Vakantiehuizen Natuurpark Serra da Arrábida

In 1976 is dit ruim 100 km2 grootte park opgericht. In het westen van Portugal ligt het gebied aan de kust. Doordat het gebergte zo uit zee lijkt te komen wordt het vaak hoger geschat dan het is, de hoogste top is ongeveer 500 meter. 

Lees meer over vakantiehuizen in Natuurpark Serra da Arrábida

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

In 1976 is dit ruim 100 km2 grootte park opgericht. In het westen van Portugal ligt het gebied aan de kust. Doordat het gebergte zo uit zee lijkt te komen wordt het vaak hoger geschat dan het is, de hoogste top is ongeveer 500 meter.

Er zijn twee stranden die bij de lokale bevolking geliefd zijn, waarvan eentje zelfs regelmatig in tv reclames wordt gebruikt. Niet alleen geliefd voor de natuur maar ook ligt het Arrábida klooster in het park. Een prachtig complex van witte gebouwen die mooi afsteken tegen de donker groene natuur. Met een uitzicht over de oceaan wordt dit 16de eeuwse complex nog steeds gebruikt, echter worden er tegenwoordig congressen in gehouden. Een uniek verschijnsel is de kruisweg, een bergkam waar zes kapelletjes op zijn gebouwd. Het park werd in 2004 getroffen door brand maar is zich nu aardig aan het herstellen.

Flora en fauna

Het park heeft op sommige plekken zeer dichte vegetatie die uit heesters en kleine bomen bestaan, zo komen er de jeneverbes, mastiekboom, vuilboom, johannesbroodboom en laurier voor. In de ondergroei staan soorten met kleurige bloemen als de Spaanse hyacint, narcis, zonneroos, pioenroos, cistusroos en de geurige jasmijn en rozemarijn. Er zijn enkele bossen die voornamelijk uit hulsteik bestaan, deze zijn beschermd en afgesloten van het publiek om het fragiele evenwicht te behouden.

Doordat er in de regio veel gejaagd is zijn de grote beesten als zwijnen en herten uitgestorven en ook de wolf. Kleiner wild als de genetkat, faraokat, steenmarter en das komen nog wel voor. De steile rotswanden zijn een goede plek om vogelsoorten als de havikarend, steenuil, slechtvalk, Alpengierzwaluw, rotsduif, kuifleeuwerik en blauwe rotslijster. Als de vogels tegen de schemering hun activiteit stoppen komen de vleermuizen tevoorschijn. Zo zijn er kolonies met Schreibers vleermuizen, paarse hoefijzerneus, grote hoefijzerneus, Mehely’s hoefijzerneus en vale vleermuis.