Vakantiehuizen Friesland

Een vakantiehuisje in Friesland is de uitstekende uitvalsbasis voor een vakantie in de natuur of aan het water. Ontdek de Waddeneilanden of boek een huisje op het vasteland. Zeilen, de Elfstedentocht fietsen of een natuurpark bezoeken, in Friesland kan het allemaal. Ontdek Friesland vanuit je vakantiehuisje van Natuurhuisje.

Lees meer over vakantiehuizen in Friesland
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuizen Friesland

Een vakantiehuisje in Friesland is de uitstekende uitvalsbasis voor een vakantie in de natuur of aan het water. Ontdek de Waddeneilanden of boek een huisje op het vasteland. Zeilen, de Elfstedentocht fietsen of een natuurpark bezoeken, in Friesland kan het allemaal. Ontdek Friesland vanuit je vakantiehuisje van Natuurhuisje.

Bezoek het noorden van Nederland

De oer-Hollandse provincie Friesland bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland, grenzend aan de provincies Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Qua totale oppervlakte, land plus water, is deze provincie de grootste van Nederland. Het water speelt de hoofdrol in Friesland. Het is dan ook niet voor niets dat Friesland de waterprovincie van Nederland genoemd wordt. Voor liefhebbers van watersport of pleziervaart, is Friesland een goede keuze voor een vakantiewoning. Met volop huisjes in de buurt van water of de zee, ben je binnen no-time op of aan het water. Laat je snel inspireren door al het moois dat Friesland te bieden heeft.

Huisje huren in Friesland

In Friesland kun je terecht voor alle soorten vakanties: een weekendje weg, een dagje weg of voor een last minute vakantie. De meeste bezoekers in Friesland komen er om te genieten van het water. Kanovaren, zeilen, zwemmen, skûtsjesilen, fierljeppen, vissen en surfen. Het is allemaal mogelijk op de tientallen meren, sloten en kanalen die de provincie Friesland rijk is. Er zijn honderden locaties waar je tijdens je vakantie een bootje kunt huren. In het noorden van de provincie vind je de Waddenkust, vanaf waar je al wadlopend of per veerboot een aantal van de Waddeneilanden kunt bereiken. Het kan allemaal uitstekend vanuit een vakantiehuisje in Friesland.

Populaire bestemmingen Friesland

De in het noorden gelegen provincie Friesland staat vol met unieke vakantiewoningen- en villa's in de natuur. Vanuit je vakantiehuisje bezoek je nationale parken, beoefen je een nieuwe watersport, of ga je wadlopen op een van de Waddeneilanden. Met een beetje geluk kun je zelfs schaatsen op natuurijs. Meer weten over de plaatsen waar je een vakantiehuis kan boeken in Friesland? Lees dan verder:

De veelzijdige natuur van Friesland

De unieke Friese landschappen

Een aantal noemenswaardige Friese landschappen zijn het Waddengebied, het Gaasterland en de Friese Wouden. Vier van de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden behoren tot de provincie Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De Friese Wouden draaien om de openheid van het coulisselandschap. De streek bevindt zich in het oosten van Friesland, nabij de grens met de provincie Groningen. En dan is er nog Gaasterland, een streek in de zuidwesthoek van de provincie, onderdeel van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Hoewel Friesland vrijwel overal bestaat uit vlakke weidegronden met prachtige vergezichten, is Gaasterland juist glooiend met bossen.

De bijzondere diersoorten van Friesland

Friesland is echt een provincie voor vogelliefhebbers. Je vindt er enorm veel vogelsoorten waaronder verschillende bosvogels, weidevogels en moerasvogels. Qua zoogdiersoorten vind je hier dieren zoals de ree, konijn, egel, eekhoorn en haas. Mocht je echt geluk hebben, spot je wellicht wel de zeer zeldzame en grote boommarter. De hermelijn en bunzing zijn bijna net zo bijzonder, maar zul je iets vaker tegenkomen dan de boommarter. Nog een aantal andere bijzondere dieren die je in Friesland kunt tegenkomen zijn de grote vuurvlinder, de Friese moeraspaardenbloem, de otter, de das en de bever.

Nationale parken in Friesland

Friesland kent maar liefst vier nationale parken. In al deze parken staan het water, de rust en de weidse vergezichten centraal. Waterdieren hebben hun plekje hier al helemaal gevonden, waaronder verschillende amfibieën, vogels, insecten, geleedpotigen en natuurlijk vissen. In de provincie bevinden zich verschillende buitencentra en natuurmusea waar vrijwilligers en medewerkers je met liefde meer vertellen over de Friese natuur én cultuur waar zij zo trots op zijn. De Friese natuur wordt beheerd door It Fryske Gea ('Het Friese Landschap'). Deze vereniging zorgt ervoor dat het open en waterrijke landschap behouden blijft en niet te veel wordt aangetast door het toedoen van mens of dier.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Nationaal Park Schiermonnikoog is gelegen op één van de Waddeneilanden. Hier vind je rust, ruimte en ongerepte landschappen. Onderweg ontdek je hier de mooiste plekken: het wad, de Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. Vooral voor vogelliefhebbers is dit een bijzondere plek: in het voor- en najaar komen vele trekvogels langs dit eiland en gebruiken deze plek als tankstation. In de lente broeden hier grote getalen meeuwen en lepelaars. Er worden in dit park dan ook regelmatig (broedvogel)excursies aangeboden. Je kunt er dan ook voor kiezen om met de boswachter op stap te gaan!

