Glamping Nederland

Weet je die campings van vroeger nog? Overvolle lappen gras, waar je op je slippers met je teiltje vol afwas naar de gezamenlijke kraan moest sjouwen, onderweg struikelend over een verdwaalde voetbal? Dat is dus echt nergens meer voor nodig, want kamperen heeft een moderne make-over gekregen. Houd je van kamperen, maar niet van het onhandige gedoe wat er vaak bij komt kijken? Kamperen is opnieuw geboren en heet nu glamping!

Lees meer over glampings in Nederland

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Glamping Nederland

Weet je die campings van vroeger nog? Overvolle lappen gras, waar je op je slippers met je teiltje vol afwas naar de gezamenlijke kraan moest sjouwen, onderweg struikelend over een verdwaalde voetbal? Dat is dus echt nergens meer voor nodig, want kamperen heeft een moderne make-over gekregen. Houd je van kamperen, maar niet van het onhandige gedoe wat er vaak bij komt kijken? Kamperen is opnieuw geboren en heet nu glamping!

Hetzelfde vrije gevoel, maar als het even kan met meer luxe dan thuis en midden in de natuur. Dat is pas vakantie. Vroeger zei men wel eens: “Een jaar lang krom liggen, om twee weken krom te kunnen liggen”. Die uitdrukking kan dus officieel met pensioen. Nooit meer in een iets te kleine tent jezelf in een slaapzak wurmen. Natuurhuisje helpt je met het vinden van de glamping die bij jou past. Met een luxe gevoel op vakantie in de natuur.

Kamperen in luxe

Het Engelse woord ‘glamping’ is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘glamorous’ en ‘camping’, en vrij vertaald betekent dat ‘kamperen in luxe’. Een klein geschiedenislesje. Het nieuwe woord verscheen voor het eerst in het dagelijkse gebruik rond 2005 in het Verenigd Koninkrijk, maar het concept waar glamping naar verwijst bestaat in verschillende vormen eigenlijk al eeuwen. Het is bijvoorbeeld bekend dat in de 16e eeuw de Schotse graaf van Atholl ter ere van een bezoek van zijn koning een extravagante glamping-ervaring in de Schotse Hooglanden voorbereidde, compleet met luxe tenten en voorraden uit zijn eigen kasteel.

Misschien wel het meest buitensporige voorbeeld van paleisachtig tentleven ooit is een diplomatieke top die in 1520 in Noord-Frankrijk gehouden werd. Daar stonden zo’n 2.800 tenten bij elkaar en in de fonteinen stroomde rode wijn. Want, waarom ook niet? We kunnen er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat de gasten op deze gelegenheden niet voor hun eigen rol toiletpapier hoefden te zorgen. Rond diezelfde periode sleepten de Ottomanen op al hun militaire missies hun vorstelijke tenten plus alle bijbehorende pracht en praal mee. Voor het opzetten en onderhouden van die tenten reisden er speciale teams van vakmannen met de missies mee. Bekender voor ons zijn de Afrikaanse safari’s die in de jaren 20 van de 20e eeuw populair waren onder rijke Britten, de Britse adel en rijke Amerikanen. Hoewel ze op zoek waren naar avontuur wilden ze toch niet de luxe en comfort die ze van thuis gewend waren missen en namen zo’n beetje alles mee, van elektrische generatoren tot opvouwbare badkuipen en champagne.

Glamping is de hedendaagse (en haalbare) variant van het voorgaande, en hoewel de glampingtrend al aan het begin van deze eeuw populair werd in Amerika, Engeland en Afrika, is deze pas vanaf 2015 naar andere landen, zoals Nederland en Italië overgewaaid. Vandaag de dag kun je voor een glamping-vakantie dus in veel verschillende landen terecht en anders dan die rijkelui van vroeger hoef je gelukkig ook niet heel je hebben en houden mee te nemen. Alles wat je nodig hebt, is gewoon aanwezig. Hoewel over het algemeen veel glamping-accommodaties zich op een camping of park bevinden, is dit vaak op een gedeelte dat gescheiden is van de ‘gewone’ camping. Bij de glamping-opties van Natuurhuisje hoef je je tijdens jouw vakantie sowieso niet bang te zijn voor een overdaad aan drukte, spelende kinderen of lawaai. Onze glamping-natuurhuisjes staan nooit op grootschalige terreinen of vakantieparken en dus geniet jij volop van rust, ruimte en het natuurschoon om je heen.

