Vakantiehuizen Nationaal Park Les Écrins

Het park  les Écrins is met een oppervlakte van 91.800 hectare behoort tot een van de oudste en grootste parken van Frankrijk. Met meer dan 100 bergtoppen hoger dan 3000 meter wordt het gebied tot een hooggebergte gerekend. Bijzonder zijn de vele gletsjers die blinken in de stralende zon en de naam geven aan het park: ‘les Écrins’, wat vrij vertaald het park van de juwelen betekend. Tussen de hoge bergen zijn diepe dalen uitgesleten door gletsjers en rivieren en benadrukken duizelingwekkende ravijnen het woeste karakter van het natuurgebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het park weinig beïnvloed is door mensen en dat de natuur heerst in dit onherbergzame gebied. 

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal Park Les Écrins

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Het park les Écrins is met een oppervlakte van 91.800 hectare behoort tot een van de oudste en grootste parken van Frankrijk. Met meer dan 100 bergtoppen hoger dan 3000 meter wordt het gebied tot een hooggebergte gerekend. Bijzonder zijn de vele gletsjers die blinken in de stralende zon en de naam geven aan het park: ‘les Écrins’, wat vrij vertaald het park van de juwelen betekend. Tussen de hoge bergen zijn diepe dalen uitgesleten door gletsjers en rivieren en benadrukken duizelingwekkende ravijnen het woeste karakter van het natuurgebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het park weinig beïnvloed is door mensen en dat de natuur heerst in dit onherbergzame gebied.

Het gebied van bergen, bossen, weiden en meren heeft ondanks de zuidelijke ligging een noordelijk karakter. Door de unieke combinatie van hoge bergen en een zuidelijk klimaat, bestaat de vegetatie zowel uit mediterrane en Provençaalse soorten als soorten die oorspronkelijk thuishoren in het Noordpoolgebied en de Kaukasus. Door het reliëf en de diversiteit aan landschappen is de flora van de les Écrins bijzonder rijk met tal van zeldzame soorten.

Flora en fauna

Door de afwisselende landschappen, het reliëf en de verschillende klimaatzones is het park rijk aan flora en fauna. Door de grote hoogte van het park zijn er veel alpenweiden en grasvlakten waar zeldzame planten voorkomen zoals astragalus alopecurus, of kogelbloem, die oorspronkelijk uit Kaukasus komt. Als u een beetje geluk heeft vindt u op de rotsen de sneeuwsteenbreek die oorspronkelijk op de steppes van Scandinavië groeit. De zuidhellingen van de bergketens zijn begroeit met bergdennen en grove dennen, terwijl de Europese lariks vooral op andere plekken voorkomt naast de zeldzame alpenden. In deze bossen huizen tal van beschermde diersoorten die vaak met uitsterven zijn bedreigd.

Tussen de grove dennen kunt u misschien wel de mooiste van vlinder van Frankrijk, de isabella, tegenkomen en op deze zuidhellingen houdt zich de opmerkelijke Europese steenpatrijs op. De notenkraker verkiest de lariksbossen boven de grove dennenbossen en legt een wintervoorraad aan met alpendennenzaden en is hiermee een belangrijke verspreider van deze zeldzame boomsoort. De steile rotswanden zijn het territorium van de koningsarend die op de alpenweiden jaagt op marmotten en sneeuwhazen. Sndere veelvoorkomende soorten in het park zijn sneeuwhoenders, sneeuwvinken, alpenheggemus, alpenkraai en in de zomer de tapuit.

In de dichte ondergroei van de lariksbos kunt u de roep van het korhoen horen en met regelmaat kunt u er in grote aantallen kruisbekken zien foerageren op de zaden van dennen en sparren. Door de grote hoogte komt hier ook de ruigpootuil voor die normaal alleen in het hoge noorden te vinden is. OP de rotswanden broedt de grootste uilen soort van de wereld: de oehoe. Op deze rotsen zult u zeker moeflons en steenbokken acrobatische toeren zien uithalen. Heel bijzonder is de ijzingwekkende, maar mooie roep van de wolf die bij het heldere maanlicht door de ravijnen te horen is.