Vakantiehuizen Natuurpark Peñalara

Peñalara is de hoogste piek van de Guadarrama bergketen met 2428 meter en is daarmee een van de belangrijkste en karakteristieke pieken van de keten. In 1990 is het uitgeroepen tot nationaal park. 

Lees meer over vakantiehuizen in Natuurpark Peñalara

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Peñalara is de hoogste piek van de Guadarrama bergketen met 2428 meter en is daarmee een van de belangrijkste en karakteristieke pieken van de keten. In 1990 is het uitgeroepen tot nationaal park.

Het park bestaat uit graslanden, bossen, meren en nattere gebieden in laagtes die ooit meertjes zijn geweest. In het park liggen ook de enkele cirques, een geologisch verschijnsel. Door de krachten van een gletsjer blijft een halve cirkel over die veel weg heeft van een amfitheater. De Peñala cirque is de grootste maar er zijn nog drie anderen. Vanaf het toeristen centrum Puerto de Cotos zijn wandelingen, ski trips en paardrijdtochten te regelen.

Flora en fauna

Doordat het park hoger ligt heeft het een kouder klimaat, harde winden en in de winter sneeuw, dit heeft er voor gezorgd dat de vegetatie laag is en beesten klein. Alleen in de lagere delen kan bos groeien. De dominante vorm van vegetatie is struikgewas waar brem de meest voorkomende soort is maar ook heide en jeneverbessen komen voor. In nattere delen is matgrass en de moerasbosbes terug te vinden. Onder de 2000 meter grens komen er bossen voor, deze bestaan uit de Waymouthden, de enige boomsoort van het park. Er groeien enkele varen in de ondergroei maar veel is er niet, zelfs op deze hoogte is het nog moeilijk groeien. In de graslanden komen veel bloemen voor zoals narcissen en krokussen waardoor in de lente en zomer deze wit en geel gekleurd worden.

In de struikgewassen leeft de sneeuwmuis maar ook konijnen, iets lager komen ook dassen en eekhoorns voor. Van de 97 vogelsoorten zijn er maar liefst 79 beschermd. De Alpenkauw, rotszwaluw, blauwborst, zwarte gier en de keizerarend zijn enkele vogels die u kunt zien. Als de zon op de helling schijnt, de bloemen staan in bloei en allerlei insecten zoemen rond kunt u ook vlinders als de apollovlinder zien.