Weekendje weg Veluwe

We weten allemaal dat de Veluwe een prachtig gebied in Nederland is. Ook voor een weekendje weg is de Veluwe een geschikt gebied. In deze mooie streek zijn tal aan natuurgebieden te bezoeken en activiteiten te ondernemen. Zo kan er bijvoorbeeld een bezoek gebracht worden aan natuurgebied Kootwijkerzand. Dit is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en daarmee is het zeker een must-do tijdens jouw weekendje weg op de Veluwe.

Lees meer over weekendje weg Veluwe
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Weekendje weg Veluwe

We weten allemaal dat de Veluwe een prachtig gebied in Nederland is. Ook voor een weekendje weg is de Veluwe een geschikt gebied. In deze mooie streek zijn tal aan natuurgebieden te bezoeken en activiteiten te ondernemen. Zo kan er bijvoorbeeld een bezoek gebracht worden aan natuurgebied Kootwijkerzand. Dit is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en daarmee is het zeker een must-do tijdens jouw weekendje weg op de Veluwe.

Op de Veluwe is volop van alles te beleven. Je kan een tocht maken op de fiets of een mooie wandelroute in het natuurgebied volgen. Een echte aanrader is er op uit gaan met een boswachter, zo krijg je alle ins en outs van het gebied te horen. Verhalen die écht speciaal zijn! De boswachter vertelt met passie alles over de natuur en de omgeving. Zo kan hij jou ook de ideale plekken laten zien om dieren te spotten. Wat dacht je van herten, reeën, zwijnen en vele vogelsoorten en reptielen? Deze mooie dieren zijn vooral te spotten in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Naast de genoemde diersoorten spreken we ook van de Big Six van de Veluwe: het edelhert, de ree, een wild zwijn, een moeflon, de vos en de das. Hoe mooi zou het zijn als je deze dieren kunt spotten tijdens jouw weekendje weg in de Veluwe? Ook het landschap van de Veluwe mag benoemd worden. Zo zijn er bossen van naald- en loofbomen te vinden, maar ook heidevelden, grasvlakten en zoals eerder genoemd zelfs stuifzandlandschappen.

Ontdek de adembenemende natuur van de Veluwe

Wie denkt aan de Veluwe, denkt waarschijnlijk aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit is niet zo gek, want dit is ook echt een hoogtepunt op de Veluwe. Hier vind je eindeloze heidevelden, akkerlanden en ook stuifzandlandschappen! Voor dierenliefhebbers is het hier echt een waar paradijs, want hier leeft de Nederlandse Big Six! De Big Six is een Nederlandse variant van de ‘’Big five’’, en bestaat uit het edelhert, de ree, een wild zwijn, een moeflon, de vos en de das. Je kunt hier tevens rijden op een segway of paardrijden!

Een ander Nationaal Park is het Nationaal Park de Veluwezoom. Dit park is minstens net zo mooi als de Hoge Veluwe en daarom meer dan een bezoekje waard. Dit eerste Nationaal Park van Nederland bestaat uit maar liefst 5000 hectare en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Je vindt er stuwwallen, vele vogelsoorten, reptielen, Schotse Hooglanders en IJslandse pony’s. Ga hier ook zeker eens heen tijdens je weekendje weg!

Ben jij dus ook op zoek naar een accommodatie voor jouw weekendje weg op de Veluwe? Bekijk het ruime aanbod natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl en kies het vakantiehuisje dat het beste bij jouw wensen past. Voor welk natuurhuisje je ook gaat, je verblijft er sowieso midden in het prachtige Veluwe-gebied! Zo beleef je gegarandeerd een weekendje weg op de Veluwe die je niet snel zal vergeten. Ook Kroondomein het Loo mag zeker niet ontbreken tijdens jouw weekendje weg. Dit domein is met zijn ruim 10.000 hectare het grootste landgoed van Nederland. Het landgoed strekt zich uit ten noordwesten van de plaats Apeldoorn. Het landschap bestaat voor het grootste deel uit bossen, maar je vindt er ook heidevelden en akkerland. 50 hectare van het landgoed op de Veluwe betreft bebouwing en de daarbij behorende tuinen. Een voorbeeld hiervan is Paleis Het Loo. Dit voormalig koninklijk paleis en diens paleistuinen zijn toegankelijk voor publiek.

