Vakantiehuis Veluwe

De bosrijke landstreek Veluwe bevindt zich in de provincie Gelderland. Het is veruit het bekendste natuurgebied van heel het land en daarom een must-see voor alle liefhebbers van natuur. Vanuit een vakantiehuisje op de Veluwe kan jong en oud alle kanten op. Cultuur, natuur en historie komen hier namelijk samen en zorgen ervoor dat je je op de Veluwe weken kunt vermaken zonder ook maar enigszins verveeld te raken. Er is veel te zien én te doen. Je vindt er dieren, rust, ruimte en tal van outdoor activiteiten. De Veluwe is één van de pareltjes van de Nederlandse natuur. Naast prachtige flora kent het gebied ook een gevarieerde wildpopulatie. Zo vind je er bijvoorbeeld wilde zwijnen, maar ook edelherten, boommarters en vossen. Kom het zelf beleven!

Lees meer over de Veluwe
Lees meer over:

Vakantiehuis Veluwe

De bosrijke landstreek Veluwe bevindt zich in de provincie Gelderland. Het is veruit het bekendste natuurgebied van heel het land en daarom een must-see voor alle liefhebbers van natuur. Vanuit een vakantiehuisje op de Veluwe kan jong en oud alle kanten op. Cultuur, natuur en historie komen hier namelijk samen en zorgen ervoor dat je je op de Veluwe weken kunt vermaken zonder ook maar enigszins verveeld te raken. Er is veel te zien én te doen. Je vindt er dieren, rust, ruimte en tal van outdoor activiteiten. De Veluwe is één van de pareltjes van de Nederlandse natuur. Naast prachtige flora kent het gebied ook een gevarieerde wildpopulatie. Zo vind je er bijvoorbeeld wilde zwijnen, maar ook edelherten, boommarters en vossen. Kom het zelf beleven!

De Veluwe bestaat uit zo’n 1000 km² gevarieerd natuurschoon centraal in Nederland en is daarmee ideaal voor een nachtje, weekendje of weekje weg in eigen land. Het natuurgebied bestaat voor het grootste deel uit uitgestrekte bossen, maar daarnaast vind je er ook tal van heidevelden, zandverstuivingen, vennen, landgoederen en kronkelende beken. Het Kootwijkerzand is het grootste stuifzandgebied van de Veluwe en meet zo’n 350 hectare. Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in de Veluwse natuur. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op of nabij de Veluwe en wil je met eigen ogen zien hoe de natuur hier vrij spel heeft? Bekijk dan snel het ruime aanbod van meer dan 200 natuurhuisjes op de website van Natuurhuisje.nl.

De Veluwe als een vakantiebestemming is voor jong en oud een ware droom. Zowel volwassenen als kinderen zullen zich hier heerlijk kunnen vermaken in de natuur, door de vele mogelijke activiteiten. Waar volwassenen lange fietstochten kunnen maken of mountainbiketochten, kunnen kinderen boomhutten bouwen en spelen in de natuur. Met het hele gezin kunnen jullie paardrijden of heerlijk fietsen! Het maakt ook niet uit of je nu naar de Veluwe wilt in de zomer of in de winter. ’s Winters is het prima vertoeven op de Veluwe, want ook dan kun je de natuur in. Het landschap zal het uiteraard anders uitzien dan in de zomer, maar zeker niet minder mooi. Ook in de winter kun je je hart ophalen in de natuur en weer volledig opladen. In de zomer staat natuurlijk alles in bloei en zijn de dieren volop te zien, wat de Veluwe een heerlijke bestemming maakt voor een geslaagde zomervakantie.

Op verkenning in de natuur van de Veluwe

Binnen de niet officieel vastgestelde grenzen van de Veluwe liggen twee verschillende nationale parken. Dit zijn het Nationaal Park de Veluwezoom en het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Allebei zijn ze op hun eigen manier uniek en een bezoekje waard om goed te verkennen, zo vanuit je vakantiehuisje! Maar ook buiten de Nationale Parken valt er heel wat moois in de natuur te verkennen.

Nationaal Park de Veluwezoom

Het Nationaal Park Veluwezoom beslaat 5000 hectare en wordt beheerd door Natuurmonumenten. De Veluwezoom is het eerste Nationaal Park van Nederland. Het glooiende landschap van stuwwallen, ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, kenmerkt het gebied. Vanaf de Posbank, een mooi uitzichtpunt in het park, krijg je hiervan een goed beeld. Eén van de stuwwallen is Signaal Imbosch, met bijna 110 meter het hoogste punt van de Veluwe én van Gelderland. In het Nationaal Park komt groot en klein wild voor, maar je komt er ook veel vogelsoorten en reptielen tegen. Om het park leefbaar en open te houden, worden grote grazers ingezet, zoals Schotse hooglanders en IJslandse pony’s. Weet je niet waar je moet beginnen aan je ontdekkingstocht door de Veluwezoom? Breng dan een bezoek aan het bezoekerscentrum in Rheden. Vanuit hier starten ook diverse wandel-, fiets-, ruiter- en mountainbikeroutes.

