Vakantiehuizen Nationaal park Tyresta

Het natuurgebied Tyresta heeft sinds 1993 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 2000 hectare. Het Nationale Park ligt  ongeveer 20 kilometer ten zuid-westen van de hoofdstad van Zweden, Stockholm. Tyresta is een bijzonder gebied met een groot ongerept bos en ligt maar net onder Stockholm. Het park is een uitstekende plek voor mensen die houden van wandelen in de natuur vol met ongerepte natuure, oude bossen, moerassen en prachtige meren. Hier kan men genieten van de stilte van het oude bose me zijn karakteristieke flora en fauna. 

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal park Tyresta

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Het natuurgebied Tyresta heeft sinds 1993 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 2000 hectare. Het Nationale Park ligt ongeveer 20 kilometer ten zuid-westen van de hoofdstad van Zweden, Stockholm. Tyresta is een bijzonder gebied met een groot ongerept bos en ligt maar net onder Stockholm. Het park is een uitstekende plek voor mensen die houden van wandelen in de natuur vol met ongerepte natuure, oude bossen, moerassen en prachtige meren. Hier kan men genieten van de stilte van het oude bose me zijn karakteristieke flora en fauna.

Het nationale park staat bekend als een van de grootste ongerepte bossen die men buiten bergachtig gebied kan vinden. Er zijn in Europa maar weinig grote steden die zulke grote ongerepte bossen om de hoek hebben liggen. Het gebied is rotsachtig met knoestige naaldbomen en de rotsachtige bodem is door het gehele landschap opgebroken in een onregelmatig patroon. Dit zorgt ervoor dat er barsten en scheuren in de bodem zitten waar weelderige vegetatie zijn weg in vind. Ook zijn er in het park vele moerassen en voedselarme meren te vinden. Het park is extra bijzonder omdat het landschap van kloven en rotsen die door de ijstijd zijn afgerond en glad zijn, nergens anders op aarde voorkomt, behalve hier in dit park, in Centraal Zweden en in Zuid Finland.

Gevarieerde flora en fauna

Door de variatie in landschap kent Tyresta Nationaal Park een gevarieerde flora en fauna. De meest voorkomende boomsoort in het gebied zijn sparren. Sommige naaldbomen in het park zijn wel meer dan 400 jaar oud, wat erop wijst dat het park al lange tijd onaangetast is gebleven. Op de rotsachtige bodem in de naaldbossen kan men tapijten van korstmossen aantreffen, zoals bijvoorbeeld het rendiermos. Dichterbij de moerassen kan men soorten zoals wolfsklauw, rhododendron groenlandicum en veenmos aantreffen.

Tachtig verschillende vogelsoorten

Zo’n 80 verschillende vogelsoorten broeden in dit park, wat een hoog aantal is voor een naaldbos. De meest voorkomende vogelsoorten in het park zijn de boompieper en de gekraagde roodstaart. Ook kan men vaak het roodborstje horen en met een beetje geluk ook de nachtzwaluw, de grote lijster en de boomleeuwerik. In het park is ook een goede populatie aan auerhoenen aanwezig. Andere vogelsoorten die men in het park kan vinden zijn het goudhaantje, de havik, de visarend, de notenkraker, de staartmees en vescheidene soorten spechten (zoals de grote bonte specht, de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht, de zwarte specht en de drieteen specht).

Zoogdieren

Andere faunasoorten die men hier kan aantreffen zijn reeën, elanden, berghazen en boommarters. Ook zijn er een aantal zeldzame insecten in het park te vinden. Zo is er de bijzondere Ceruchus chrysomelinus te vinden, wat een keversoort is uit de familie van de vliegende herten. Maar de Ampedus suecicus (een kever uit de familie van de kniptoren) en Tragosoma depsarium (een kever uit de familie van de boktorren) zijn hier te vinden.