Vakantiehuizen Gelderland

Een vakantiehuisje in Gelderland heeft alles voor een vakantie in de natuur. Denk je aan Gelderland, dan denk je al snel aan de bosrijke Veluwe. Maar de provincie heeft nog veel meer te bieden naast dit enorme natuurgebied. In het oosten van de provincie vind je de Achterhoek met haar kenmerkende coulisselandschap en veengebieden. Verblijf in één van onze unieke huisjes in Gelderland, van B&B's tot luxe villa.

Lees meer over vakantiehuizen in Gelderland
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuizen Gelderland

Een vakantiehuisje in Gelderland heeft alles voor een vakantie in de natuur. Denk je aan Gelderland, dan denk je al snel aan de bosrijke Veluwe. Maar de provincie heeft nog veel meer te bieden naast dit enorme natuurgebied. In het oosten van de provincie vind je de Achterhoek met haar kenmerkende coulisselandschap en veengebieden. Verblijf in één van onze unieke huisjes in Gelderland, van B&B's tot luxe villa.

De groenste provincie van Nederland

Gelderland is de grootste en de groenste provincie van Nederland. Je vindt hier de meeste vakantiehuizen, met de keuze uit vele mogelijkheden. Verblijf in een tiny house, in een authentieke boerderij of een typisch Gelderse boomgaard. Maak een keuze uit de verschillende faciliteiten, zoals een sauna of jacuzzi. Gaat de hond mee? Bij een groot aantal vakantiewoningen in Gelderland is je hond welkom. Of je nu een nachtje, een weekendje of langer weg gaat, bij Natuurhuisje boek je altijd een bijzondere overnachting in Gelderland.

Wat te doen in Gelderland?

Door de grote variatie aan prachtige landschappen en zeldzame dieren zal je je tijdens je vakantie in Gelderland niet snel vervelen. In Gelderland vind je ruim 90 wandelroutes en 100 fietsroutes. De routes brengen je onder andere langs oude kastelen, prachtige natuur en knusse dorpjes. De Veluwe biedt gratis fietsen aan om het park mee te verkennen. Ook kun je op zoek naar de Big Five met een boswachter. Naast fietsen en wandelen zijn er volop mogelijkheden om te paardrijden, picknicken en skeeleren. Wat dacht je van klimmen in een klimbos. Voor wat cultuur bezoek je Slot Loevestein of het Kröller-Müller. Kortom, Gelderland is de perfecte plek om een vakantiehuis te boeken voor jong en oud.

Populaire bestemmingen Gelderland

Op Natuurhuisje.nl huur je een unieke vakantiewoning- of villa in Gelderland. Van een wikkelhuisje in Apeldoorn tot een pipowagen in Putten. Je kunt alle kanten op. Weet je nog niet waar je naar toe wil in Gelderland? We vertellen je meer over plaatsen in Gelderland:

Gelderland: de grootste en groenste provincie van Nederland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland qua landoppervlakte en ligt in het oosten van het land. De provincie grenst aan veel andere provincies en zelfs aan Duitsland: in het noordoosten aan Overijssel, in het oosten aan Duitsland, in het zuiden aan Limburg en Noord-Brabant, in het zuidwesten aan Zuid-Holland, in het westen aan Utrecht, in het noordwesten aan het Veluwemeer met aan de overkant daarvan Flevoland. Deze provincie is niet alleen de grootste, het is ook de groenste provincie met de meeste natuur in het land. Er is dus genoeg te ontdekken in de natuur vanuit je vakantiehuisje in Gelderland.

Bezoek de nationale parken van de Veluwe

Gelderland kent twee officiële nationale parken die beiden op de Veluwe te vinden zijn, beide erg bijzonder. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe en is met een oppervlakte van zo’n 5400 hectare een van de grootste nationale parken van Nederland en tevens ook de bekendste. Toch maakt het park maar deel uit van 5% van het hele gebied van de Veluwe. Op verschillende plekken in het park staan fietsen waar je gratis gebruik van kan maken om dit park te ontdekken. Het tweede park is het Nationaal Park de Veluwezoom. Wat extra bijzonder is aan de Veluwezoom zijn de vele heuvels met uitkijkposten die een mooi uitzicht over de natuur geven. Je kan hier met mooi weer zelfs tot in Duitsland kijken.

