Vakantiehuizen Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant herbergt een hele hoop natuurschoon. Het is daarmee een heerlijke vakantiebestemming voor jong en oud, maar ook voor natuurliefhebbers, watersporters, rustzoekers, gezinsvakanties of een romantisch weekendje weg. De aanwezigheid van zoveel fraaie natuur zorgt ervoor dat je vanuit een vakantiehuisje in Noord-Brabant binnen no-time in de bossen, op de heide, op het platteland of op een dijk staat. Fiets- en wandelmogelijkheden te over! Op de website van Natuurhuisje.nl vind je meer dan 200 natuurhuisjes, verspreid over Noord-Brabant. Voor welk van onze vakantiehuisjes kies jij komend jaar?

Lees meer over vakantiehuizen in Noord-Brabant
Lees meer over:

De provincie Noord-Brabant herbergt een hele hoop natuurschoon. Het is daarmee een heerlijke vakantiebestemming voor jong en oud, maar ook voor natuurliefhebbers, watersporters, rustzoekers, gezinsvakanties of een romantisch weekendje weg. De aanwezigheid van zoveel fraaie natuur zorgt ervoor dat je vanuit een vakantiehuisje in Noord-Brabant binnen no-time in de bossen, op de heide, op het platteland of op een dijk staat. Fiets- en wandelmogelijkheden te over! Op de website van Natuurhuisje.nl vind je meer dan 200 natuurhuisjes, verspreid over Noord-Brabant. Voor welk van onze vakantiehuisjes kies jij komend jaar?

Maak kennis met het Brabantse land
Behalve aan natuurschoon is de provincie ook rijk aan vele gezellige steden en dorpen, waar de Brabanders je maar al te graag kennis laten maken met het Carnaval, met lokale lekkernijen als het worstenbroodje en met hun nuchtere en bourgondische levensstijl. Elke Brabantse plaats heeft zijn eigen karakter. Historie, architectuur, winkelen, evenementen, gastronomie… Je vindt het er allemaal. Alle dorpen en steden in Brabant zijn verdeeld over 64 verschillende gemeenten. Noord-Brabant is daarmee de provincie met de meeste gemeenten van heel Nederland.

Allereerst is er natuurlijk Den Bosch, de hoofdstad van Noord-Brabant. De sfeervolle binnenstad biedt je tal van vermaakmogelijkheden. Begin je dag met een boottocht over de Binnendieze, stap daarna een museum binnen met werken van kunstschilder Jheronimus Bosch en sluit de dag gezellig af onder het genot van de lokale lekkernij: de Bossche Bol. En dan is er Breda, een bourgondische plaats met sfeervolle binnenstad, die al meermaals werd uitgeroepen tot de Beste Binnenstad van Nederland. Je kunt er heerlijk winkelen of gewoon relaxen op één van de vele pleinen met terrassen. In het uiterste westen van de provincie bevindt zich nog Bergen op Zoom. Deze historische stad ligt op de grens van Noord-Brabant met Zeeland. Huur je een vakantiehuisje nabij Bergen op Zoom? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan de Zeeuwse kust met haar stranden, dijken, badplaatsen en duinpannen. De perfecte plek om even uit te waaien tijdens een strandwandeling.

Het jaarlijkse Carnaval speelt in veel Brabantse dorpen en steden een belangrijke rol. Het wordt in veel Brabantse gemeenten gezien als het belangrijkste feest van het jaar. De plaatsen hebben zelfs een andere naam gedurende de Carnavalsperiode! Metershoge praalwagens trekken door de straten, iedereen is vrolijk uitgedost, er hangt een gemoedelijke sfeer en decennia oude tradities worden elk jaar weer in ere gehouden. Verblijf jij in de voorjaarsvakantie in een vakantiehuisje in Noord-Brabant, dan mag je de optochten zeker niet missen, want je kijkt er je ogen uit. Na het doorbrengen van een middag of avond in het feestgedruis, kom je daarna weer heerlijk tot rust in jouw vakantiehuisje.

Tal van landschappen
Ondanks de vele dorpjes en steden die Noord-Brabant rijk is, biedt de provincie ook een hele hoop natuurparels. Zo is er bijvoorbeeld Nationaal Park De Biesbosch, een doolhof van waterwegen, moerassen, zandbanken en bossen op de grens van Brabant en Zuid-Holland. Je kunt het beste naar de vele vogels en waterdieren op zoek gaan vanuit een kano of (rondvaart)boot, maar ook op de fiets of wandelend - eventueel met gids - is het immense natuurgebied prima toegankelijk.

