Bed and breakfast Friesland

Heb jij het liefst een persoonlijke, kleinschalige en unieke accommodatie en ben je benieuwd naar wat Friesland allemaal te bieden heeft? Kijk dan op Natuurhuisje.nl eens naar een Bed and Breakfast in Friesland. Of je nou het liefst ’s ochtends wakker wordt met uitzicht op landerijen, de Waddenzee, of op een boerenerf; de keuze is groot en voor elke voorkeur en elke vakantie is wel een gezellig natuurhuisje te vinden.

Lees meer over bed and breakfasts in Friesland
Lees meer over:

Bed and breakfast Friesland

Heb jij het liefst een persoonlijke, kleinschalige en unieke accommodatie en ben je benieuwd naar wat Friesland allemaal te bieden heeft? Kijk dan op Natuurhuisje.nl eens naar een Bed and Breakfast in Friesland. Of je nou het liefst ’s ochtends wakker wordt met uitzicht op landerijen, de Waddenzee, of op een boerenerf; de keuze is groot en voor elke voorkeur en elke vakantie is wel een gezellig natuurhuisje te vinden.

Ben jij al weleens in Friesland geweest? Deze oer-Hollandse provincie bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland, grenzend aan de provincies Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen. De provincie heeft een weids en open polderlandschap waarin water de absolute hoofdrol speelt. Het is dan ook niet voor niets dat Friesland de waterprovincie van Nederland genoemd wordt. Ben jij een liefhebber van watersport of pleziervaart? Dan voel jij je in een vakantiehuisje in Friesland vast als een vis in het water. Qua totale oppervlakte, land plus water, is deze provincie de grootste van Nederland. Als je alleen het landoppervlak meetelt, dan is Friesland de op twee na grootste provincie van het land.

Bed and Breakfast

Het principe van logies en ontbijt bestaat al sinds wij mensen op reis moesten. Op zo’n handelsreis of de jaarlijkse trip terug naar de geboortegrond zochten we ’s nachts een veilig onderkomen in kloosters, herbergen en particuliere huizen. Bij een overnachting bij een particulier was het wel zo dat de sociale stand van degene die onderdak zocht gelijk moest zijn aan die van de gastheer. Uit de laatste optie ontwikkelde zich het idee van de Bed and Breakfast, letterlijk ‘bed en ontbijt’, en vaak afgekort tot B&B. In goed Nederlands noemen we het logies en ontbijt, maar de Engelse naam Bed and Breakfast is in moderne tijden volledig ingeburgerd en duidt dus ook een specifiek soort accommodatie aan. Traditioneel gezien maakt een B&B namelijk onderdeel uit van de privéwoning van een gezin, al dan niet gescheiden van het privégedeelte van de eigenaren, of zit in een bijhuis op hetzelfde erf. Meestal zijn er maar een paar kamers. Soms heb je eigen sanitaire voorzieningen maar het kan ook zijn dat je deze met andere gasten moet delen. Tegenwoordig wordt het principe van de B&B wel ietsje breder toegepast, maar een weekendje weg in een B&B zal altijd een persoonlijke ervaring op vaak een bijzondere locatie betekenen en is daarmee een mooi alternatief voor een hotel. Dat wordt door toeristen duidelijk gewaardeerd, want er zijn in Nederland inmiddels zo’n 5000 B&B’s. Gelukkig zijn we in Nederland tegenwoordig niet meer zo lang onderweg dat we op onze reis een overnachting nodig hebben, en dus is de B&B nu helemaal op toerisme gericht.

Naast een overnachting krijg je in een Bed and Breakfast dus ook nog eens een ontbijtje opgediend. Een verblijf in een Bed and Breakfast is duidelijk niet te vergelijken met een hotelovernachting. Het niveau van service is vaak behoorlijk hoog en in een Bed and Breakfast wordt doorgaans veel aandacht besteed aan kwaliteit, persoonlijke service en een unieke aankleding. Als gevolg is geen enkele B&B hetzelfde en dus is elk weekendje weg een unieke ervaring. Op Natuurhuisje vind je een ruim aanbod, zodat je kan kiezen voor een B&B die aansluit bij jouw wensen. Zoals elke reiziger wel weet, is er geen betere manier om de nieuwe omgeving te leveren kennen dan met de lokale bevolking te praten. De persoonlijke en kleinschalige aard van de B&B maakt het makkelijk om de eigenaar van jouw logement om tips te vragen. Wat is het beste restaurant van het dorp? Waar vind je het mooiste uitzicht? Wat is een leuke wandelroute? En welke bezienswaardigheden mag je beslist niet overslaan? Je gastheer of -vrouw vertelt je er ongetwijfeld graag meer over. De verhuurder van de B&B is helemaal thuis in de omgeving en kent alle plekjes die je via Google niet zo snel zal vinden.