De rijke variatie aan prachtige landschappen

De provincie kent veel verschillende soorten landschappen. Zo staat de Veluwe bekend om haar grote variatie aan bossen, uitgestrekte heiden en zandverstuivingen. De Betuwe staat bijvoorbeeld bekend om haar fruitboomgaarden en prachtige rivierlandschappen met griendbossen, een afwisseling van droge en natte gronden, uiterwaarden en prachtige uitzichten over het trage stromende water van de rivieren. En dan is er ook nog het eeuwenoude landschap van de Achterhoek met grote bossen met jarenoude bomen, heiden, kronkelende beekjes en boerderijen. De landschappen in Gelderland zijn nooit hetzelfde. Ze veranderen continu door uitbreiding van de landbouw en nieuwe windmolenparken maar ook door klimaatverandering en de seizoenswisselingen. Een ding is wel zeker: het hele jaar door zijn de landschappen in Gelderland adembenemend.

Zeldzame dieren in Gelderland

Naast de variatie in landschappen kent Gelderland ook een rijke verzameling aan zeldzame diersoorten. Er is voor ieder wat wils. De Veluwe kent bijvoorbeeld haar eigen big five die bestaat uit de Schotse hooglander, het edelhert, het wilde zwijn, de ree en de vos. Ook de zeldzame moeflon, heikikker en ringslang kun je hier tegenkomen. Ben je meer een vogelliefhebber? Dan moet je op de Betuwe zijn. De kans is hier namelijk groot om bijvoorbeeld ooievaars, kievieten en tureluurs tegen te komen. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Achterhoek want hier heb je zelfs de kans op de zeldzame ijsvogel te spotten. De Achterhoek is ook het thuis van onder andere de boomkikker, de kamsalamander en de steenuil. Andere interessante dieren die je wat minder snel zal tegenkomen in Gelderland maar die er zeker wel zijn, zijn bijvoorbeeld de wasbeerhond, de otter en zelfs de wolf. Er leven momenteel naar schatting 5 otters in Gelderland en 11 wolven. Bijzondere dieren dus.

Reistips voor je vakantiehuis in Gelderland

We geven je een aantal tips voor het boeken van een vakantiehuis in Gelderland. Met het ruime aanbod van vakantiehuizen in Gelderland zijn er overal wel leuke huisjes te vinden. Kies op basis van de landschappen, diersoorten en activiteiten welke bestemming het beste bij jou past. Ook geven we je een aantal tips voor op de bestemming.

De Betuwe

Op zoek naar brede rivieren, talloze forten, karakteristieke dorpjes en fruitboomgaarden? Dan is een vakantiehuis op de Betuwe een goed idee. Ben je ook een echte vogelliefhebber, ga dan op zoek naar ooievaars, kievieten en tureluurs. De Betuwe ligt tussen de twee rivieren de Waal, de Nederrijn en de Lek in het oosten van Gelderland. Het is een gebied waar cultuur, geschiedenis, nostalgie, waterrecreatie en bruisende festivals centraal staan. Ook is de Betuwe het belangrijkste gebied in Nederland voor fruitteelt. In de herfst zijn de appels en peren rijp en in april en mei zitten de fruitbomen vol bloesems. Op de Betuwe kun je kiezen uit onder andere de plaatsen Tiel, Wageningen, Bemmel en Dodewaard.

De Veluwe

Op zoek naar een gebied dat rijk is aan heuvels, bossen, stuifzand en heidevelden? Dan zit je op de Veluwe goed. Bezoek vanuit jouw vakantiehuisje de nationale parken van de Veluwe, maak een fiets- of wandeltocht, spot zeldzame dieren (misschien zelfs de big five), snuif wat cultuur of ontspan in een sauna. Ook vind je op de Veluwe het beroemde Kröller-Müller Museum, Paleis Het Loo en heerlijke restaurants. De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland en heeft de meeste attracties per vierkante kilometer hebben van heel West-Europa. Hier verveel je je nooit. Plaatsen op de Veluwe waar jij een natuurhuisje kunt boeken zijn onder andere Beekbergen, Nunspeet, Garderen en en Putten.

