Vakantiehuizen Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant herbergt een hoop natuurschoon. Het is daarmee een fijne bestemming voor een verblijf in een vakantiehuis. Met zoveel natuur sta je vanuit je vakantiehuisje binnen no-time in de bossen, op de heide of op het platteland. Laat je verrassen door ons veelzijdige aanbod en de talloze mogelijkheden in deze Noord-Brabant.

Lees meer over vakantiehuizen in Noord-Brabant
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuizen Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant herbergt een hoop natuurschoon. Het is daarmee een fijne bestemming voor een verblijf in een vakantiehuis. Met zoveel natuur sta je vanuit je vakantiehuisje binnen no-time in de bossen, op de heide of op het platteland. Laat je verrassen door ons veelzijdige aanbod en de talloze mogelijkheden in deze Noord-Brabant.

Ver van de massa overnachten

Onze vakantiehuisjes in Noord-Brabant zijn heel wat anders dan een hotel of grootschalig vakantiepark. Wij bieden alleen kleinschalige verblijven aan, zoals een villa in de middle of nowhere of op een kleinschalig vakantiepark. De accommodaties liggen midden in de natuur, maar de gezellige dorpen en steden zijn nooit ver weg. Trek overdag de natuur in voor een wandeling, fietstocht of wateractiviteit. In Breda kun maak je een fijne wandeling door het Mastbos, met jonge kinderen is het Kabouterpad aan te raden. In Eindhoven vind je het Genneper Parken, een van de grootste parken van Nederland. Met meerdere wandelroutes kun je hier fijn wandelen.

In Noord-Brabant verveel je je nooit

Kies je voor een vakantie in Noord-Brabant? Dan hoef je je geen dag te vervelen. Natuur-, cultuurliefhebbers en actievelingen kun je goed terecht in Noord-Brabant. Bezoek nationale parken zoals Nationaal Park De Biesbosch en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Bezoek het geboortehuis van Vincent van Gogh in Zundert, of bekijk de werken van Jheronimus Bosch in Den Bosch. Bourgondiërs kunnen in Noord-Brabant hun hart ophalen. Hier weten ze wat lekker eten is. Steun de locals en bezoek lokale restaurants en winkels tijdens jouw vakantie. In boerderijwinkels koop je leuke souvenirs voor de thuisblijvers.

Populaire bestemmingen Noord-Brabant

In Noord-Brabant kun je in allerlei soorten vakantiewoningen verblijven, zoals tiny houses, B&B’s, bungalows en groepsaccommodaties. Verblijf in een bungalow in Baarle-Nassau, waar je langs de enclaves loopt, maar ook volop natuur te vinden is. Overnacht in de omgeving van een grote stad zoals Bergen op Zoom en Tilburg, of combineer een verblijf in een huisje in Kaatsheuvel of Loon op Zand met een bezoek aan de Efteling. Ben je benieuwd naar andere leuke bestemmingen in Noord-Brabant? Lees dan verder:

Ontdek de Brabantse natuur

Ondanks de vele dorpjes en steden die Noord-Brabant rijk is, biedt de provincie ook een hele hoop natuurparels. Zo is er Nationaal Park De Biesbosch, een doolhof van waterwegen, moerassen, zandbanken en bossen op de grens van Brabant en Zuid-Holland. Ga op zoek naar de vele vogels en waterdieren vanuit een kano of (rondvaart) boot. Ook op de fiets of wandelend - eventueel met gids - is het immense natuurgebied prima toegankelijk.

De Brabantse landschappen

In een aantal delen van Noord-Brabant waan je je in de woestijn. De provincie kent namelijk een aantal bijzondere stuifzandgebieden, waaronder bij de Herpse bossen en in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Dit laatste gebied is ruim 35 km² groot en hiervan is zo’n 30 km² stuifzand. Het Nationaal Park heeft daarom de toepasselijke bijnaam van 'Brabantse Sahara' gekregen. Je vindt naast zand in het gebied ook naaldbossen, een beekdal zone en glooiende heidevelden. Kinderen kunnen er naar hartenlust boomhutten bouwen, boomklimmen of van de zandheuvels rollen, terwijl ouders of opa’s en oma’s op een afstandje toekijken vanaf hun terras. Door het gebied lopen tal van ruiter-, wandel-, fiets- en mountainbikeroutes. Honden zijn welkom in het Nationaal Park en op de paden, mits zij zijn aangelijnd.

Ook vind je rondom de vakantiehuizen in Brabant veel bosgebieden, afgewisseld met polders, landgoederen en landbouwakkers. De vele riviertjes, polders, bossen en heidevelden vormen de leefomgeving van verschillende soorten amfibieën, vissen, vogels, kleine zoogdieren, reeën en Schotse hooglanders. In de tientallen Brabantse natuurgebieden kun je naar hartenlust rondstruinen en je hoofd leeg maken. Het veelal vlakke landschap in deze gebieden leent zich uitstekend voor het maken van een flinke wandel- of fietstocht. Wat dacht je ervan om vanuit jouw vakantiehuisje met een eigen bootje de vele eilandjes in de Biesbosch te ontdekken? In het veelzijdige Brabant kan het allemaal.

Tips voor je vakantiehuis in Noord-Brabant

In Noord-Brabant kun je prima gaan sightseeën en wat cultuur gaan opsnuiven. Voor kinderen is het leerzaam om een museum of historisch pand te bezoeken. Vaak is zo’n uitje tegelijkertijd ook nog erg leuk. Natuurlijk valt dit prima te combineren met een dagje winkelen, uit eten gaan of een heerlijke lunch op een terrasje. Hieronder hebben we alvast wat tips in Noord-Brabant voor je op een rijtje gezet.

