Vakantiehuizen Friesland

Ben jij al eens in Friesland geweest? Deze oer-Hollandse provincie bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland, grenzend aan de provincies Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen. De provincie heeft een weids en open polderlandschap waarin water de absolute hoofdrol speelt. 

Lees meer over vakantiehuizen in Friesland
Lees meer over:

Ben jij al eens in Friesland geweest? Deze oer-Hollandse provincie bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland, grenzend aan de provincies Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen. De provincie heeft een weids en open polderlandschap waarin water de absolute hoofdrol speelt.

Het is dan ook niet voor niets dat Friesland de water provincie van Nederland genoemd wordt. Ben jij een liefhebber van watersport of pleziervaart? Dan voel jij je in een vakantiehuisje in Friesland vast als een vis in het water. Qua totale oppervlakte, land plus water, is deze provincie de grootste van Nederland. Als je alleen het landoppervlak meetelt, dan is Friesland de op twee na grootste provincie van het land.

Friesland kent maar liefst vier verschillende nationale parken, te weten: Nationaal Park Schiermonnikoog, Nationaal Park De Alde Feanen, Nationaal Park Lauwersmeer en tot slot Nationaal Park Drents-Friese Wold. In al deze parken staan het water, de rust en de weidse vergezichten centraal. Waterdieren hebben hun plekje hier al helemaal gevonden, waaronder verschillende amfibieën, vogels, insecten, geleedpotigen en natuurlijk vissen. In de provincie bevinden zich verschillende buitencentra en natuurmusea waar vrijwilligers en medewerkers je met liefde meer vertellen over de Friese natuur én cultuur waar zij zo trots op zijn. De Friese natuur wordt beheerd door It Fryske Gea (‘’Het Friese Landschap’’). Deze vereniging zorgt ervoor dat het open en waterrijke landschap behouden blijft en niet te veel wordt aangetast door het toedoen van mens of dier.

Veelzijdig Friesland

Een aantal noemenswaardige van de verschillende Friese landschappen zijn het Waddengebied, het Gaasterland en de Friese Wouden. Vier van de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden behoren tot de provincie Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Voor een ontspannende strandvakantie ben je in Friesland dan ook aan het juiste adres. Op de Wadden kun je strandwandelingen maken, zwemmen, vliegeren, fietsen, wadlopen, zonsondergangen bekijken en surfen. Dit is in de Friese Wouden wel anders. Hier draait het niet om een samenspel van lucht en water, maar juist om de openheid van het coulissenlandschap. De streek bevindt zich in het oosten van Friesland, nabij de grens met de provincie Groningen.

En dan is er tot slot nog Gaasterland, een streek in de zuidwesthoek van de provincie, onderdeel van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Hoewel Friesland vrijwel overal bestaat uit vlakke weidegronden met prachtige vergezichten, is Gaasterland juist glooiend met bossen. Een vakantiehuisje in Gaasterland is een goede uitvalsbasis om te recreëren op of rondom de Friese Meren. Tal van grote en kleine meren vormen samen een uitgestrekt merengebied. Het gebied is een walhalla voor de watersporters, waar grote boot-evenementen die hier georganiseerd worden, van getuigen. Voorbeelden daarvan zijn de bekende Sneekweek en het Skûtsjesilen, twee evenementen die jaarlijks veel bezoekers naar de provincie trekken.

Ga er samen opuit

De meeste bezoekers van Friesland komen hier natuurlijk om te genieten van het water. Kanovaren, zeilen, zwemmen, skûtsjesilen, fierljeppen, vissen en surfen, het is allemaal mogelijk op de tientallen meren, sloten en kanalen die de provincie Friesland rijk is. Beschik je niet over een boot of een kano? Geen nood, want er zijn honderden locaties waar je tijdens je vakantie gemakkelijk dit soort vervoersmiddelen kunt huren. In het noorden van de provincie vind je de Waddenkust, vanaf waar je al wadlopend of per veerboot een paar van de Waddeneilanden kunt bereiken. En wat te denken van fietsen, paardrijden of wandelen? Het kan allemaal uitstekend vanuit een vakantiehuisje in Friesland.