De Achterhoek

Op zoek naar een afwisselend coulisselandschap met weilanden, houtwallen, beekjes en bos? Kastelen waar je de geschiedenis nog voelt, musea en gezellige restaurants? Boek een vakantiehuisje in de Achterhoek. Een groot deel van de natuurhuisjes in Gelderland bevinden zich in de Achterhoek, genoeg aanbod dus. Het gebied ligt in het zuidoosten van de provincie en grenst aan Duitsland. Een uitstapje naar Duitsland is dus ook zeker mogelijk. Ook de Achterhoek is een goede keuze voor vogelliefhebbers. Je kunt hier onder andere de boomklever, de torenvalk en de kruisbek spotten. En met een beetje geluk spot jij zelfs de zeldzame ijsvogel. Plaatsen waar jij een natuurhuisje in de Achterhoek kunt boeken zijn bijvoorbeeld Lochem, Aalten, Doetinchem en Zutphen.

Activiteiten tijdens je verblijf

Vanuit jouw vakantiehuisje in Gelderland kun je vele activiteiten ondernemen. Kies een van de wandelroutes uit, snuif tussendoor wat cultuur of ga op pad met een boswachter. Toe aan wat adrenaline? Ga klimmen in een van de klimbossen. Allemaal midden in de prachtige natuur die Gelderland rijk is.

Op pad met een boswachter

Wil jij op zoek naar de big five van Nederland? Ga mee met de boswachter op een safari in eigen land en vergroot zo je kansen om de big five tegen komen. Op deze manier kom je ook op plekken waar je normaal gesproken niet zomaar komt en de boswachter vertelt je ook nog eens alles over het gebied en de dieren waar je naar op zoek bent. De route staat nooit van te voren vast en is altijd anders. In de herfst heb je de grootste kans van het jaar om de big five te spotten. Ook goed om te weten: de safari’s worden CO2 neutraal gereden door compensatie via Trees for All. Zo houd je je bezoek ook nog eens natuurvriendelijk.

Klimmen in een klimbos

Heb je zin in wat uitdaging en adrenaline? De Veluwe kent verschillende klimbossen die je uitdagen om je grenzen op te zoeken. Klim bijvoorbeeld naar hoogtes van 18 meter en ga daarna naar beneden met een tokkelbaan. De klimbossen zijn allen gelegen in de prachtige natuur van de Veluwe en geven je adembenemende uitzichten. Elke klimroute heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad dus er is voor ieder wat wils. Door het veilige zekersysteem kan iedereen hier gewoon zelfstandig en veilig klimmen terwijl er altijd toezicht wordt gehouden door de medewerkers van het klimbos. No worries dus.

Bewonder beroemde kunstwerken in het Kröller-Müller Museum

Ontdek tijdens je bezoek aan het Nationaal Park De Hoge Veluwe het bekende Kröller-Müller Museum. Dit museum ligt namelijk midden in dit nationale park. De unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur geeft hier zeker de garantie voor een onvergetelijke ervaring. Het is officieel gezien het tweede huis van Vincent van Gogh en is met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen de op een na grootste Van Gogh collectie ter wereld. Naast de vele werken van Van Gogh zijn hier ook werken te vinden van andere grote kunstenaars zoals Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Ook buiten het museum is genoeg te ontdekken. Het museum beschikt namelijk over een van de grootste beeldentuinen van Europa. Hier ben je dus wel even zoet.

Ontdek de verhalen Slot Loevestein

Slot Loevestein is een van de bekendste kastelen van Nederland. Het kasteel bevindt zich in een prachtig gebied waar de Waal en de Maas samenkomen op de grens van Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Deze locatie was gekozen vanwege de strategische ligging. Er is hier voor jong en oud van alles te beleven. Bij Slot Loevestein leer je meer over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Door middel van spellen leer je over het kruit en wapens die toentertijd gebruikt werden en ervaar het gevoel van hoogwater. Combineer je bezoek aan het kasteel met een leuke wandeling of fietstocht in het omliggende Munnikenland: een bijzonder gebied, waar water, cultuur en natuur met elkaar verweven zijn.

Voel je koninklijk in Paleis het Loo

Paleis het Loo is de plek waar Koningin Wilhelmina woonde tot 1962 en is vandaag de dag een museum van het Huis van Oranje-Nassau. Je kan hier de royale kamers met prachtige schilderijen bewonderen en door de tuinen dwalen met perfect symmetrisch geplante bloembedden en Delfts blauwe vazen. Er is ook nog eens een Paleispark dat wel acht verschillende wandelroutes aanbied. Deze routes gaan dwars door de bosrijke omgeving. Ook voor de kinderen is er vermaak. Er zijn namelijk speciaal speurtochten uitgezet. Perfect voor een dagje uit.