Nationaal Park de Alde Feanen

In het Nationaal Park de Alde Feanen vind je prachtige weidse uitzichten over grote open wateren tot beschuttingen van het moerasbos. Deze variatie in landschappen zorgt voor een rijke natuur met veel verschillende diersoorten. Zo komen er maar liefst 450 soorten planten voor. Het is een broedgebied voor zo’n 100 vogelsoorten, waaronder de zeearend. Je vindt er vele soorten moerasvogels en weidevogels. Een groot deel van het park bestaat uit water, wat het leuk maakt om dit park vanaf het water te ontdekken. Maar natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor een heerlijke wandeling of fietstocht. De paden kunnen nat zijn.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een bijzonder nationaal park. Het is een ‘Dark Sky Park’. Met andere woorden, het is er 's nachts erg donker. Hierdoor kun je de sterrenhemel goed zien. Echte duisternis in Nederland is erg zeldzaam, dus het is een unieke plek om 's nachts te bezoeken. Bezoekers zijn hier dan ook van harte welkom gedurende de nacht. Zo zijn er twee hemelplatforms waar je heerlijk liggend de sterrenhemel kunt bewonderen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een kleedje meenemen en een rustige plek opzoeken in het park waar je niet gestoord wordt door anderen.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

In het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland waar je kunt genieten van een prachtige variatie aan landschappen. Je hebt hier onder andere vennen, duinen en bossen. Overal kun je wel genieten van rust en stilte. Onderweg kun je ook veel verschillende diersoorten tegenkomen. Zo zijn er enorm veel verschillende bosvogels, weidevogels en moerasvogels te vinden. Maar er zijn ook genoeg dieren aan de grond te spotten. Denk bijvoorbeeld aan de haas, de ree, het konijn en de egel.

Tips voor een vakantiewoning in Friesland

De elf steden van de Elfstedentocht

Friesland staat bekend om de elf steden. We lichten er graag een paar voor je uit. Allereerst Sneek, een enorm waterrijke stad. De binnenstad wordt omringd door stadsgrachten, waarlangs je prima stadswandelingen kunt maken. Voor een watersportvakantie ben je in de omgeving van Sneek aan het juiste adres. De stad ligt namelijk vlak bij het Sneekermeer, waar je tal van watersportfaciliteiten vindt. Dan is er nog havenstad Harlingen, wat zich bevindt in het uiterste westen van de provincie, aan de Waddenzee. Je vindt er oude pakhuizen, grachtengordels en resten van verdedigingswerken. Verblijf je in een vakantiehuisje in de buurt van Harlingen, dan kun je gemakkelijk de oversteek maken naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Vanuit de Harlingen haven vertrekt de veerboot naar deze eilanden.

Bezoek Leeuwarden

En dan is er nog de Friese hoofdstad Leeuwarden, die in 2018 samen met het Maltese Valletta werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Leeuwarden heeft de meeste inwoners van alle Friese steden. De historische binnenstad, de gegraven singels en de honderden rijksmonumenten getuigen van een enorme geschiedenis. Leuk om te bezoeken tijdens jouw dagtrip naar deze stad zijn het Fries Museum, het Natuurmuseum Fryslân en het Nationaal Keramiekmuseum Princessehof. Natuurlijk is het ook mogelijk om een stadswandeling met gids te maken, de vele horecagelegenheden te bezoeken of een dagje te winkelen. Andere plekjes die bij de elf steden horen waar jij een vakantiehuisje kan boeken zijn bijvoorbeeld Workum en Stavoren.

Andere mooie plekken in Friesland

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere leuke plekken te ontdekken naast de elf steden. Zo is Appelscha, in het oosten van Friesland, de perfecte uitvalsbasis om Nationaal Park de Friese Wold te ontdekken. Wil jij graag het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland bezoeken? Kijk dan eens naar een vakantiehuisje in Heeg of Makkum. Wil je graag naar de Friese meren? Dan is Lemmer, Terherne of Oudemirdum de perfecte bestemming voor jou! Op het Waddeneiland Ameland vind je het plaatsje Hollum, wat natuurlijk ook een super leuke bestemming is. Welke bestemming je ook kiest, je bent altijd omgeven door de prachtige natuur en landschappen van Friesland.