Vakantie Turkije

Turkije is een deels Europees en deels Aziatisch land. Het land kent verschillende lokale klimaten, omdat het enerzijds aan zee ligt en anderzijds vele geïsoleerde gebergten kent. Hoge gebergten worden hier dan ook afgewisseld met rivierduinen, moerassen en zandwoestijnen. Ben jij een liefhebber van cultuur, maar ook van natuur? Dan zit jij in Turkije helemaal op je plek. Grote delen van het land wachten nog om door jou ontdekt te worden.

Lees meer over vakantie turkije

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantie Turkije

Turkije is een deels Europees en deels Aziatisch land. Het land kent verschillende lokale klimaten, omdat het enerzijds aan zee ligt en anderzijds vele geïsoleerde gebergten kent. Hoge gebergten worden hier dan ook afgewisseld met rivierduinen, moerassen en zandwoestijnen. Ben jij een liefhebber van cultuur, maar ook van natuur? Dan zit jij in Turkije helemaal op je plek. Grote delen van het land wachten nog om door jou ontdekt te worden.

Flora en fauna

Vanwege de verschillende klimaat- en landschapssoorten kent Turkije een enorm rijke biodiversiteit. Neem bijvoorbeeld het Pontisch Gebergte, gelegen in het noordoosten van het land en het zuidwesten van Georgië, vlakbij de Zwarte Zee. Het gebergte kent een enorme diversiteit aan flora en fauna, waaronder inheemse bloemen. Veel van de bergen zijn bedekt met dichte coniferenbossen, waar onder meer de bruine beer, de wolf en het hert hun plekje hebben gevonden. Zelfs de panter is nog in Turkije te vinden. De kans dat je een panter tegenkomt is wel heel erg klein. Daarnaast is Turkije rijk aan vlindersoorten en ook insecten komen hier in alle soorten en maten voor.

Turkije heeft voor vogelliefhebbers meer te bieden. De Bosporus is in het voorjaar en in de herfst een gastoord voor trekvogels die met grote aantallen neerstrijken. Daarnaast zijn er pelikanen, aalscholvers en roofvogels die broeden in Turkije. Ook de uitstervende kaalkopibis is nog in Turkije te vinden. In het plaatsje Birecik is een ibiscentrum van het WWF van waaruit je deze broedvogel kunt observeren. Het Manyasmeer in het westen van Turkije is ook een belangrijke broedplaats, waar tevens ook veel vogelsoorten overwinteren.

Turkije heeft een heel gevarieerd landschap, met groene kuststroken, vruchtbare valleien, meren, rivieren, uitgestrekte steppen en hoge bergketens met sneeuw. Dit maakt het land zeer variërend. Turkije is daarom zeker een erg geschikte bestemming voor liefhebbers van ongerepte natuur. Door de verschillende geografische gebieden, verschilt de flora van Turkije per gebied. Zo is er bijna geen interessante begroeiing te vinden in het centrum van de Anatolische hoogvlakte. Tegenovergesteld is de Zwarte Zeekust. Hier vind je theeplantages en uitgestrekte wouden die tot aan de kust rijken. Bij het grensgebied met de voormalige Sovjetunie liggen bergen waarbij de begroeiing te vergelijken is met de begroeiing in de Alpen.

Langs de Egeïsche kust vind je veel olijfbomen. De Middellandse Zeekust heeft een begroeiing die vooral bestaat uit palmen, dennenbossen en lage struikjes. Deze begroeiing is bijna gelijk aan de flora van andere landen rondom de Middellandse Zeekust. De Kaukasus heeft een ruige uitstraling en bestaat grotendeels uit dezelfde soort begroeiing. In de zeeën en voor de kust van Turkije zwemmen inktvissen, palingen, murenen, tonijnen, zeebaarzen, makrelen, sardines en dolfijnen. Aan de Turkse zuidkust bevinden zich belangrijke broedplaatsen voor zeeschildpadden.

Activiteiten

Het mediterrane klimaat rond de Middellandse zee zorgt ervoor dat bezoekers hier voornamelijk naartoe trekken voor een zon-, zee- en strandvakantie. Turkije heeft een kustlijn van wel meer dan 8000 km. Het is hier dus niet moeilijk om het strand van je dromen te vinden! De steden Marmaris, Bodrum, Kusadasi, Belek en Antalya zijn welbekende strandbestemmingen met een scala aan uitgaans- en watersportmogelijkheden. Kom jij liever naar Turkije om cultuur te snuiven? Dan ben je hier inderdaad helemaal op je plek. Turkije kent een rijke geschiedenis van veel verschillende culturen, wat nog steeds is terug te zien in het huidige straatbeeld. In Istanbul en Ankara, maar ook in de kleine dorpjes verspreid door het land, heet de lokale bevolking je graag van harte welkom om je kennis te laten maken met hun cultuur en keuken. Ook in verschillende kustplaatsen kun je de Turkse cultuur opsnuiven. Je vindt hier namelijk veel historische bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn.

Wil je gaan raften, dan is de Köprücay rivier bij Antalya een aanrader. Deze schitterende rivier leidt je langs een erg mooi landschap. Ben je op zoek naar meer uitdaging, dan is de Coruh-rivier in het noorden van Turkije zeker de moeite waard. Deze rivier wordt door ervaren rafters gezien als de ultieme uitdaging. Wanneer je wel het water op wilt, maar je doet het liever iets rustiger aan, dan kun je met een bootje de zee op. De Turkse westkust, de Egeïsche zee, is hier erg geschikt voor. Aan de kust zijn nog veel overblijfselen uit de oudheid te zien. De zee is hier helderblauw en nodigt je uit om te gaan snorkelen en zwemmen.

Het Taurusgebergte is een erg leuke bestemming voor wandelliefhebbers. Er zijn veel verschillende routes uitgestippeld, variërend van een dagtocht tot meerdaagse trektochten. De Taurus is een ongerept natuurgebied wat bestaat uit een aantal steile rotswanden. Deze wanden zijn soms wel 3000 meter hoog. Andere gebieden waar je prachtige wandeltochten kunt maken, zijn de Pontische Alpen, de Kackar en de bergen en valleien in Noord Turkije.

Vakantiehuisje in Turkije

Met het gevarieerde landschap, de interessante cultuur en de vele mogelijkheden is Turkije een zeer geschikt land voor een vakantie. Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw vakantie in Turkije. Tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje in Turkije draag je automatisch bij aan een groenere aarde.

Op onze website vind je verschillende natuurhuisjes in Turkije, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.