Vakantiehuizen Drenthe

Kies voor een van onze vakantiehuisjes in Drenthe, voor een ontspannen vakantie in de natuur. Deze provincie bewijst dat je helemaal niet ver van huis hoeft te gaan voor een fijne fiets- of wandelvakantie. Lees onze tips of bekijk direct het aanbod vakantiewoningen in Drenthe.

Lees meer over vakantiehuizen in Drenthe
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuizen Drenthe

Kies voor een van onze vakantiehuisjes in Drenthe, voor een ontspannen vakantie in de natuur. Deze provincie bewijst dat je helemaal niet ver van huis hoeft te gaan voor een fijne fiets- of wandelvakantie. Lees onze tips of bekijk direct het aanbod vakantiewoningen in Drenthe.

Rust en ontspanning

Drenthe ligt in het noordoosten van Nederland, ingeklemd tussen buurland Duitsland en de provincies Friesland, Groningen en Overijssel. Drenthe is de meest dunbevolkte provincie van Nederland is. Des te meer ruimte is er voor de natuur. Met drie nationale parken en enkele losse natuurgebieden en boswachterijen is er genoeg te doen voor natuurliefhebbers. De natuur is nooit ver weg vanuit je vakantiewoning in Drenthe. Wanneer je onze huisjes in Drenthe bekijkt, kom je er snel achter dat je een ruime keuze hebt. Onze unieke vakantiehuisjes bieden je een unieke ervaring, of je nu wil slapen in een boshuisje, wil ontwaken op het platteland of wilt overnachten aan de rand van een ven.

Soorten accommodaties in Drenthe

Je vindt in Drenthe simpele blokhutten en eeuwenoude boerderijen, maar ook boomhutten, familiehuizen en bungalows. Wat dacht je van overnachten in een plaggenhut? Een plaggenhut is een driehoekig huisje waarvan het dak bedekt is met heideplaggen, leer, dakpannen of riet. Deze vorm van overnachten gaat al eeuwen terug. Vroeger werden plaggenhutten bewoond door de armste veenarbeiders in Drenthe, Friesland en Overijssel, maar vandaag de dag bieden deze hutten een unieke vorm van vakantie vieren. Bij Natuurhuisje vind je absoluut wat je zoekt. Voor wat meer luxe kies je voor een glamping, kleinschalig vakantiepark of een villa met zwembad of jacuzzi.

Populaire bestemmingen Drenthe

Met drie nationale parken is de provincie Drenthe een uitstekende keuze voor een vakantie in de natuur. Wandelen, fietsen of helemaal niets, dat is mogelijk in een vakantiehuis in Drenthe. Boek een weekendje weg in een mooie boerderij, of verblijf last minute in een vakantiewoning aan het water. Lees verder over plaatsen in Drenthe:

Ontdek de prachtige natuur in Drenthe vanuit jouw vakantiehuis

Een duidelijk verschil in landschappen

Ondanks het relatief kleine oppervlak van Drenthe, is er een duidelijk verschil in soorten landschappen. Het midden van de provincie, het ‘oude Drenthe’, wordt gekarakteriseerd door brinkdorpen, heidevelden en beekdalen waar nog regelmatig schaapskuddes te zien zijn. De lager gelegen delen van de provincie zijn gevormd door veengronden, die tot halverwege de vorige eeuw werden ontgonnen voor turfwinning.

De unieke flora van Drenthe

Veel bossen in Drenthe zijn aangelegde bossen en bestaan voor een groot deel uit naaldbossen. Ook komen er grove dennen-kraaiheidebossen en eiken-beukenbossen voor. Verder staat deze provincie bekend om de boreale flora. Dit zijn flora die eigenlijk in Noord-Europa thuishoren, maar ook in Drenthe groeien. Deze planten kunnen ook in Drenthe groeien omdat het hier net wat kouder en natter is dan in de rest van Nederland. Eén van deze boreale flora is het Zweedse kornoelje. Een bijzondere en unieke plek in Nederland voor flora.

De gevarieerde dierenwereld van Drenthe

Vanwege de variatie in landschappen en bijbehorende plantengroei, kent de provincie ook een gevarieerde dierenwereld. Dit geldt vooral voor vogels. Over een kleine oppervlakte leven bos-, weide- en moerasvogels naast elkaar. Vooral de heiden, vennen en stuifzanden zijn belangrijke vogelbiotopen. Qua algemene zoogdieren leven er in Drenthe vooral de ree, de haas, het konijn, de egel en de eekhoorn. Ook leven er veel muizen. Dit geldt als belangrijk voedsel voor bijvoorbeeld de vossen en de roofvogels. Een bijzonder dier dat in Drenthe leeft is de super zeldzame boommarter. De roofdieren de Hermelijn en de Bunzing komen wat vaker voor. Andere dieren die zich thuis voelen in Drenthe zijn onder andere de ringslang, veenvlinder, salamander, havik en de Schotse hooglander.