Friesland in vogelvlucht

Maar waarom zou je precies voor een Bed and Breakfast in Fryslân kiezen? Deze eigenzinnige noordelijke provincie telde in 2018 660.560 inwoners. Het gebied wordt al heel lang bewoond; vanaf ongeveer 400 tot 200 voor Christus begint een Friese cultuur vorm aan te nemen die rond het begin van de jaartelling door de Romeinen ‘Frisii’ werd genoemd. De lange kustlijn van Friesland strekt zich uit langs het IJsselmeer en de Waddenzee. Naast de het deel op het vaste land horen ook de Waddeneilanden Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland bij de provincie. Afgaande op het totale oppervlakte, land én water, is deze provincie de grootste van Nederland. Als je het water niet meetelt (maar eerlijk gezegd, waarom zou je? Water hoort bij Friesland!) is Friesland de derde provincie van Nederland. De provincie heeft een heel eigen karakter – open, weids en laag. Op het vasteland ligt het hoogste punt op slechts 26,6 meter en op Vlieland is dat de Vuurboetsduin met welgeteld 45 meter. In het Friese polderlandschap speelt water de absolute hoofdrol. De Friese wateren trekken vele liefhebbers van watersport en pleziervaart uit andere delen van Nederland en Duitsland naar de provincie. Bekende evenementen zijn het skûtsjesilen en de Sneekweek.

De Friese natuur

Al klinken platte polders aanvankelijk misschien niet zo spannend, zal je ontdekken dat er een overvloed aan prachtige natuur in deze provincie te vinden is. Om te beginnen zijn ze in het bezit van maar liefst vier nationale parken (Nationaal Park Schiermonnikoog, Nationaal Park De Alde Feanen, Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Park Drents-Friese Wold), zijn er twee gebieden aangewezen als nationaal landschap (Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden en Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân), heeft de UNESCO het waddengebied benoemd tot Werelderfgoed, en maken 12 gebieden deel uit van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden waar bijzondere flora en fauna te vinden is.

In al deze parken staan het water, de rust en de weidse vergezichten centraal. Net als de menselijke waterliefhebbers voelen waterdieren zich hier helemaal thuis, waaronder verschillende amfibieën, vogels, insecten, geleedpotigen en uiteraard allerlei soorten vissen. De fervent vogelaar kent de namen Jaap Deensgat, Roodkeelplasje en Ezumakeeg waarschijnlijk wel. Deze gebieden in Nationaal Park Lauwersmeer, een van de beste plekken voor vogelaars in Noordwest-Europa, staan garant voor het spotten van bijzondere vogelsoorten zoals de zeearend en de schuwe wielewaal. Zo heeft elk gebied wel iets bijzonders te bieden. In het laagveen van Nationaal Park De Alde Feanen vind je onder andere moerasbossen, rietlanden en verschillende meren waar de otter in rond spartelt. Natuurgebied Het Mandefjild is een aanrader wegens de zandverstuiving, vennen, bossen en heidevelden.

Nationaal Park Lauwersmeer

Op 12 November 2003 werd het Lauwersmeergebied officieel verklaard tot Nationaal Park. Het gebied is ongeveer zestig vierkante kilometer groot. In 1969 werd het Lauwersmeer met een dam afgesloten van de Waddenzee, hierdoor kwamen hoger gelegen zeebodems droog te staan. Doordat deze bodems aan hun lot werden overgelaten, ontstond er een interessant gebied voor natuur ontwikkeling. In het Lauwersmeergebied vind je verschillende type habitat. Zo vindt je er grote plas- drasgebieden, open water, wilgenbos, polders en eilandjes. In al deze habitattypen staat het water centraal, waarschijnlijk is dit ook één van de redenen waarom het gebied een enorme aantrekkingskracht heeft op trekvogels. Het Lauwersmeer is het gehele jaar toegankelijk. Er zijn tevens speciale routes voor rolstoelgebruikers. In een beperkt gedeelte van het Nationaal Park zijn honden toegestaan, let hiervoor op de bordjes.