Opvallend aan de Veluwezoom is de relatief hoge ligging. Het hoogste punt van de Veluwezoom ligt op zo’n 110 meter boven het Algemeen Nederlandse Peil (ANP). De stuwwalen in het gebied zijn zo gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd. De Veluwezoom is opgedeeld in een aantal deelgebieden deze kunnen worden onder verdeeld in twee typen landschap. De eerste deelgebieden zijn voornamelijk bosgebieden: Imbos, Schaddevelden, Eerbeekse veld en ’t Asselt. De tweede reeks deelgebieden zijn hoofdzakelijk heideterreinen: de Rheder- en Worth-Rhederheide, het Herikhuizerveld en de Beekhuizense heide. De bossen in het Nationaal Park zijn aangeplant als productiebossen. Door zo min mogelijk in te grijpen in de bossen probeert Natuurmonumenten de bossen langzaam om te vormen tot meer natuurlijke bossen. Door dode bomen te laten liggen ontkiemen er allerlei nieuwe plantensoorten, waaronder een aantal varens op de bosbodem.

De heidegebieden van Nationaal Park de Veluwezoom zijn een bezoek meer dan waard. Door Schotse Hooglanders te laten grazen op de heidevlakten voorkomt Natuurmonumenten ‘vergrassing’ van de heide. Wanneer er geen vee zou grazen zou de hei binnen no time dichtgroeien met pijpenstrootje en grove den. Op de heidegebieden groeien verschillende soorten planten, waaronder struik- en dopheide, brem, gaspeldoorn en jeneverbes. Op de heide vind je bijzondere vogelsoorten als de roodborsttapuit, boomleeuwerik en de nachtzwaluw.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het tweede Nationaal Park dat zich op de Veluwe bevindt, is de Hoge Veluwe, voor de outdoor liefhebbers een echt hoogtepunt van de Nederlandse natuur. Het park is nauwelijks toegankelijk voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeerd, maar je kunt er wel kilometers lang wandelen, paardrijden of segway rijden door steeds weer andere landschappen, met of zonder begeleiding. Ook fietsen is er volop mogelijk, bijvoorbeeld op de ‘’witte fietsen’’ die je gratis mag gebruiken binnen de parkgrenzen. Tussendoor even op adem komen? Breng dan een bezoek aan het beroemde Kröller-Müller Museum, aan Natuurmuseum Museonder of aan Jachthuis Sint-Hubertus. Ook mogelijk is een bezoek aan één van de wildobservatiepunten. Misschien spot je wel een ree, edelhert of wild zwijn!

Het 5450 hectare grote Nationaal Park De Hoge Veluwe is één van de meest bezochte natuurparken van Nederland. Over het gehele park zijn verschillende wildschermen verspreid, van waaruit je in de schemering wild kunt waarnemen. De bronst (september/oktober) is dé tijd van het jaar om mannelijke edelherten te horen burlen. Dit geluid draagt kilometers ver en is daarom bijna niet te missen wanneer je een vakantiehuis vlakbij het Nationaal Park bezoekt. Meer dan de helft van het Nationaal Park bestaat uit bosgebied. De andere helft wordt gevuld met heideterreinen, open stuifzandgebieden en grasvlaktes. Naast de eerder genoemde edelherten heb je hier ook kans op het waarnemen van wilde zwijnen, reeën en moeflons. Houd tijdens een bezoek aan één van de wild observatiepunten rekening met de windrichting; zodra de dieren je ruiken zijn je kansen verkeken! In het park vind je overigens ook verschillende soorten bijzondere vogel- en insectensoorten.

De Hoge Veluwe is alleen tegen betaling toegankelijk. Je kunt het park betreden via drie verschillende toegangspoorten, te vinden in Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo. Sommige rustgebieden, vooral voor groot wild, zijn niet toegankelijk voor het publiek. Voor bezoekers zijn er diverse voorzieningen, zoals de bekende witte fietsen en een busdienst die naar twee restaurants reist. Naast wandel-, fiets-, paardrij- en segwaytochten kun je hier ook prima vissen. Uiteraard mag een bezoek aan het Museonder, bezoekerscentrum of Kröller-Müller Museum, met de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld, niet ontbreken tijdens jouw vakantie op de Hoge Veluwe.