Vanwege de weersomstandigheden zijn de lente en zomer vaak de twee fijnste seizoenen om in een vakantiehuisje in Friesland te verblijven. Dit betekent echter niet dat je hier in de koudere maanden niet terecht kunt. Integendeel! Als je geluk hebt, vriest het in het hoge noorden tijdens deze maanden, en kun je vanuit je accommodatie zó het ijs op stappen om te gaan schaatsen op natuurijs. Leuk voor jong én oud. Hoewel de verschillende Friese landschappen volop te bieden hebben voor actieve vakantiegangers en liefhebbers van buitenleven, mag je tijdens jouw vakantie ook zeker een bezoek aan gezellige Friese (Elf)steden niet overslaan. We lichten er graag een paar voor je uit. Allereerst Sneek, een enorm waterrijke stad. De binnenstad wordt omringd door stadsgrachten, waarlangs je prima stadswandelingen kunt maken.

Voor een watersportvakantie ben je in de omgeving van Sneek aan het juiste adres. De stad ligt namelijk vlak bij het Sneekermeer, waar je tal van watersportfaciliteiten vindt. De havenstad Harlingen bevindt zich in het uiterste westen van de provincie, aan de Waddenzee. Je vindt er oude pakhuizen, grachtengordels en resten van verdedigingswerken. Verblijf je in een vakantiehuisje in de buurt van Harlingen, dan kun je gemakkelijk de oversteek maken naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Vanuit de Harlinger haven vertrekt namelijk de veerboot naar deze eilanden.

En dan is er nog de Friese hoofdstad Leeuwarden, die in 2018 samen met het Maltese Valletta werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Leeuwarden heeft de meeste inwoners van alle Friese steden. De historische binnenstad, de gegraven singels en de honderden rijksmonumenten getuigen van een enorme geschiedenis. Leuk om te bezoeken tijdens jouw dagtrip naar deze stad zijn het Fries Museum, het Natuurmuseum Fryslân en het Nationaal Keramiekmuseum Princessehof. Natuurlijk is het ook mogelijk om een stadswandeling met gids te maken, de vele horecagelegenheden te bezoeken of een dagje te winkelen.

Geniet en ontspan

Tijdens je drukke leven kan het voorkomen dat je maar weinig tijd voor ontspanning hebt. Wanneer je een vakantiehuis in Friesland boekt, dan kan je echt weer eens even helemaal opladen. Vooral als je een drukke baan hebt en daarnaast misschien nog allemaal leuke, maar tijdrovende hobby’s hebt, kan dat best wat stress opleveren. Al is het alleen maar even om gewoon weg te zijn van huis en te vertoeven in een andere omgeving en in the middle of nowhere. Heerlijk even ontspannen en tijd voor jezelf nemen in plaats van altijd maar rond te rennen voor anderen. Ook als je kinderen hebt, kunnen jullie als gezin nogal eens langs elkaar heen leven in jullie dagelijkse, drukke levens. Tijdens zo’n korte vakantie in eigen land kunnen jullie weer eens echt als een gezinnetje tijd met elkaar doorbrengen. Vraag de kinderen eens uitgebreid over hoe het op school gaat en wat ze allemaal hebben meegemaakt de laatste tijd.

Maar vergeet ook zeker je partner niet. Vraag je eens af wanneer jullie voor het laatst echt een goed gesprek hebben gehad of wanneer jullie je niet lieten afleiden door de telefoon of televisie? Als jullie thuis met allerlei zaken bezig zijn of misschien wel teveel met je mobiele telefoon bezig bent, laat deze dan tijdens jullie wandeling even uit en praat weer eens met elkaar. Een goed gesprek is altijd fijn en kan ook ontzettend ontspannend werken. Wanneer je je dan ook nog eens in de frisse buitenlucht bevindt en kan genieten van een prachtige omgeving, dan kun je echt met een ontspannen gevoel weer terug naar huis keren.