Tijdens de voor- en najaarstrek kun je als vogelliefhebber je hart ophalen in het Lauwersmeer. Gedurende de trek zijn er duizenden vogels die het gebied aan doen, vooral de Ezumakeeg is een populaire hotspot voor vogelaars. Vanuit de kijkhut observeer je er verschillende soorten, het zijn met name steltlopers die je hier gemakkelijk kunt waarnemen. Soorten die je hier in het voorjaar kunt waarnemen zijn, kleine strandloper, temmincks strandloper, goudplevier, zilverplevier, steltkluut, kluut en rosse grutto. Maar er zijn veel meer soorten steltlopers die je hier kunt zien. Het gebied wordt vrijwel ieder jaar bezocht door een paar zeldzame dwaalgasten uit Amerika of Siberië.

In de zomer van 2012 heeft de zeearend voor het eerst sinds lange tijd gebroed in het Nationaal Park. Naast het Lauwersmeer broedde de zeearend al succesvol in de Biesbosch, de Oostvaardersplassen en in ’t Roggebotzand. De zeearend is de grootste roofvogel van Nederland en met zijn spanwijdte van ongeveer twee meter wordt hij niet voor niets ‘de vliegende deur’ genoemd.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold bestaat uit de boswachterijen van Appelscha en Smilde. Het Nationaal Park ligt op de grens van de provincies Friesland en Drenthe en is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gebied behelst ongeveer 6000 hectare aan bos, heide, stuifzand en beekdalgraslandschap.

De boswachterij Appelscha is aan het begin van de 20ste eeuw aangeplant om het stuifzand in bedwang te houden. Terwijl op dit stukje wél aanplant plaatsvond, werd op het Aekingerzand niets geplaatst. Dit gebied wordt vandaag de dag begraast door grote runderen om het unieke karakter zo te behouden. In de boswachterij Appelscha zijn diversie recreatieve voorzieningen te vinden, zo vind je er vakantiehuisjes, kampeerterreinen en langlaufroutes. De boswachterij Smilde sluit aan op de boswachterij Appelscha. De bossen die hier zijn aangelegd werden aangelegd om de lokale bevolking van werk te voorzien in het begin van de 20ste eeuw. Het natuurgebied bestaat niet alleen uit bos, maar er zijn ook andere habitattypen aanwezig, zoals vennen en jeneverbes struweel. Door Staatsbosbeheer wordt er intensief beheer toegepast waardoor er een grote variëteit aan flora en fauna in de bossen leven.

Doordat er in het Nationaal Park verschillende habitattypen voorkomen is de flora en fauna er erg divers. Het beste kun je dit terugvinden in de vogelsoorten die in het gebied voorkomen. Zo leven er op een relatief klein oppervlakte zowel bosvogels, weidevogels als moerasvogels naast elkaar. De verschillende bossen zijn rijk aan typische bossoorten als kuifmees, zwarte specht en zwarte mees. Op de weidegebieden tref je in het voorjaar de grutto en de tureluur aan. In de moerassen maak je kans op het zien van kleine karekiet of zelfs zwarte stern. Op het stuifzandgebied van het Aekingerzand, ook wel ‘Kale duinen’ genoemd tref je de meest bijzondere fauna aan. De dieren die hier voorkomen kom je alleen maar tegen in een stuifzandgebied. Hier heb je een kans op het zien van de zandhagedis en de kommavlinder.

Nationaal Park de Alde Faenen

De Alde Faenen is een uitgestrekt moerasgebied in het midden van Friesland. Dit Nationaal Park heeft een oppervlakte van ruim 4.000 hectare. Het landschap bestaat uit open water, rietvelden, wilgenbossen en vochtige hooilanden. De plassen in het natuurgebied zijn ontstaan door veen winning. Ook internationaal gezien is Nationaal Park de Alde Faenen van groot belang. Het is een wetland dat van belang is voor ruim honderd verschillende broedvogelsoorten en vierhonderd verschillende soorten planten. Vooral de trilvenen en blauwgraslanden zijn rijk aan bijzondere flora en fauna; deze habitat typen vind je bijna nergens anders in Europa.

De Alde Faenen waren het laatste gebied in heel Nederland waar de otter nog in het wild voorkwam. Helaas is ook hier de otter verdwenen, er zijn echter wel herintroductie projecten geweest om de otter terug in het gebied te krijgen. En met succes! In 2004 zijn er namelijk voor het eerst weer otters met succes in Nederland geherintroduceerd in de Wieden, Weerribben, Lendevallei en Rottige Meente. Drie verweesde otters uit het natuurgebied de Rottige Meente werden uitgezet en met zenders gevolgd in de Alde Faenen. Daarnaast worden nog twee otters uit het buitenland bij dit project toegevoegd. Het kan haast niet anders dat de otter zich weer thuis gaat voelen in dit ideale natuurgebied.