De Veluwe biedt plezier voor jong en oud

Omdat het zo’n gevarieerd gebied is kan iedereen zich er eigenlijk wel vermaken. Begin de dag met een heerlijke wandeling vanuit je huisje en geniet tussendoor ergens op een terrasje. Of kies eens voor een spannende mountainbiketocht of een ritje op een paard. Daarnaast is de Veluwe ook nog eens leerzaam. Tijdens je bezoekje aan een natuurgebied kun je namelijk meestal wel terecht bij een bezoekerscentrum. Hier vind je dan vaak interessante informatie over het natuurgebied, in dit geval dus de Veluwe. Dit is trouwens ook erg leerzaam voor de kinderen. Misschien worden ze door dit weekendje wel een stuk bewuster van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Het maakt verder ook helemaal niet uit of je nu naar de Veluwe wilt in de zomer of in de winter. ’s Winters is het namelijk ook prima vertoeven op de Veluwe, want ook dan kun je de natuur in. Het landschap zal het uiteraard anders uitzien dan in de zomer, maar zeker niet minder mooi. Ook in de winter kun je je hart ophalen in de natuur en weer volledig opladen. In de zomer staat natuurlijk alles in bloei en zijn de dieren volop te zien, wat de Veluwe een heerlijke bestemming maakt voor een geslaagde zomervakantie. Iets dat altijd geweldig is om te doen in dit gebied is natuurlijk wildlife spotten. Er is namelijk genoeg te zien. Denk bijvoorbeeld aan reeën, wilde zwijnen en vossen. Fotografen, dieren- en vogelliefhebbers kunnen hier dus zeker hun hart ophalen. Een aantal vogels die je er kunt spotten zijn onder andere blauwe koekoek, de slangenarend, de zwarte specht en de geelgors.

Kies ook eens voor een langere vakantie naar dit mooie natuurgebied

Een weekendje weg is dus precies lang genoeg om te ontdekken hoe het eraan toe gaat op de Veluwe. De kans is groot dat je later in het jaar of een volgend jaar wat langer naar dit gebied wil gaan. Zelfs als je een week of 2 weken gaat is er iedere dag wel wat nieuws te ontdekken! Vind je het belangrijk zelf te kunnen koken tijdens je verblijf? Ga dan voor een luxe zoals een uitgebreide keuken in je vakantiehuisje. Of wil je graag lekker kunnen badderen? Ga dan voor een accommodatie met privé bad of jacuzzi! Al deze factoren kunnen je verblijf comfortabeler en dus luxer maken. In dat geval kies je voor jouw weekendje weg naar de Veluwe voor één van onze luxe huisjes.

Wat valt er allemaal te bewonderen in Gelderland?

De Veluwe bestaat uit een ontzettend groot gebied. Daarom is het niet zo gek dat je er van alles kunt gaan bewonderen. Ook in de rest van de provincie Gelderland is genoeg te doen. Tijdens jouw weekendje op de Veluwe is het dan ook een goed idee om een aantal bezienswaardigheden te gaan bekijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan een uitkijktoren van 30 meter hoog? Deze is te vinden in Nunspeet en bevindt zich bij het Veluwetransferium. Vanuit deze uitkijktoren kun je over het noorden van Veluwe kijken. Er is tevens een speeltuin te vinden en je kunt er overal picknicken. Als je zelf niets bij je hebt is dat ook geen probleem, je vindt er namelijk ook een brasserie.