Groningen

Wanneer je in een vakantiehuis in Friesland verblijft, kun je ervoor kiezen om ook eens een bezoekje aan de naastgelegen provincie Groningen te brengen. Wanneer je dat doet, is het absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen bij de Vesting Bourtange. Dit historische pand bevindt zich vlak bij de grens naar Duitsland en is erg mooi om een keer bezocht te hebben. Zeker wanneer je van architectuur en geschiedenis houdt. Het gehele jaar door vind je er diverse evenementen van markten tot nagespeelde veldslagen.

Houd je van natuur, landschap én cultuurhistorie? Breng dan zeker een bezoekje aan het Coendersborg. Van mei tot november kun je daar terecht voor rondleidingen en je kunt er heerlijke wandelingen maken door het Coendersbos. Het landschap bestaan er uit bossen en landschappen waar ook zeer veel bijzonder leven te spotten is. Zo kun je er onder ander reeën, eekhoorns, ijsvogels, bosuilen en bijzondere soorten vleermuizen. Wanneer je er zelf wilt gaan wandelen, dan kun je kiezen voor een route van 6 km. Verblijven jullie dus in een vakantiehuis in Friesland? Plan dan absoluut een dagje Groningen in!

Unieke verblijven

Bij Natuurhuisje kun je zeer goed terecht wanneer je op zoek bent naar een origineel verblijf. Wij hebben voor ieder wat wils en vinden het leuk om de meest unieke verblijven voor jullie te selecteren. Ook in Friesland vind je diverse, originele groepsaccommodaties. Er worden zoveel verschillende types verblijfsaccommodaties aangeboden, zowel offline als online, dat we het ons goed kunnen inbeelden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het tijdperk van de standaard hotelkamers of een bungalow op een vakantiepark is voorbij en het tijdperk van origineel overnachten is aangebroken. We vinden het steeds belangrijker om zoveel mogelijk ervaringen op te doen en dat kan in een van de vernieuwende verblijfsmogelijkheden. Waar je vroeger de keuze had uit een standaardkamer of een premium kamer, is er tegenwoordig zoveel meer waar je uit kunt kiezen. Je hoeft niet alleen maar na te denken over het aantal mensen dat je meeneemt, of dat je je huisdier met je mee wilt nemen. Nee je kunt tegenwoordig ook kiezen in welk origineel verblijf je graag wilt slapen. Heb jij bijvoorbeeld als eens overnacht in een safaritent?

Safaritent

Je wilt graag eens in een tent verblijven, máár kamperen is dus echt helemaal niks voor jou. Tenminste, het geklungel met de tentstokken, de luchtbedden opblazen, de kastjes in elkaar zetten. Nee dat is niet voor jou weggelegd of dat voelt voor jou niet als ‘vakantie’. Overweeg dan eens een verblijf in een safaritent! Wanneer je namelijk kiest voor een safaritent, dan voel je je echt één met de natuur. Zo’n tent ziet er hartstikke leuk uit, hij staat al (gelukkig!) én hij is al volledig ingericht dus je kunt er zo in. Arriveer op je bestemming, pak je spullen uit en laat de vakantie maar beginnen.

Tiny House

Voor iedereen die weleens minimalistisch wilt leven, is een verblijf in een Tiny House een absolute must-do! Dit type accommodatie is ontstaan uit een beweging, namelijk uit de beweging van het minimalisme. Hierin wordt geloofd dat je weinig nodig hebt om écht gelukkig te zijn en je voldaan te voelen. Het idee is dan ook dan je alleen hebt en gebruik maakt van de dingen die echt noodzakelijk zijn in het leven en écht geluk brengen. Dit alles begon als sociale beweging in Amerika, maar het is langzamerhand ook over komen waaien naar Europa. Wanneer je een keer echt wilt ervaren hoe het is om minimalistisch te leven, maar je hebt geen zin om bij aankomst de tent op te moeten zetten, dan is een Tiny House perfect voor jou! Je arriveert op je bestemming en je stapt gewoon naar binnen, dus je hoeft niet eerst te stoeien met tentstokken of de luchtbedden op te blazen voordat je kunt gaan relaxen. Stap je Tiny House binnen en ontdek hoe leuk en knus het huisje van binnen is. Kies in plaats van een vakantiehuis in Friesland dus gerust eens voor een Tiny House!