Vanuit de glamping zal je een optimaal thuisgevoel ervaren, maar dan wel met een hoop interessante mogelijkheden in de buitenlucht voor het oprapen! Bovendien krijg je de kans om een kant van de omgeving te ontdekken die je nooit ontdekt had wanneer je in een standaard accommodatie zou overnachten. Een glamping is heerlijk voor allerlei reisgezelschappen, zo ook voor een stelletje die graag een romantisch tripje maakt met zijn tweeën. Ga met z’n tweetjes eens op een romantische vakantie of weekendje weg en kies voor een overnachting in een kerkje, een knus tiny house of een gezellige pipowagen middenin de natuur! De prachtig groene en rustige omgeving maakt het helemaal af, en de ultieme privacy is natuurlijk ook geweldig en draagt bij aan de romantiek! Ga je met het gezin op pad, verblijf dan samen met de kinderen in een boomhut! Een erg unieke ervaring, en voor kinderen een ware droom. Zij zullen zich voelen als ware avonturiers en zullen nooit meer naar huis willen met al die ruimte om zich heen om eindeloos in te spelen! Het maakt niet uit welke wensen je hebt voor je vakantie, want met zoveel keuze uit glampings zit er altijd wel iets tussen dat je aandacht trekt!

Verschillende glampings

Omdat glamping de laatste jaren steeds populairder en aantrekkelijker is geworden, is er keuze in overvloed. Wie op een glamping vakantie gaat, heeft dus ook de keuze uit verschillende accommodatietypes. Zo worden yurts, safaritenten, tiny houses en tipi’s bijvoorbeeld als vorm van glamping gezien, maar ook boomhutten, woonboten, trekkershutten en pipowagens worden tegenwoordig tot de glamping accommodaties gerekend. De meest uiteenlopende glamping accommodatie types zijn beschikbaar op de website. Ze hebben allemaal in ieder geval een aantal dingen in gemeen, namelijk dat ze zeer kleinschalig, uniek, gelegen in het groen en gezellig zijn!

De locatie kan een grote rol spelen bij het kiezen van het juiste huisje. Verblijf bijvoorbeeld in een boomhut tussen de toppen van de bomen of dobber op het water tijdens een overnachting op een woonboot. Spendeer je jouw vakantie liever in het bos, dan zijn er verschillende huisjes gelegen in the middle of nowhere, waarbij je het gevoel krijgt dat jullie de enige personen zijn. Wil je tijdens je vakantie op elk moment van de dag het water in duiken, dan kun je kiezen uit een van de huisjes met een ligging aan de zee, aan een meer of kies juist voor een huisje met een zwembad erbij! Maak jouw verblijf nog specialer door voor een huisje met wellnessfaciliteiten te kiezen. Geef jezelf dit extra beetje luxe en comfort dat je verdient op vakantie!

Waar het huisje zich ook bevindt, er zijn genoeg mogelijkheden om je te vermaken! Maak een fietstocht door de natuur of ga wandelen door het immens grote bos of over het strand. Hou je van vogels spotten, dan kun je op zoek gaan naar de mooiste vogels. In sommige landen leven zelfs beren, reeën, vossen, herten, wolven, slangen en rendieren! Ligt het huisje aan een meer, rivier of zee dan kun je gaan vissen! Daarnaast behoren het bezoeken van steden en een bezoek aan een pretpark, museum of dierentuin tot de mogelijkheden. Erg belangrijk voor de culturele afwisseling! Veel van de huisjes zijn tegenwoordig ook uitgerust met Wifi internetverbinding, dus wanneer je op de plaats van bestemming bent en het weer is net iets minder of je plannen veranderen last-minute, je hebt altijd de mogelijkheid om via internet nieuwe ideeën te vinden voor een dagje uit. En je kunt met de Wifi natuurlijk iedereen op de hoogte houden van je avonturen op de glamping!

