Trekkershut Friesland

Ben jij al weleens in Friesland geweest? Deze oer-Hollandse provincie bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland, grenzend aan de provincies Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen. De provincie heeft een weids en open polderlandschap waarin water de absolute hoofdrol speelt. Het is dan ook niet voor niets dat Friesland de waterprovincie van Nederland genoemd wordt. Ben jij een liefhebber van watersport of pleziervaart? Dan voel jij je in een natuurhuisje in Friesland vast als een vis in het water. Qua totale oppervlakte, land plus water, is deze provincie de grootste van Nederland. Als je alleen het landoppervlak meetelt, dan is Friesland de op twee na grootste provincie van het land.

Lees meer over trekkershutten in Friesland
Lees meer over:

Trekkershut Friesland

Ben jij al weleens in Friesland geweest? Deze oer-Hollandse provincie bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland, grenzend aan de provincies Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen. De provincie heeft een weids en open polderlandschap waarin water de absolute hoofdrol speelt. Het is dan ook niet voor niets dat Friesland de waterprovincie van Nederland genoemd wordt. Ben jij een liefhebber van watersport of pleziervaart? Dan voel jij je in een natuurhuisje in Friesland vast als een vis in het water.

Qua totale oppervlakte, land plus water, is deze provincie de grootste van Nederland. Als je alleen het landoppervlak meetelt, dan is Friesland de op twee na grootste provincie van het land. Ben je voor jouw vakantie op zoek naar iets anders dan een hotelkamer of een standaard huisje, dan is een trekkershut een leuke optie. Bij een trekkershut denk je misschien dat het vooral huisjes zijn voor rondtrekkende reizigers, maar dat is zeker niet het geval. Natuurlijk zijn er wandelaars of fietsers die twee weken lang langs verschillende hutten trekken, maar de trekkershutten zijn ook ideaal om langer te verblijven. Trekkershutten vind je vaak in bosrijke gebieden waardoor deze accommodaties erg in trek zijn. Vanuit je eigen huisje kun je elke dag een mooie route gaan lopen of fietsen.

Trekkershutten kenmerken zich vooral door hun uiterlijk. De hutten zijn gemaakt van hout waardoor ze mooi opgaan in de natuur. Ook binnen in de hut is het meeste van hout gemaakt. Bij een trekkershut moet je niet denken aan een grote houten villa in het bos, maar een gezellig knus huisje tussen de bomen. Je geniet van alle rust om je heen waardoor je een fantastische vakantie hebt midden in de natuur.

Geniet van de veelzijdige natuur in Friesland

Een aantal noemenswaardige van de verschillende Friese landschappen zijn het Waddengebied, het Gaasterland en de Friese Wouden. Vier van de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden behoren tot de provincie Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Voor een ontspannende strandvakantie ben je in Friesland dan ook aan het juiste adres. Op de Wadden kun je strandwandelingen maken, zwemmen, vliegeren, fietsen, wadlopen, zonsondergangen bekijken en surfen. Dit is in de Friese Wouden wel anders. Hier draait het niet om een samenspel van lucht en water, maar juist om de openheid van het coulisselandschap. En dan is er nog Gaasterland, een streek in de zuidwesthoek van de provincie, onderdeel van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Hoewel Friesland vrijwel overal bestaat uit vlakke weidegronden met prachtige vergezichten, is Gaasterland juist glooiend met bossen.

Nog een prachtig natuurpark in Friesland dat zeker niet mag ontbreken is het Nationaal Park de Alde Feanen. Je kunt dit natuurgebied ook wel uniek noemen door het prachtige en afwisselende landschap dat je er tegenkomt. Dat afwisselende landschap zorgt er tevens voor dat je er volop kunt genieten van bijzondere dieren, zoals bijvoorbeeld eekhoorns, reeën, otters en zelfs dassen. Behalve dat je hier heerlijk kan wandelen, kun je ook nog eens de omgeving gaan verkennen per kano. Bij het bezoekerscentrum zijn volop routes verkrijgbaar om het park te voet, te fiets of per kano te gaan ontdekken. Ook vogels kun je hier zeer goed spotten! Zo vind je er onder andere de aalscholver, blauwe reiger, de zeearend en de fuut. Er komen meer dan 450 verschillende planten voor en er broeden honderden vogels, de kans is dus groot dat je telkens weer verrast wordt door iets nieuws.

Ga op ontdekkingsreis in het mooie Friesland

Wanneer je verblijft in een trekkershut in Friesland bevind je je sowieso midden in de natuur. In zo’n trekkershutje zul je je dus echt één met de natuur voelen! Je kunt er dan ook heerlijk ontspannen en weer even helemaal opladen. Begin iedere dag met een verfrissende ochtendwandeling in de omgeving. ‘s Avonds geniet je dan natuurlijk van een drankje op het terras onder een schitterende sterrenhemel. Het mooie aan een trekkershut is dat ze allemaal verschillend zijn. Ze komen werkelijk in alle vormen en maten voor. De ene trekkershut is een klein maar fijn huisje waar je alleen een bed en een tafeltje kunt vinden, maar er zijn ook grotere hutten waar je soms met wel vier personen in kunt slapen.

In Friesland is natuurlijk van alles te beleven. Duik bijvoorbeeld eens de geschiedenis in door een bezoekje te brengen aan Museum Blokhuispoort. Dit museum is een oude gevangenis dat zich bevindt in Leeuwarden. Je kunt hier een rondleiding door de geschiedenis krijgen waarbij je de oude cellen kunt bekijken. Er wordt gezegd dat hier vroeger de meest beruchte gevangenen te vinden waren. Denk aan bijvoorbeeld de gebroeders Hogerhuis, De bende van Oss en de Meesterkraker. Je kunt er onder andere terecht in de H-vleugel, waar je inmiddels het Alibi Hostel kunt vinden. Ook zijn er diverse ateliers, creatieve bedrijven en cellen van vroeger. In dit oude gebouw is dus van alles te vinden! Laat je verrassen door diverse exposities en leer meer over hoe het er vroeger aan toe ging in een echte ouderwetse gevangenis met zware criminelen.

Het klimaat in Nederland

Je zult inmiddels wel een beetje bekend zijn met het weer in Nederland. Toch verandert het elk jaar wel weer een beetje. De zomers lijken steeds warmer te worden, terwijl de winters vrij mild zijn. De temperatuurverschillen tussen de zomers en de winters zijn verder niet extreem groot en er is sprake van milde wintertemperaturen. Uiteraard staat Nederland bekend om zijn vele regen, wat vaak wel jammer is. Toch hebben we in de zomer vaak geluk en zitten er prachtige dagen bij met temperaturen tussen de 20 en 35 graden. Heel af en toe komt er zelfs een hittegolf voorbij die zomaar een paar dagen kan duren. In Friesland is het weer over het algemeen een beetje hetzelfde als in de rest van het land.

In Nederland is de lente trouwens de droogste periode van het jaar. Omdat de zomers steeds warmer worden is er ook meer kans op flinke regenbuien en onweer. Toch valt de meeste regen in dit gebied in Nederland in de herfst. Wil je als wandelaar volop van de natuur in Friesland genieten en daarbij ook nog eens droog blijven? Qua temperatuur en klimaat is de lente dan het perfecte moment om deze provincie te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen of op hittegolven.