In een aantal delen van Noord-Brabant waan je je in de woestijn. De provincie kent namelijk een aantal bijzondere stuifzandgebieden, waaronder bij de Herpse bossen en in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Dit laatste gebied is ruim 35 km² groot en hiervan is zo’n 30 km² stuifzand. Het Nationaal Park heeft daarom de toepasselijke bijnaam van ‘’Brabantse Sahara’’ gekregen. Behalve zand vind je in het gebied ook naaldbossen, een beekdalzone en glooiende heidevelden. Kinderen kunnen er naar hartenlust boomhutten bouwen, boomklimmen of van de zandheuvels rollen, terwijl ouders of opa’s en oma’s op een afstandje toekijken vanaf hun terras. De wat actievere vakantieganger kan in de Loonse en Drunense Duinen natuurlijk ook zijn hart ophalen. Door het gebied lopen namelijk tal van ruiter-, wandel-, fiets- en mountainbikeroutes. Honden zijn welkom in het Nationaal Park en op de paden, mits zij zijn aangelijnd.

Ook vind je rondom de vakantiehuizen in Brabant veel bosgebieden, afgewisseld met polders, landgoederen en landbouwakkers. De vele riviertjes, polders, bossen en heidevelden vormen de leefomgeving van verschillende soorten amfibieën, vissen, vogels, kleine zoogdieren, reeën en Schotse hooglanders. Misschien kom jij er wel een aantal van hen tegen tijdens jouw vakantie in deze veelzijdige provincie. In de tientallen Brabantse natuurgebieden kun je namelijk naar hartenlust rondstruinen en je hoofd leeg maken of juist een balletje trappen of boomhutten bouwen. Het veelal vlakke landschap in deze gebieden leent zich uitstekend voor het maken van een flinke wandel- of fietstocht, eventueel samen met een natuurgids. Of wat dacht je ervan om vanuit jouw vakantiehuisje met een eigen bootje de vele eilandjes in de Biesbosch te ontdekken? In het veelzijdige Brabant kan het allemaal.

Steek de grens over
Vanuit een vakantiehuisje of kleinschalig vakantiepark in Noord-Brabant is een uitstapje over de grens zo gemaakt. Een groot deel van de Brabantse begrenzing grenst namelijk aan buurland België, waar je nog meer mooie natuurgebieden en sfeervolle plaatsen kunt bezoeken. Steden als Antwerpen, Brussel en Turnhout bereik je soms al binnen slechts een half uurtje met de auto. Zij zijn daarmee prima geschikt voor een dagje uit tijdens jouw vakantie in Noord-Brabant.

Het meest bijzondere dorp van Noord-Brabant is misschien wel Baarle-Nassau. Hier kun je pas écht gemakkelijk de grens oversteken. Deze plaats vormt namelijk samen met het Belgische Baarle-Hertog één dorp: Baarle. De grenzen van beide plaatsen lopen kriskras door elkaar, waardoor je in Baarle-Nassau verschillende enclaves van Baarle-Hertog vindt, maar in Baarle-Hertog vervolgens ook weer enclaves van Baarle-Nassau vindt. Witte kruisjes op stoepen en straten geven er aan waar de grenzen precies lopen. Het kan daarom zomaar zijn dat iemands voordeur op Nederlands grondgebied ligt, maar diens slaapkamer op Belgisch grondgebied. Dit bijzondere enclave-systeem en het rijke smokkelverleden van het dorp maken dat het relatief kleine dorp Baarle-Nassau elk jaar vele bezoekers trekt.

b&b Noord-Brabant
Bungalow Noord-brabant
Vakantiehuisje Baarle-Nassau
Vakantiehuisje Bergen op Zoom
Vakantiehuisje Breda
Vakantiehuisje Eersel
Vakantiehuisje Eindhoven
Vakantiehuisje Kaatsheuvel
Vakantiehuisje Loon op Zand
Vakantiehuisje Oisterwijk
Vakantiehuisje Oosterhout
Vakantiehuisje Tilburg
Vakantiehuisje Uden
Vakantiehuisje Valkenswaard