In the middle of nowhere

Wat is er nu zo bijzonder aan een vakantiehuisje van Natuurhuisje? In plaats van ergens te verblijven tussen het massatoerisme, zoals een hotel of een grootschalig vakantiepark, kies je bij ons juist voor privacy en natuur! De kans is groot dat je je echt middenin de natuur bevindt en daardoor écht tot rust kan komen. Stap je huisje uit en maak bijvoorbeeld samen een lange wandeling over het strand. Of, wanneer jullie in een bosgebied verblijven, kunnen jullie samen gemakkelijk een wandeling door het bos gaan maken.

Vraag je eens af wanneer jullie voor het laatst echt een goed gesprek hebben gehad of wanneer jullie je niet lieten afleiden door de telefoon of televisie? Als jullie thuis met allerlei zaken bezig zijn of misschien wel teveel met je mobiele telefoon bezig bent, laat deze dan tijdens jullie wandeling even uit en praat weer eens met elkaar. Een goed gesprek is altijd fijn en kan ook ontzettend ontspannend werken. Wanneer je je dan ook nog eens in de frisse buitenlucht bevindt en kan genieten van een prachtige omgeving, dan kun je echt met een ontspannen gevoel weer terug naar huis keren.

Friesland is natuurlijk een prachtige omgeving om echt eens te ontdekken. Door middel van een vakantiehuis in Friesland van Natuurhuisje krijg je de kans om echt te beleven hoe het is om het Friese leven mee te maken. Bekijk de polders van dichtbij en ontdek al het natuurschoon dat ons eigen land te bieden heeft in deze mooie provincie. De kinderen kunnen zo ook eens meemaken hoe het is om te leven zonder alle afleiding van het moderne leven. Wie weet vinden ze het heerlijk om eens lekker middenin de natuur te verblijven en willen ze volgend jaar weer.

Tot snel!

Op de website van Natuurhuisje.nl vind je bijna 200 accommodaties die verspreid liggen in de provincie Friesland. Allemaal variëren zij in prijsklasse en comfortniveau. Breng de zomer door in een safaritent in de polder, ga in de herfst naar een chalet in de bossen van Gaasterland, kies in de winter voor een gezellige boerderij in een terpdorp of vier de lente in een boomhut met in de verte zicht op de Waddenzee. Met het vele natuurschoon, de altijd veranderende wolkenluchten, de fraaie vergezichten en de zee binnen handbereik, zul je je hier niet gauw vervelen. Mogen wij jou komend jaar verwelkomen in één van onze vakantiehuisjes in Friesland? Een vakantiehuis in Friesland van Natuurhuisje betekent automatisch dat je midden in de natuur zal verblijven. Misschien wist je al dat de natuur vaak een helende en ontspannende werking op de mens heeft. Kies er dus eens voor om wat meer tijd door te brengen in de natuur. Voor elke geboekte nacht planten wij ook nog eens een boom!

Deutsch? Besuchen Sie unsere Deutsche Website
Ferienhaus Friesland

Blokhut Friesland
Dagje weg Friesland
Last minute Friesland
Vakantie appartement Friesland
Vakantieparken Friesland
Vakantiehuisje Appelscha
Vakantiehuisje Harlingen
Vakantiehuisje Heeg
Vakantiehuisje Hollum
Vakantiehuisje Leeuwarden
Vakantiehuisje Lemmer
Vakantiehuisje Makkum
Vakantiehuisje Oudemirdum
Vakantiehuisje Sneek
Vakantiehuisje Stavoren
Vakantiehuisje Terherne
Vakantiehuisje Workum
Weekendje weg Friesland