Doordat er verschillende stadia van veen te vinden zijn in de Alde Faenen zijn er verschillende soorten planten te vinden. Een getraind oog kan er maar liefst meer dan vierhonderd verschillende soorten vinden. Aan de rand van het open water vind je moeraskartelblad, kleine valeriaan en veenpluis. In het water vind je onder andere de witte waterlelie (foto) en de gele plomp. Een ander interessant stukje zijn de hooilanden, hier vind je vaak ook nog zeldzame planten die je op andere plekken in Nederland maar moeilijk kunt vinden. In de zomer en het voorjaar zijn de hooilanden omgetoverd tot gele velden die volstaan met dotterbloemen, afgewisseld met de Spaanse ruiter.

Ook het vogelleven in de Alde Faenen is bijzonder interessant. Er is een grote aalscholverkolonie in het gebied aanwezig en je vindt er typische rietvogels als de woudaap, roerdomp en de grote en kleine karekiet. Op de open wateren vind je verschillende koppels geoorde fuut en nestelende zwarte sterns. In de winter wordt het gebied massaal bezocht door duizenden ganzen en eenden. Voornamelijk kolganzen, smienten en pijlstaarten doen het gebied aan.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is de meest oostelijke en kleinste van de vijf grote Nederlandse Waddeneilanden. De vakantiewoningen op het eiland liggen allemaal in of vlakbij het enige dorp op Schiermonnikoog, dat dezelfde naam draagt. In het dorp wonen niet meer dan 1.000 inwoners. Het eiland is dan ook erg rustig en bestaat voor meer dan driekwart uit natuurgebied. Alleen rond het dorpje Schiermonnikoog, in het zuidwesten van het eiland, liggen enkele polders en weilanden. Vanuit je vakantiehuisje kan je Schiermonnikoog het beste te voet of met de fiets verkennen. De waddenzeedijk, de duinen en de strandzanden vormen prachtige landschappen, terwijl de blauwe kleur van de zee en lucht afsteken tegen de achtergrond.

Gedurende de najaarstrek foerageren duizenden steltlopers in het waddengebied rondom het eiland. De steltlopers komen hier weer op krachten om hun trektocht richting het zuiden voort te zetten. Je vindt er veel verschillende soorten steltlopers waaronder de rosse grutto, de goudplevier, zilverplevier, bonte strandloper en zwarte ruiter. Deze steltlopers broeden op de noordelijke toendra en doen het eiland zowel in het voor- als najaar aan. Gedurende de maanden september en oktober kan er op het eiland Schiermonnikoog veel gezien worden door vogelaars. Het eiland is één van de eerste punten waar de kleine zangvogels kunnen landen wanneer zij de Noordzee oversteken. Gedurende deze maanden heb je kans op het zien van algemene trekvogels als de vuurgoudhaan, gekraagde roodstaart en de bonte vliegenvanger. Het is in deze periode van het jaar ook een buitengewoon geschikte plek om zeldzame vogelsoorten waar te nemen. Zo maak je er kans op het waarnemen van de sperwergrasmus, draaihals of de dwerggors.

De duinen en slikken van Schiermonnikoog zijn bijzonder afwisselend. Vanuit je vakantiewoning kan je een wandeling maken waarbij je zowel door oudere duinbossen komt als door jonge kwelders en stuivende duinen. Elk biotoop wordt gekenmerkt door haar eigen plant en diersoorten. Het is de moeite waard om tijdens een verblijf in een vakantiewoning het oostelijke deel van Schiermonnikoog te bekijken. Hier ligt de Oosterkwelder, een groot kweldergebied met slenken, geulen, schorren en slikken. Veel vogelsoorten, zoals rosse grutto, wulp en lepelaar, rusten hier uit. Ook groeien er tal van zoutminnende planten, zoals zeekraal en lamsoor. Ten zuiden van Schiermonnikoog ligt de Waddenzee. Met eb vallen grote delen droog. Zeehondenliefhebbers moeten dan zeker de zandplaten afkijken. Zowel de gewone zeehond als de grijze zeehond zijn met eb vaak op de slikken te zien. Heb jij zin in een rustgevend verblijf in een kleinschalige en unieke accommodatie in het bijzondere Friesland? Dan is een Bed and Breakfast in deze provincie de perfecte keuze voor jou.