Vakantiehuizen Lage Lausitzer landrücken

Het Natuurpark Lage Lausitzer Landrücken (Duits: Niederlausitzer Landrücken) heeft met 580 vierkante kilometer in het gebied een centrale plaats tussen de elf natuurparken in Brandenburg. Het park is gelegen ten westen van het Spreewald in Niederlausitz. Oostelijk  wordt het begrensd door ruwweg een lijn van de steden Luckau en Calau, ten noorden door de rivier de Dahme, ten westen strekt hij zich uit tot net boven de stad Dahme en in het zuiden tot Sonnewalde vlak voor Finsterwalde. Bekende plaatsen in het park en zijn Luckau en Drehna.

Lees meer over vakantiehuizen in Lage Lausitzer landrücken

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Het Natuurpark Lage Lausitzer Landrücken (Duits: Niederlausitzer Landrücken) heeft met 580 vierkante kilometer in het gebied een centrale plaats tussen de elf natuurparken in Brandenburg. Het park is gelegen ten westen van het Spreewald in Niederlausitz. Oostelijk wordt het begrensd door ruwweg een lijn van de steden Luckau en Calau, ten noorden door de rivier de Dahme, ten westen strekt hij zich uit tot net boven de stad Dahme en in het zuiden tot Sonnewalde vlak voor Finsterwalde. Bekende plaatsen in het park en zijn Luckau en Drehna.

Tot 1991 werd in het gebied uitgebreid bruinkool gedolven.Wat er nu hier gebeurt is een spannende ontwikkeling: waar eens woestijn was, ontwikkelen zich nieuwe bossen en een meer dan 20 vierkante kilometer groot gebied aan meren en moerassen. Wat leek dood te zijn, is vol van leven. In het voorjaar kan je de nakomelingen van de grootste kokmeeuwenkolonie in Brandenburg bekijken.

Kokmeeuwenkolonie

Op een eiland in het Stoßdorfer See broeden per seizoen 3.000 tot 4.000 kokmeeuwen paren. Ook zwartkopmeeuwen mengen zich tussen de kokmeeuwen. In de zomer vormen de strobloemen een gele bloesem, je ziet er uitgestrekte velden met deze gele bloemen.

Duizenden kraanvogels

In de herfst overnachten duizenden kraanvogels en ganzen aan de meren in het gebied. Het Luckauer bassin is een belangrijke verzamel- en rustplaats van de kraanvogels, in de herfst zijn hier maar liefst 4900 grote vogels tegelijk geteld. Ze overnachten meestal in Borcheltsbusch, een groot moeras met aan de rand een uitkijktoren. Of ze bewonen, evenals ongeveer 70.000 brandganzen, de nieuwe grote meren van het oude mijnbouw landschap. Andere trekvogels komen hier in grote aantallen.