zelfs sprake van een hittegolf die maar liefst 8 dagen duurde! In Limburg liepen de temperaturen hierbij op tot wel 38 graden. In Groningen was dit een aantal graden minder.

Doordat Groningen in het Noorden ligt is de temperatuur er gemiddeld iets lager dan in de rest van Nederland. In Groningen wordt dan ook gesproken van een zeeklimaat. Door de wind uit zee daalt de temperatuur in de winter minder snel als in de gebieden waar sprake is van een landklimaat. Qua temperatuur en klimaat is de zomer het perfecte moment om deze provincie te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen en de temperaturen zijn er zeer aangenaam.

Kleinschalige vakantieparken

In Groningen kun je terecht in één van onze prachtige accommodaties. Kies bijvoorbeeld eens voor een wat groter huisje voor meerdere personen en geniet van een vakantie met de hele familie. Of verblijf je liever met z’n tweetjes in een romantische B&B? Lees snel verder over een aantal van onze accommodaties.

Wil je wel op een vakantiepark overnachten, maar niet op een groot en onpersoonlijk vakantiepark? Kies dan juist voor een vakantiehuis op een van onze vakantieparken. Hoe jouw verblijf er precies uitziet, een verblijf op een vakantiepark is hoe dan ook een aantrekkelijk alternatief voor een hotelkamer. Er zijn via onze website genoeg vakantiewoningen te vinden waarin jij kan genieten van een relaxed verblijf.

Voor iedereen die wil genieten van de rust en ruimte, maar die wel op een vakantiepark willen staan, is een kleinschalig vakantiepark ideaal! Op zo’n vakantiepark staan minder dan 30 vakantiehuizen en vaak is er ook geen receptie of zwembad aanwezig. Door de afwezigheid van zulke faciliteiten op kleinschalige vakantieparken, wordt het vakantiehuis voornamelijk als uitvalsbasis gebruikt om de omgeving te ontdekken, ook is het een ideaal rustpunt om even volledig te ontspannen. De accommodaties op een kleinschalig vakantiepark zijn voornamelijk gevestigd in een natuurrijke omgeving. Genieten en ontspannen staan dan ook voorop tijdens jouw vakantie op een klein vakantiepark.

Doordat een kleinschalig vakantiepark zo’n goede uitvalsbasis is, is de locatie vaak erg goed. Zo zit je dicht bij de natuur, maar zijn er ook vaak andere leuke activiteiten in de buurt. Natuurliefhebbers kunnen dus iedere kans grijpen om wat tijd te spenderen in de natuur. Hoewel je makkelijk al natuurhuisjes kunt boeken op een vakantiepark, is het natuurlijk ook leuk om actief in de natuur te trekken. De meeste natuurgebieden hebben heel wat wandel- en fietsroutes waarmee je gemakkelijk een weekend en langer kan vullen. Online zijn vaak veel fiets- en wandelroutes te vinden, maar ook bij de lokale toeristenpunten kan je vaak routes vinden. Vaak is er op het vakantiepark zelf ook informatie voor handen over fietstochten in de buurt van je natuurhuisje.

Een trekkershut

Trekkershutten kenmerken zich vooral door hun uiterlijk. De hutten zijn gemaakt van hout waardoor ze mooi opgaan in de natuur. Ook binnen in de hut is het meeste van hout gemaakt. Bij een trekkershut moet je niet denken aan een grote, houten villa in het bos, maar een gezellig knus huisje tussen de bomen. Je geniet van alle rust om je heen waardoor je een fantastische vakantie hebt midden in de natuur. Een trekkershut is dus ideaal wanneer je een vakantie midden in de natuur wilt en niet hele dagen in je huisje zal verblijven, maar toch geen zin hebt om een tent op te zetten.

Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw vakantie. Of je nu voor een actieve vakantie gaat of juist voor een ontspannen relaxvakantie, beide zijn mogelijk. Tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje op een vakantiepark draag je automatisch bij aan een groenere aarde. Voor elke geboekte nacht planten wij namelijk namens jou een boom, zodat we er samen voor zorgen dat de natuur op onze aardbol behouden blijft.

Op onze website vind je verschillende natuurhuisjes in Groningen, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiehuis of vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.