Vakantiehuizen Nuthe-Nieplitz

Nuthe-Nieplitz is een natuurpark en reservaat in de deelstaat Brandenburg. Het heeft een oppervlakte van 623 vierkante kilometer. Het werd opgericht in augustus 1999 en ligt ten westen van Berlijn.

Lees meer over vakantiehuizen in Nuthe-Nieplitz
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Nuthe-Nieplitz is een natuurpark en reservaat in de deelstaat Brandenburg. Het heeft een oppervlakte van 623 vierkante kilometer. Het werd opgericht in augustus 1999 en ligt ten westen van Berlijn.

Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Berlijn is een landschap totaal verschillend van wat je in de metropool aantreft - de Nuthe-Nieplitz. De gelijknamige rivieren Nuthe en Nieplitz stijgen uit de Fläming en stromen en naar de Havel. Het landschap is ontstaan tijdens de Weichselien ijstijd. Smeltende gletsjers lieten tussen de rivieren de Fläming en de Baruther glaciaal vallei de hoogplateaus Zauche en Teltow achter.

Het natuurgebied, is beschermd gebied en het EU vogelreservaat Nuthe-Nieplitz-laagland is het hart van het park en een belangrijk rust-en broedgebied voor vele vogelsoorten. Op overstroomde weilanden en moerasbossen wonen kraanvogels tussen pittoreske dorpjes.

Landgebruik

Ongeveer 53 procent van het park wordt gebruikt voor de landbouw. Vroeger waren de Nuthe-Nieplitz-laaglanden wijdverbreide overstromings gebieden, maar sinds de 18e eeuw zijn ze ontwaterd. Na een aantal politieke veranderingen werden vanaf 1990 water-pompstations stilgelegd en vele gebieden vulden zich weer opnieuw met water.

Observatiepunt Bohlensteg

De Blankensee is het grootste meer in het park. Op de uitkijktoren Bohlensteg heb je een uitzicht over een 160-hectare voormalig militair oefenterrein. Vanaf hier heb je de mogelijkheid tot het waarnemen van edel-, damherten en moeflons.

Naast zoogdieren kun je vanaf het observatiepunt ook vogels waarnemen. Ganzen onderweg naar hun slaapplek, of een avondvlucht van de kraanvogels op weg naar het Zauchwitzer Busch.