Nationale parken in Drenthe

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Allereerst is er bijvoorbeeld het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit natuurgebied op de grens van twee provincies: Drenthe en Friesland. Bossen, heidevelden en stuifzandgebieden kenmerken het gebied. Door dit gevarieerde landschappen hebben veel diersoorten het park inmiddels tot hun leefgebied gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn de steenmarter, de buizerd, de raaf, de levendbarende hagedis en de adder. In Appelscha en Diever bevinden zich een bezoekers- en informatiecentrum; beide een goede uitvalsbasis om het Drents-Friese Wold in te trekken. Je vindt er allerhande informatie over fietsroutes en bezienswaardigheden, zoals een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.

Nationaal Park Dwingelderveld

Ook vind je in de provincie het Nationaal Park Dwingelderveld. Omdat het Dwingelderveld het grootste natte heidegebied van westelijk Europa is én omdat er eeuwenoude bijzondere karrensporen te vinden zijn, werd het uitgeroepen tot Natura 2000-gebied. Om de begroeiing op het enorme heidegebied en rondom de vele vennen in toom te houden, worden verschillende grazers ingezet. Denk hierbij aan Drentse schaapskuddes, oer-Hollandse koeien en imposante Schotse hooglanders. Net als het Drents-Friese Wold beschikt ook het Dwingelderveld over een bezoekerscentrum. Dit centrum bevindt zich nabij Ruinen en wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa

Het derde nationale park van Drenthe is Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Dit op twee na grootste Nationaal Park van Nederland is misschien wel het meest bijzondere natuurgebied van de provincie. Bij dit landschap draait namelijk niet alles om natuur, maar ook om landbouw en leefbaarheid. Vanwege de hoge cultuurhistorische waarde van het landschap in dit gebied, krijgen de bescherming van natuur en van cultuur hier evenveel aandacht. Typerend voor het gebied is de Drentsche Aa, één van de weinige beken die vrijwel onaangetast is gebleven. De mens heeft weinig invloed gehad op de loop van de beek, waardoor deze de oorspronkelijke meanderende loop grotendeels heeft kunnen behouden. Niet alleen de Drentsche Aa slingert zich hier een weg door het landschap, ook bosgebieden, heidevelden, houtwallen, landbouwgronden, essen en knusse dorpen met Saksische boerderijen komen hier veel voor.

Tips voor een vakantie in Drenthe

Met maar liefst drie Nationale Parken barst de provincie Drenthe van het natuurschoon. Ook vind je in Drenthe de bijzondere en unieke hunebedden. Voor liefhebbers van fietsen en wandelen is er in Drenthe genoeg te beleven. Door de hele provincie zijn goed geasfalteerde routes aangelegd, ook voor mountainbikers en ruiters. In de 19e eeuw zijn er in Drenthe veel kanalen aangelegd, omdat de riviertjes en beekjes te smal waren voor de vaart en voor de afvoer van turf. Tegenwoordig worden deze kanalen voornamelijk gebruikt om in te vissen en om over te varen met kano’s en boten. Soms is dit zelfs mogelijk direct vanuit je vakantiehuisje of vakantiepark.

Hunebedden

Verspreid over de provincie vind je 52 hunebedden. Deze bouwwerken, gemaakt van enorme keien, dienden heel vroeger als prehistorische grafkamers en zijn kenmerkend voor de provincie Drenthe. De bouwwerken dateren uit de periode 3350 - 3050 voor Christus. Ze bestaan uit een aantal draagstenen met daar bovenop een deksteen. Naast de 52 Drentse hunebedden, bevinden zich er ook nog twee in de provincie Groningen. Eén daarvan bevindt zich in een bosperceel nabij de plaats Noordlaren. Het andere hunebed schittert momenteel in het Muzeeaquarium in Delfzijl. Samen vormen zij de 54 bewaard gebleven hunebedden van Nederland. Zoals je ziet, kun je dus volop op ontdekkingsreis tijdens jullie verblijf in één van onze vakantiehuisjes in Drenthe.

Een stad of dorp

Kleine, gezellige (brink)dorpen zijn er in overvloed in Drenthe. De grootste en meest noemenswaardige steden van de provincie zijn Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. Hier kun je terecht voor een bezoek aan het TT-circuit, het Drents Museum, de Wildlands Adventure Zoo Emmen en het Herinneringscentrum bij Kamp Westerbork. Leuke dorpjes waar Natuurhuisje vakantiehuizen heeft zijn onder andere Dwingeloo, Exloo, Havelte en Hooghalen. Ook Norg, Ruinen en Zorgvlied zijn leuke pittoreske dorpjes om vakantie te vieren. Welke bestemming je ook kiest, al onze vakantiehuizen bevinden zich midden in de natuur. Je bent dus altijd in de buurt van de prachtige natuur van Drenthe.