Kroondomein het Loo

Niet gelegen in één van de twee nationale parken, maar absoluut wel noemenswaardig, is Kroondomein Het Loo. Dit domein is met zijn ruim 10.000 hectare het grootste landgoed van Nederland. Het landgoed strekt zich uit ten noordwesten van de plaats Apeldoorn. Het grootste deel van het landschap, zo’n 80%, bestaat er uit bossen. Daarnaast vind je er ook enkele heidevelden en akkerland. 50 hectare van het landgoed op de Veluwe betreft bebouwing en de daarbij horende tuinen. Een voorbeeld hiervan is Paleis Het Loo. Dit voormalig koninklijk paleis en diens paleistuinen zijn toegankelijk voor publiek.

Kootwijkerzand

Dan hebben we ook nog Kootwijkerzand. Het Kootwijkerzand is een stuifzandgebied op de Veluwe. Ten noorden van het zand ligt het dorpje Kootwijk, en ten oosten van het zand ligt Radio Kootwijk, een oud zendstation. Het gebied bestaat in het midden uit een groot open stuifzand. Daarnaast zijn er grote stukken waar het stuifzand overgroeid is door mossen en korstmossen. Dit wordt weer omgeven door de Veluwse bossen, die hier vooral uit grove dennen bestaan. Het Kootwijkerzand is met 700 ha een van de grootste stuifzandgebieden van Europa. Het gebied is ideaal om te wandelen; u kan in deze omgeving volop de wandelpaden volgen of gewoon zelf rondstruinen. Over het stuifzand en in de bossen lopen er diverse fietspaden, dus ook fietsers kunnen genieten van deze mooie omgeving. Radio Kootwijk wordt beheert door Staatsbosbeheer. Regelmatig worden er voor de nieuwsgierige bezoeker excursies georganiseerd, waarbij het monumentale radiogebouw van binnen wordt bekeken.

Op het Kootwijkerzand leven diverse vogelsoorten. In het voorjaar en de zomer zingen er veldleeuweriken, boomleeuweriken en graspiepers op het zand. In de bossen leven zwarte spechten, fluiters en bonte vliegenvangers. Vroeger broedden er duinpiepers op het Kootwijkerzand. Helaas is deze vogel uitgestorven als broedvogel in Nederland. In de trektijd kan u deze vogel echter nog tegenkomen. Er is dan ook kans om vele andere bijzondere soorten tegen te komen. Tapuiten en beflijsters worden in april, mei en augustus regelmatig gezien. Zelfs de morinelplevier, een steltloper die vaak erg tam is, verblijft in die periode regelmatig enkele dagen op het zand. Over het algemeen is de soortenrijkdom in stuifzandgebieden niet erg hoog, wat veroorzaakt wordt door de weinig vruchtbare grond. Er komen wel een aantal bijzonder soorten voor die gebonden zijn aan dit biotoop. Een voorbeeld is de lentevuurspin. Deze spin komt in Nederland alleen op enkele stuifzandgebieden op de Veluwe voor. Het is een vrij grote spin waarvan het mannetje een prachtig felrood gekleurde rug met zes zwarte stippen heeft.

Soorten vakantiehuisjes op de Veluwe

Bij Natuurhuisje vind je veel verschillende soorten vakantiehuizen op de Veluwe. Eigenlijk van alles, behalve grootschalige hotels en vakantieparken! Bij Natuurhuisje hoef je je er dus geen zorgen over te maken dat je met lawaaierige toeristen te maken krijgt of massatoerisme. Lees hier meer over de verschillende soorten vakantiewoningen die wij hebben op de Veluwe.

Bed and Breakfast

Een erg leuke verblijfsvorm tijdens een vakantie, is in een Bed and Breakfast. Wellicht weet je nog niet helemaal precies wat dit is, of misschien heb je al vele keren in een B&B verbleven. Het is in ieder geval een kleinschalige accommodatie, waarbij je een kamer huurt in het gastenverblijf van de gastheer of gastvrouw. Hierdoor is het verblijf erg persoonlijk en huiselijk, want de eigenaren zullen altijd voor je klaarstaan om al je vragen over de omgeving te beantwoorden. Zoals de naam al doet vermoeden, zit meestal ook het ontbijtje inbegrepen. Zo geniet je écht van een onbezorgde vakantie! Een kamer in een B&B bevindt zich meestal in het huis van de eigenaren, maar soms ook in een apart gastenverblijf. Je kunt hier alle luxe en comfort verwachten zoals je dat ook in hotels ziet, maar dan veel knusser en gezelliger. De grootte van een Bed and Breakfast op de Veluwe verschilt erg per accommodatie. Over het algemeen heeft een B&B zo’n een tot twee kamers, maar er zijn ook grotere Bed and Breakfasts met tot wel 7 kamers. Dit maakt een B&B zowel geschikt voor een vakantie met klein als met groot gezelschap. Een Bed and Breakfast is dus de ideale accommodatie voor een onvergetelijk verblijf op de Veluwe!

