Fietsen Groningen

De meest noordelijke provincie van Nederland, Groningen, is lange tijd een vrij onbekende toeristische bestemming geweest, maar tegenwoordig weten steeds meer vakantiegangers de stad Groningen, het Westerkwartier of het Nationaal Park Lauwersmeer te vinden. Massatoerisme kennen ze in de natuurlijke gebieden van Groningen nog niet, dus als je tijdens je verblijf in een Gronings vakantiehuis op zoek bent naar rust en ruimte, dan ben je hier helemaal op de goede plek!

Lees meer over fietsen Groningen
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Fietsen Groningen

De meest noordelijke provincie van Nederland, Groningen, is lange tijd een vrij onbekende toeristische bestemming geweest, maar tegenwoordig weten steeds meer vakantiegangers de stad Groningen, het Westerkwartier of het Nationaal Park Lauwersmeer te vinden. Massatoerisme kennen ze in de natuurlijke gebieden van Groningen nog niet, dus als je tijdens je verblijf in een Gronings vakantiehuis op zoek bent naar rust en ruimte, dan ben je hier helemaal op de goede plek!

Flora en fauna

Groningen is een prachtige locatie voor de echte natuurliefhebber. De provincie heeft een gevarieerde natuur, waarbij vele meren zich afwisselen door uitgestrekte polders. Groningen bevat daarmee één van de oudste Europese cultuurlandschappen, grenzend aan de Wadden. De Waddenzee biedt vele gezichten en daarmee ook een variëteit aan flora en fauna. In het water en op het land leven in dit gebied ruim 10.000 verschillende planten en dieren! Je raakt hier niet snel uitgekeken, mede door het rauwe landschap, de zeehonden, ganzenkolonies en andere vogelsoorten die hier elk jaar weer overwinteren.

In de directe omgeving van de stad Groningen liggen veel verschillende natuurgebieden. Ten zuiden van Groningen kan je het Hoornse Meer en Paterswoldse Meer bezoeken. Op en rond deze meren verblijven allerlei vogelsoorten. In de winter kan je er bijvoorbeeld grote zaagbekken, nonnetjes, brilduikers en grote zilverreigers aantreffen. Aan de andere kant van Groningen ligt het Beijumerbos. In dit bos kan je mooie wandelingen maken. Het gebied bestaat grotendeels uit gevarieerde bossen, maar er zijn ook enkele kanalen en graslanden. Er groeien plantensoorten als basterdklaver, aarvederkruid en penningkruid. Er leven vogelsoorten als havik, grote bonte specht en boompieper.

Fietsen in Groningen

Door de natuur in Groningen is de provincie erg geschikt om te fietsen. Er zijn veel verschillende routes uitgezet van verschillende lengtes en beginnend op verschillende plekken. Er is dus altijd wel een leuke fietsroute in de buurt van het vakantiehuisje! Voordat de vakantie begint kun je online al een aantal leuke fietsroutes opzoeken, maar je kunt ook contact opnemen met de verhuurder van het vakantiehuisje, zij geven vaak graag tips! Ben je ter plaatse toch opzoek naar iets anders, dan is er in de accommodaties veelal Wifi beschikbaar, dus op de plaats van bestemming kun je online kijken welke routes in de buurt liggen. In de accommodatie zelf is er vaak ook informatie beschikbaar!

Een leuke route is de Menter Molenroute, deze route van 30 tot 40 kilometer loopt langs de mooie molens van de gemeente Slochteren en Menterwolde. Niet ver van de stad Groningen loopt de route Middag-Humsterland. Deze route loopt door het oudste cultuurlandschap van Nederland, dat tevens is aangewezen als Nationaal Landschap. Er zijn ook verschillende mooie routes die zowel door de provincie Groningen lopen als door Drenthe of Friesland. Zo is er de Veenkolonie en Hunebeddenroute, maar ook door het natuurgebied Muntsgroppe lopen verschillende fietsroutes.

Het is ook zeker leuk om de stad Groningen en de directe omgeving van de stad met de fiets te ontdekken. Met de fiets kun je namelijk veel meer van de omgeving zien dan wandelend. Er loopt een speciale fietsroute van 38 kilometer door en om Groningen. Daarnaast biedt de stad Groningen een schat aan mogelijke activiteiten, die ook met de kinderen leuk zijn om te ondernemen. Beklim de Martinitoren, vier het Gronings Ontzet of breng een bezoek aan de Hortus Botanicus in Haren.

Vanuit Groningen worden er jaarlijks verschillende wadlooptochten georganiseerd richting de bij de provincie horende onbewoonde Waddeneilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes. Dit is een erg leuke en unieke activiteit om te ondernemen tijdens een vakantie in Groningen. Het is ook heerlijk om uit te waaien aan het strand, dit is goed voor de gemoedsrust en is een ideale tijdsbesteding tijdens een vakantie. Er is namelijk iets rustgevends aan het uitgestrekte strand en het geluid van de golven. Tegenwoordig vind je heel wat natuurhuisjes en vakantieparken dichtbij het strand.

Op vakantie in Groningen

Een vakantie in Groningen kan je écht compleet maken met de ideale accommodatie in de natuur. Zo kun je optimaal genieten van al het natuurschoon dat Groningen te bieden heeft. In een Natuurhuisje verblijf je er namelijk middenin! Op deze manier kun je direct na het ontbijt de deur uit stappen en op ontdekking gaan. Vele van onze vakantiehuisjes in Groningen bevinden zich in een natuurgebied. Je kunt dus rekenen op optimale rust, ruimte en privacy in een van onze accommodaties, ver weg van de toeristenmassa en het begane pad.

In ons aanbod vind je accommodaties zoals vakantieboerderijen, Bed and Breakfasts, safaritenten, glamping, tipitenten en boomhutten. Erg avontuurlijk en bijzonder dus! Deze uniekheid van de accommodaties maakt een verblijf leuk voor jong en oud. Kinderen zullen zich uren kunnen vermaken met spelen in de natuur pal voor de deur, en de volwassenen kunnen in deze omgeving optimaal tot rust komen. Alle accommodaties zijn erg knus en huiselijk, waardoor het ideaal is om samen met het gezin, met je partner of vriendengroep tijd door te brengen. Waar je huisje zich dan ook bevindt, er is altijd een leuke fietsroute in de buurt.