Vakantiehuizen Hovs Hallar

Het natuurgebied Hovs Hallar ligt in het noordelijke puntje van het schiereiland Bjäre in de provincie Skåne. Het ligt ongeveer 7 kilometer ten noord-oosten van het plaatsje Torekov, wat aan de kust van Zweden ligt. 
Lees meer over vakantiehuizen in Hovs Hallar
Lees meer over:

Het natuurgebied Hovs Hallar ligt in het noordelijke puntje van het schiereiland Bjäre in de provincie Skåne. Het ligt ongeveer 7 kilometer ten noord-oosten van het plaatsje Torekov, wat aan de kust van Zweden ligt.

Het natuurreservaat is een gebied met een groot geologische belang en de indrukwekkende kliffen en rotsen zijn het huis van vele zeevogels. Verondersteld wordt dat het gebied de naam aan de provincie Halland heeft gegeven, omdat Halland staat voor ‘het land voorbij Hovs Hallar’. Het gebied staat ook bekend als het decor voor de openingsscéne van de film de zevende zegel, waar ridders de dood uitdaagde voor een potje schaak voor zijn leven op de kustlijn.

Steile kliffen

Wie een bezoek brengt aan die natuurreservaat kan genieten van de hoge hellingen en vele kliffen. Daarnaast zijn er ook overal oude velden en terassen te vinden, waaruit blijkt dat er al mensen in het gebied aanwezig waren sinds het bronzen- en ijzerentijdperk (dit is van ongeveer 1800 voor Christus tot ongeveer 1050 na Christus). Men kan hier nog sporen vinden van vroeger landbouw en veeteelt, doordat de gebieden in het reservaat zeer lang begraasd zijn. Een opvallende plaats in het gebied is een grafheuvel genaamd Kampehöj, wat naar verluidt uit het bronzentijdperk komt, maar het zou ook kunnen dat deze heuvel nog als begraafplaats werd gebruikt tijdens de ijzertijd. Helaas is het door de eeuwen heen flink beschadigd, waardoor er nu een bescherming om de heuvel heen staat.

Fauna in het gebied: zeevogels

De fauna in het gebied wordt gedomineerd door eenden en meeuwen. Tijdens het broedseizoen kan men hier vele eenden, vogels en meeuwen vinden, zoals de bergeend, de eidereend, de zilvermeeuw, de mantelmeeuw, de noordse stormvogel, valken, de jan-van-gent, de pijlstormvogel en de scholekster. In de winter kan men hier vogels zoals de buizerd en de adelaar zien rondcirkelen boven het gebied.