Bezoek oude kastelen met een rijke geschiedenis en diverse musea

Nog iets moois dat je zeker moet gaan bewonderen in de Veluwe is Slot Loevestein. Dit is een prachtig kasteel en fort waar je de geschiedenis bijna kunt proeven. Het kasteel is onder andere gebruikt als staatsgevangenis waar Hugo de Groot gevangen zat. Hij was een rechtsgeleerde en schrijver. Na 2 jaar is hij echter ontsnapt door te schuilen in een boekenkist. Na zijn ontsnapping heeft hij nog 24 jaar geleefd. Je vindt er onder andere een museum en er zijn regelmatig exposities. Het Loevestein is tevens het beroemdste kasteel van Nederland. Ben je op zoek naar een leuk en origineel museum? Dan is het Afrika museum wellicht wat voor jou! Dit museum is te vinden in Berg en Dal en je vindt er alles over de Afrikaanse cultuur. Bewonder een grote collectie Afrikaanse kunst en geniet van beelden uit Zimbabwe.

Daarnaast heeft Gelderland nog iets anders moois te bieden, namelijk het Nederlands Openluchtmuseum. Dit museum bevindt zich in Arnhem en er is van alles te beleven. Zowel de kleintjes als de volwassenen kunnen zich er prima vermaken. Je kunt er onder andere wandelen door het park van zo’n 44 hectare groot. Daarbij kom je langs allerlei authentieke gebouwen, molens en boerderijen. Je komt bijvoorbeeld langs een plaggenhut, een kruisgebouw, een theekoepel en een arbeiderswoning. Ook vind je er een smederij, een drukkerij en een jaknikker. Nog iets leuks dat je kunt bewonderen in het Openluchtmuseum is de Tramremise. Hier kun je onder andere een ritje maken in een historische tram, dat is nog eens een ervaring tijdens jouw weekendje weg op de Veluwe!

In welk gedeelte van de Veluwe ga jij verblijven?

De Veluwe kent vele mooie dorpen en steden, die vaak onbekend zijn bij menig Nederlander. Tijdens jouw weekendje weg op de Veluwe is het zeker een aanrader om een dag in de natuur af te wisselen met een bezoek aan één van de onbekende, maar prachtige dorpen die het westen van ons land biedt. Om te beginnen noemen wij graag Loenen. Loenen is gelegen tussen Apeldoorn en Arnhem en biedt zowel leuke winkels als een beeldentuin voor de kunstliefhebbers. Ook zijn er in en rond het dorp verschillende oorlogsmonumenten te vinden. Ook Hoenderloo is een perfecte plek om een dagje rond te struinen. Je zou deze plaatsnaam kunnen herkennen uit de rijke geschiedenis die dit dorp kent. Ook is Hoenderloo één van de drie toegangspunten naar het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

De Veluwe bewijst maar weer dat je voor een geslaagde vakantie niet ver hoeft te reizen. Dat is maar fijn ook, want je hebt natuurlijk niet altijd zin om een verre auto- of vliegreis te maken naar een ver oord. Met een vakantie in eigen land is daarom af en toe helemaal niks mis! Met de auto zit je binnen no time op de Veluwe. Ook hoef je lang niet altijd lange tijd weg om een goed vakantiegevoel te ervaren. Een weekendje weg is meestal meer dan genoeg! Tenminste, als je het goed doet. Een waar vakantiegevoel tijdens een weekendje weg beleef je namelijk optimaal in een accommodatie in de natuur. En die boek je bij Natuurhuisje!

Het klimaat op de Veluwe

Ondanks dat het weer door heel Nederland niet heel gevarieerd is, kan er toch overal wel een klein beetje verschil zijn. Vooral het verschil met bijvoorbeeld Zuid-Limburg of aan de kust is vaak groot. De temperaturen verschillen daarbij nooit meer dan een paar graden. Dit is vooral het geval bij hele warme of juist hele koude temperaturen. Op een warme zomerdag kan het bijvoorbeeld in Zuid-Limburg 36 graden zijn, terwijl het in Zeeland 34 graden is. Als je kiest voor een weekendje naar de Veluwe kan het handig zijn om te weten wat je kunt verwachten. Toch is het handig om in Nederland op van alles voorbereid te zijn. Zo was het in de maand Maart van 2021 een paar dagen zo’n 22 graden en in April viel er ineens weer wat sneeuw. Het weer in Nederland is dus behoorlijk wisselvallig te noemen.