Het oorlogsmuseum

Ben je op zoek naar een leerzaam uitje? Dan is een bezoekje aan het oorlogsmuseum in Overloon een goed idee. Hier leer je alles over de Slag om Overloon uit 1944. Je vindt er diverse tentoonstellingen en je kunt er originele uniformen zien. Ook kun je foto’s bekijken uit de periode 1940 - 1945. Geschiedenisliefhebbers kunnen hier dus echt hun hart ophalen. Je leert er tevens over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met aandacht voor het verzet en voor de vervolging. De slag bij Overloon staat trouwens bekend als de zwaarste tankslag ooit op Hollands grondgebied. Ook bijzonder is het feit dat je de voertuigen uit die strijd in het museum kunt bekijken. Denk aan een Duitse Panther-tank en Amerikaanse en Britse kanonnen en tanks.

Welke mooie plaatsen ga jij bezoeken?

Als je zoekt naar vakantiehuizen in Noord-Brabant weet je misschien niet waar je het beste naartoe kunt gaan. In principe maakt de plaats niets uit, je zit altijd wel in de buurt van een mooi gebied. Ook kun je met de fiets of een elektrische scooter de hele provincie wel gaan ontdekken. Toch is het wel handig om te weten welke plaatsen je allemaal wil gaan bezoeken. Wist je dat er ook in de omgeving van alles te beleven is? Bekijk snel wat er om de provincie heen allemaal te beleven is!

Steek de grens over

Vanuit een vakantiehuisje of kleinschalig vakantiepark in Noord-Brabant is een uitstapje over de grens zo gemaakt. Een groot deel van de Brabantse begrenzing grenst namelijk aan buurland België, waar je nog meer mooie natuurgebieden en sfeervolle plaatsen kunt bezoeken. Steden als Antwerpen, Brussel en Turnhout bereik je soms al binnen slechts een half uurtje met de auto. Zij zijn daarmee prima geschikt voor een dagje uit tijdens jouw vakantie in Noord-Brabant.

Het bijzondere Baarle-Nassau

Het meest bijzondere dorp van Noord-Brabant is misschien wel Baarle-Nassau. Hier kun je pas écht gemakkelijk de grens oversteken. Deze plaats vormt namelijk samen met het Belgische Baarle-Hertog één dorp: Baarle. De grenzen van beide plaatsen lopen kriskras door elkaar, waardoor je in Baarle-Nassau verschillende enclaves van Baarle-Hertog vindt, maar in Baarle-Hertog vervolgens ook weer enclaves van Baarle-Nassau vindt. Witte kruisjes op stoepen en straten geven er aan waar de grenzen precies lopen. Het kan daarom zomaar zijn dat iemands voordeur op Nederlands grondgebied ligt, maar diens slaapkamer op Belgisch grondgebied. Dit bijzondere enclave-systeem en het rijke smokkelverleden van het dorp maken dat het relatief kleine dorp Baarle-Nassau elk jaar vele bezoekers trekt.

Maak kennis met het Brabantse land

Behalve aan natuurschoon is de provincie ook rijk aan vele gezellige steden en dorpen, waar de Brabanders je maar al te graag kennis laten maken met het Carnaval, met lokale lekkernijen als het worstenbroodje en met hun nuchtere en bourgondische levensstijl. Elke Brabantse plaats heeft zijn eigen karakter. Historie, architectuur, winkelen, evenementen, gastronomie… Je vindt het er allemaal. In Den Bosch, de hoofdstad van Noord-Brabant, vind je in de sfeervolle binnenstad volop mogelijkheden. Begin je dag met een boottocht over de Binnendieze, stap een museum binnen met werken van kunstschilder Jheronimus Bosch en sluit de dag af onder het genot van de lokale lekkernij: de Bossche Bol. In Breda, een bourgondische stad met sfeervolle binnenstad, die al meermaals werd uitgeroepen tot de Beste Binnenstad van Nederland. Je kunt er heerlijk winkelen of relaxen op één van de vele terrassen. In het uiterste westen van de provincie bevindt nog Bergen op Zoom. Deze historische stad ligt op de grens van Noord-Brabant met Zeeland. Huur je een vakantiehuisje nabij Bergen op Zoom? Breng dan een bezoek aan de Zeeuwse kust met haar stranden, dijken, badplaatsen en duinpannen. De perfecte plek om even uit te waaien voor een strandwandeling.

Vier carnaval

Het jaarlijkse Carnaval speelt in veel Brabantse dorpen en steden een belangrijke rol. Het wordt in veel Brabantse gemeenten gezien als het belangrijkste feest van het jaar. De plaatsen hebben zelfs een andere naam gedurende de Carnavalsperiode. Metershoge praalwagens trekken door de straten, iedereen is vrolijk uitgedost, er hangt een gemoedelijke sfeer en decennia oude tradities worden elk jaar weer in ere gehouden. Verblijf jij in de voorjaarsvakantie in een vakantiehuisje in Noord-Brabant, dan mag je de optochten zeker niet missen, want je kijkt er je ogen uit. Na het doorbrengen van een middag of avond in het feestgedruis, kom je daarna weer heerlijk tot rust in jouw vakantiehuisje.