Een ode aan de Achterhoek

Na iedere bocht wordt je verrast met een nieuw decor

Gevormd door de ijstijden en mede beïnvloed door de mens maakt dat het Achterhoekse landschap een landschap is waar de meeste Nederlandse landschapstypes in het klein te vinden zijn. Het is een coulisselandschap, waarbij je na elke bocht wordt verrast met een nieuw decor. Meanderende beken en rivieren, grote veenmoerrassen, een afwisselend heuvellandschap, een grote diversiteit aan bosgebieden en uiteenlopende natuurgebieden geven de streek een uniek karakter.

De Achterhoek is een regio met prachtige natuur. Ontdek het zelf! Pak de fiets, trek je wandelschoenen aan of stap in een bootje. Onderweg kun je kastelen bewonderen en voel je de historie. Relax in een van de bijzondere theetuinen en geniet!

Uitgelichte activiteiten

  • De internationale kunstroute IJsselbiënnale verbindt tussen 18 juni en 19 september 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland langs de rivier vanaf Doesburg, via Zutphen naar Zwolle. Zij laten zich inspireren door één thema: de impact van klimaatverandering op het landschap.

  •  Kerkenpaden, ze stammen nog uit de tijd dat het de kortste verbindingen naar de kerk waren. Een netwerk van wegen binnendoor die de gelovigen via oude weggetjes, open land en enorme knotwilgen naar hun kerk leidden. Dit jaar kun je ze door het volgen van prachtige fietsroutes opnieuw ontdekken!

  • In 2021 start de Silo Art Tour in de Achterhoek. Een route die de bezoeker langs in het oog springende agrarische locaties voert. Op deze locaties worden door street-art kunstenaars opvallende kunstwerken aangebracht. De werken vertellen over de geschiedenis en de men- sen van de plek of omgeving en vormen als openbare-ruimte-collectie een ‘etalage’ voor de streek-identiteit.

  • Vanaf 1 augustus is vanuit museum Villa Mondriaan de gloednieuwe Mondriaan Fietsroute te fietsen in de sporen van Piet Mondriaan. Bij iedere stop staan palen met een vizier waardoor de 'schilderijen' in het echt te zien zijn.

Ga naar www.achterhoek.nl/odeaanhetlandschap om alle activiteiten te bekijken.

Verblijf in de Achterhoek

Bekijk natuurhuisjes