In Nederland wordt overigens gesproken van een gematigd zeeklimaat. Dat houdt in dat het er relatief vochtig is en dat er duidelijk sprake is van seizoenen. De temperatuurverschillen tussen de zomers en de winters zijn niet extreem groot en er is sprake van milde wintertemperaturen. Uiteraard staat Nederland bekend om zijn vele regen en ook op de Veluwe is dat niet anders. Toch hebben we in de zomer vaak geluk en zitten er prachtige dagen bij met temperaturen tussen de 20 en 35 graden. Heel af en toe komt er zelfs een hittegolf voorbij die zomaar een paar dagen kan duren. Op de Veluwe is de lente de droogste periode van het jaar.

Er is weinig sprake van invloed vanuit de zee, aangezien het landinwaarts ligt. Omdat de zomers steeds warmer worden is er ook meer kans op flinke regenbuien en onweer. Toch valt de meeste regen in dit gebied in de herfst. In de winter is hier ook grote kans op sneeuw, vanwege de hoge ligging van de Veluwe. Wil je als wandelaar volop van de natuur genieten en daarbij ook nog eens droog blijven? Qua temperatuur en klimaat is de lente het perfecte moment om de Veluwe te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen of op hittegolven. Kies dus zeker eens voor een weekendje weg naar de Veluwe in de lente.

Vakantie in een Natuurhuisje

Een vakantie in een Natuurhuisje is zoals geen een andere vakantie. In een Natuurhuisje word je namelijk omringd door pure natuur, en dat is precies wat je wilt tijdens je weekendje weg op de Veluwe! Ver weg van de toeristenmassa en op de meest unieke plekjes is jouw rust gegarandeerd in een Natuurhuisje op de Veluwe. Tussen onze accommodatie zal je geen standaard verblijfsplekken vinden, zoals grote hotels en appartementencomplexen op plekken waar veel toeristen zich verzamelen. Hier vind je namelijk accommodaties zoals safaritenten, yurts, tipitenten, chalets, vakantieboerderijen en B&B’s. Dit past helemaal in de natuurlijke context van de Veluwe!

Of je nu met je kinderen, je partner, vrienden of collega’s op vakantie wilt gaan op de Veluwe, wij hebben we perfecte plek voor je! Een romantisch weekendje weg boek je hier, maar ook een fijn familieweekend. Voor een weekendje weg met je grote liefde kun je bijvoorbeeld een tipitent, safaritent of yurt boeken op de Veluwe. Erg romantisch zo middenin de natuur met het geluid van de vogels op de achtergrond! Met kinderen zit je helemaal goed in een Natuurhuisje, want met al die ruimte om je heen wordt spelen en rondrennen wel heel gemakkelijk en leuk! Tevens kun je vanuit je accommodatie op de Veluwe zo de mooiste wandelingen en fietstochten gaan maken, want de natuur vind je pal voor de deur!

Ook een groepsaccommodatie kan erg leuk zijn! Op die manier kun je met jouw vriendengroep of familie lekker een weekendje weggaan. De reden waarom je een groepsaccommodatie nodig hebt, kan erg verschillend zijn. Misschien wil je graag met de familie genieten van een weekend vol activiteiten voor jong en oud. Of kijk je erg uit naar het jaarlijkse vriendenweekend waarin je gezellig kan bijkletsen met jeugdvrienden en -vriendinnen. Natuurlijk kan het ook zijn dat je een groepsaccommodatie zoekt voor een teamuitje of weekend vol teambuilding activiteiten.

Je kunt vaak gemakkelijk met de hele groep in hetzelfde gebouw verblijven en tegenwoordig zijn veel accommodaties zo ingericht dat je ook de ruimte hebt om je terug te trekken. De inrichting van groepsaccommodaties is tegenwoordig ook steeds moderner en vaak hebben ze een eigentijdse en bijzondere uitstraling. De aangeboden groepsaccommodaties worden dus steeds hipper en gezelliger! Denk bijvoorbeeld aan een vakantieboerderij of een landhuis. Boek dus snel jouw weekendje weg met je vrienden of familie in een Natuurhuisje.