Bungalow

Een bungalow op de Veluwe klinkt natuurlijk goed, maar een bungalow van Natuurhuisje is nog vele beter! In onze bungalows verblijf je namelijk middenin de natuur, waardoor je s’ ochtends gelijk de deur uit kunt lopen om de mooiste wandelingen en fietstochten te maken. Echt uniek dus! Hier geen taferelen zoals in grote hotels of appartementencomplexen, je kunt genieten van de pure rust, ruimte en privacy om je heen en helemaal bijtanken. Of het nu voor slechts een weekendje of voor een aantal weken is, een bungalow op de Veluwe zal zeker niet teleurstellen. Het fijne van een bungalow is dat je alle faciliteiten zoals thuis hebt. Zo heb je beschikking over een goed uitgeruste keuken en een eigen nette badkamer. Afhankelijk van het formaat van de bungalow, zijn er soms ook meerdere slaapvertrekken. Een eigen veranda is ook zeker geen uitzondering! In luxe bungalows kan het zijn dat je een zwembad aantreft, wat dan vaak gedeeld wordt met andere gasten.

Glamping accommodaties

Omdat glamping de laatste jaren steeds populairder en aantrekkelijker is geworden, is er keuze in overvloed. Wie op een glamping vakantie gaat, heeft dus ook de keuze uit verschillende accommodatietypes. Zo worden yurts, safaritenten, tiny houses en tipi’s bijvoorbeeld als vorm van glamping gezien, maar ook boomhutten, woonboten, trekkershutten en pipowagens worden tegenwoordig tot de glamping accommodaties gerekend. De meest uiteenlopende glamping accommodatie types zijn beschikbaar op de website. Ze hebben allemaal in ieder geval een aantal dingen in gemeen, namelijk dat ze zeer kleinschalig, uniek, gelegen in het groen en gezellig zijn!

Het hele jaar rond

De Veluwe is een vakantiebestemming die jong en oud aan zal spreken. Kinderen kunnen er op verkenning in de natuur door bijvoorbeeld boomhutten te bouwen en volwassenen kunnen er mooie wandelingen of fietstochten maken, terwijl zij genieten van de rust en ruimte. In ons aanbod van ruim 200 vakantiehuisjes op de Veluwe is er altijd wel een accommodatie bij waar jouw gezelschap zich helemaal thuis zal voelen. Wil jij een huisje met sauna, open haard of juist een oven? De keuze is aan jou. Alle natuurhuisjes hebben in ieder geval met elkaar gemeen dat zij op de mooiste plekken van de Veluwse natuur staan. Weg van de massa en niet op een grootschalig vakantiepark.

De Veluwe is een fijne vakantiebestemming in alle vier de jaargetijden. ‘s Winters is een vakantiehuisje op de Veluwe een fantastische plek om de kerstdagen met de familie door te brengen of rustig de jaarwisseling door te komen. Met een beetje geluk is het landschap rondom jouw verblijf omgetoverd tot een sprookjesachtig wit decor en maak je er lange, winterse wandelingen. Als de lente aanbreekt, komt de natuur langzaam weer uit zijn wintermodus. De geelgors zingt voorzichtig weer zijn lied, de edelherten laten zich weer zien, de heide begint te bloeien en er komt weer blad aan de vele loofbomen.

En dan komt de zomer, ook een prachtige periode om een bezoek aan de Veluwe te brengen. Het gebied is gehuld in tal van tinten groen en met een beetje geluk kun je er genieten van mooi en zonnig weer. De Veluwe is dan een heerlijke plek voor het maken van wandelingen of fietstochten. Op de Veluwe zijn namelijk veel routes uitgezet, zodat je je er niet hoeft te vervelen. Na de zomer breekt de herfstperiode aan. Ook dan is het nog heerlijk recreëren op de Veluwe. De bossen kleuren van helder groen naar warme kleuren als rood, geel en oranje. In september en oktober is het tevens tijd voor de bronst. Mannelijke edelherten gaan op zoek naar een nieuwe liefde en proberen deze te veroveren door hun beste lokroep te laten horen. De geluiden van dit ‘burlen’ galmen door het bos, een waar spektakel!

Bijzonder overnachten Veluwe
Chalet Veluwe
Dagje uit Veluwe
Dagje weg Veluwe
Groepsaccommodatie Veluwe
Kleinschalig vakantiepark Veluwe
Last minute Veluwe
Luxe vakantiehuis Veluwe
Nachtje weg Veluwe
Trekkershut Veluwe
Ferienhaus