Vakantie Sicilië

Sicilië is voor Nederlanders nog een relatief onbekend deel van Italië. Sicilië is echter een prachtig eiland onderaan de punt van de laars van Italië. Het schilderachtige landschap met kleine baaien tussen bergen en rotsen zorgt voor een prachtig plaatje. Sicilië is een perfect eiland om helemaal tot rust te komen en je zult er vooral niet gek worden van de vele toeristen. Je kunt hier heerlijk vakantie vieren in een van de steden of dorpen in een van onze gezellige vakantiehuisjes midden in de natuur.

Lees meer over vakantie Sicilië

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Vakantie Sicilië

Sicilië is voor Nederlanders nog een relatief onbekend deel van Italië. Sicilië is echter een prachtig eiland onderaan de punt van de laars van Italië. Het schilderachtige landschap met kleine baaien tussen bergen en rotsen zorgt voor een prachtig plaatje. Sicilië is een perfect eiland om helemaal tot rust te komen en je zult er vooral niet gek worden van de vele toeristen. Je kunt hier heerlijk vakantie vieren in een van de steden of dorpen in een van onze gezellige vakantiehuisjes midden in de natuur.

Het zal je verbazen hoe groot Sicilië eigenlijk is en hoe onwijs gastvrij de bewoners zijn. Geen vraag is hen teveel en ze geven je graag tips over plekken om te eten of de mooiste plekken om te bezoeken. Hierdoor zul je je al snel welkom voelen op dit eiland. Ook de passie voor lekker eten delen ze graag met je en in de zomer kun je je heerlijk verkoelen met granita, een halfbevroren zoete drank die je weer even een boost geeft op een warme dag.

De natuur op Sicilië

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse zee en heeft een kustlijn van maar liefst 1000 kilometer. In het oosten, vlakbij de stad Catania, bevindt zich de vulkaan Etna die als een enorme bult in het landschap alom aanwezig is. De Etna is een actieve vulkaan met vijf actieve hoofdkraters. Op de hellingen zijn de kraters van uitbarsting en de lavastromen nog te zien. Gelukkig is het mogelijk de berg te beklimmen onder begeleiding van een gids, je kunt echter ook de stoeltjeslift gebruiken en vervolgens gebruik maken van de jeeps. Rondom de Etna is het overal relatief vlak. Hier worden grote hoeveelheden fruit verbouwd. In West- en Centraal Sicilië wordt het landschap gedomineerd door heuvels. In de zomer zijn deze gebieden goudbruin door de droogte. In het noorden bevinden zich grote groene bossen op de berghellingen van onder andere Madonie, Nebrodi en Peloritani. Exact in het midden van het eiland is een wat groter meer, genaamd Lago Pergusa. Hieromheen loopt het Autodromo di Pergusa, een circuit voor autoraces.

Vakantiehuisjes op Sicilië

Ook op het prachtige eiland Sicilië hebben we een ruim aanbod aan vakantiehuisjes op Natuurhuisje. Zo kun je bijvoorbeeld in Reitano, wat tussen de grote steden Palermo en Messina ligt, verblijven in een uniek natuurhuisje te midden van sinaasappelbomen. Het vakantiehuisje is zelf gebouwd en bevat indrukwekkende creatieve en artistieke elementen en heeft een prachtig uitzicht over de Siciliaanse heuvels. In Siracusa kun je verblijven in een natuurhuisje op slechts zes kilometer afstand van het Archeologisch Park van Neapolis en andere prachtige culturele plekken. Maar binnen een mum van tijd sta je ook midden in de natuur, ideaal! Ook in Taormina zijn prachtige natuurhuisjes te vinden die een wijds uitzicht op de Etna hebben. Zo is er een gezellig pas verbouwd boerenhuisje van 100 jaar oud, waar je met zijn tweetjes kunt genieten van een ontspannende vakantie. Op de veranda kun je volledig tot rust komen met een prachtig uitzicht, te midden van een stuk land vol olijf- en citrusbomen, abrikozen, vijgen, perziken enzovoorts. Naar welke streek je ook op vakantie gaat in Sicilië, op Natuurhuisje vind je een ruim aanbod aan vakantiehuisjes waar je heerlijk kunt verblijven.

De culturele kant van Sicilië

Wat goed terug te zien is uit de geschiedenis van Sicilië is dat er in het verleden heel wat machtige volkeren over het eiland heersten. Dit is eigenlijk best logisch door de strategische ligging van het eiland midden in de Middellandse Zee. Het begon allemaal met de oude Grieken die als eerste voor beschaving zorgden op grote delen van Sicilië. Later werd Sicilië onderdeel van het Romeinse Rijk waarna de tijd van de middeleeuwen aanbrak. Later is het eiland nog in de macht van onder andere Arabië en Normandië geweest. Op cultureel vlak valt er op Sicilië heel wat te beleven. Zo zijn er pottenbakkerijen die erom bekend staan dat ze kwalitatief hoogwaardige en opvallend fel gekleurde producten afleveren. Zelfs nu, in de 21e eeuw, kun je nog kiezen uit een ruim aanbod van prachtige voorwerpen. Deze voorwerpen beelden bekende taferelen uit, maar ook dagelijkse bezigheden waar iedereen zich mee bezighoudt. Een andere traditie is ongetwijfeld het Siciliaanse poppentheater. Voor dit schouwspel worden marionetten gebruikt met touwtjes. Als je naar Sicilië gaat, dan kun je een poppentheater met eigen ogen aanschouwen. Vaak worden er historische gebeurtenissen uit de Siciliaanse geschiedenis uitgebeeld. Met andere woorden: Je ontspant en tegelijkertijd leer je nog iets bij.

De Siciliaanse keuken

Sicilianen maken zich niet snel druk, maar als ze zich dan toch ergens druk om maken dan is het wel om eten. De Siciliaanse keuken mag dan iets minder bekend zijn dan de Toscaanse keuken, maar de gerechten zijn heerlijk. Op vele plekken op het eiland kun je genieten van de traditionele gerechten en zoetigheden. Zo verkopen ze bijvoorbeeld bijna overal Arancina.
Arancina is een flinke rijstbal gevuld met kaas en ham of vlees en groente, en er zijn nog vele variaties op de ingrediënten. Een echte makkelijke snack voor als je even honger hebt tijdens het shoppen bijvoorbeeld. Even opletten met bestellen als je aan de oostkant van het eiland bent: daar noemen ze het namelijk arancino! Er is hier altijd enorm veel discussie over tussen de Sicilianen en beide groepen zijn ervan overtuigd dat hun spelling de juiste is. Dit laat maar weer zien hoe trots Sicilianen op hun eiland en haar cultuur zijn. Een andere lekkere zoetigheid is cannolo. Deze caloriebom is niet meer uit het straatbeeld weg te denken, hij wordt letterlijk overal verkocht en elke restaurantje weet weer een eigen variatie aan het recept te geven. Ze bestaan uit gefrituurde, opgerolde stukjes koek, gevuld met zoete ricotta en soms gedecoreerd met pistachenootjes of chocola. Cannolo is enorm vullend, maar gelukkig hebben ze vaak ook een kleiner formaat beschikbaar.

Zie jij een reis naar Sicilië al helemaal voor je? Kijk rustig rond op Natuurhuisje en kijk welk vakantiehuisje het beste aansluit bij jouw wensen!