Glamperen in Nederland

Was bij kamperen het Nederlandse weer nog een bezwaar, mag het tijdens een glamping-vakantie best een keertje regenen. Dan blijf je toch gewoon een dagje in je glamoureuze kampeerverblijf? Bij glamperen heb je namelijk nooit meer last van een lekkende tent en meestal gewoon wifi. Interessante opties zijn er genoeg en uiteraard liggen de natuurhuisjes zoals je van ons gewend bent midden in de natuur. Tijdens jouw vakantie word je dus ’s ochtends in alle rust wakker van het gefluit van de vogels of het ruisen van de wind in de bomen. Je hoeft lang niet altijd ver weg op vakantie te gaan om een fijne vakantie te beleven, in Nederland zijn er nog meer dan genoeg mooie plekjes in de natuur!

Waddeneilanden

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vormen samen de vijf bewoonde Waddeneilanden van Nederland. Deze eilanden bevinden zich in een dynamisch gebied, wat ervoor zorgt dat de eilanden voortdurend in beweging zijn. De meeste dorpen en vakantiehuizen op de Wadden zijn dan ook gelegen aan de westkant van de eilanden, omdat door het ‘wandelen’ van de eilanden aan de oostkant grote zandbanken ontstaan. In de loop der jaren zijn daardoor al diverse huizen en dorpen in zee verdwenen.

Kenmerkend voor de Waddeneilanden is dat zij omringd worden door water. Het gros van de aanwezige plant- en diersoorten leven daarom speciaal op en rondom de Wadden. Voorbeelden hiervan zijn zeehonden, mosselen, wadslakken, zeedonderpadden, lepelaars en meeuwen. De visrijke wateren, de getijden en het spel van water en wind maken het Waddengebied voor hen de ideale leefomgeving. Wil jij graag zeehonden zien? Dan is een bezoek aan één van de Waddeneilanden zeker iets voor jou! Vanuit de duinen of vanaf een boot is de kans groot dat jij één van deze dieren spot.

Wie op zoek is naar een ontsnapping aan de dagelijkse drukte, moet zeker eens een bezoek brengen aan een vakantiehuis op één van de Waddeneilanden. Hier hoef je je even geen zorgen te maken over bomvolle agenda’s en het afgaan van afspraken, zodat je helemaal op adem kunt komen. Beleef het eilandgevoel en waai uit op het strand, maak een tocht met een speedboot over de Waddenzee, ga watersporten of waag je aan een wadlooptocht. Bezoek je de Wadden met de kids? Dan kun je een bezoek aan Ecomare eigenlijk niet overslaan. In dit natuurcentrum kun je ontdekken hoe zeehonden en bruinvissen worden verzorgd. Ook leer je er meer over de Texelse natuur in het zee-aquarium en museum.

Drenthe

Met maar liefst drie Nationale Parken barst de provincie Drenthe van het natuurschoon. Er valt dan ook volop te ontdekken en te zien. Allereerst is er bijvoorbeeld het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit natuurgebied op de grens van twee provincies: Drenthe en Friesland. Bossen, heidevelden en stuifzandgebieden kenmerken het gebied. Door dit gevarieerde landschappen hebben veel diersoorten het park inmiddels tot hun leefgebied gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn de steenmarter, de buizerd, de raaf, de levendbarende hagedis en de adder. In Appelscha en Diever bevinden zich een bezoekers- en informatiecentrum; beide een goede uitvalsbasis om het Drents-Friese Wold in te trekken. Je vindt er allerhande informatie over fietsroutes en bezienswaardigheden, zoals een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.

Ook vind je in de provincie het Nationaal Park Dwingelderveld. Omdat het Dwingelderveld het grootste natte heidegebied van westelijk Europa is én omdat er eeuwenoude bijzondere karrensporen te vinden zijn, werd het uitgeroepen tot Natura 2000-gebied. Om de begroeiing op het enorme heidegebied en rondom de vele vennen in toom te houden, worden verschillende grazers ingezet. Denk hierbij aan Drentse schaapskuddes, oer-Hollandse koeien en imposante Schotse hooglanders. Net als het Drents-Friese Wold beschikt ook het Dwingelderveld over een bezoekerscentrum. Dit centrum bevindt zich nabij Ruinen en wordt beheerd door Natuurmonumenten.

We sluiten af met het derde en tevens laatste Nationaal Park van Drenthe: Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Dit op twee na grootste Nationaal Park van Nederland is misschien wel het meest bijzondere natuurgebied van de provincie. Bij dit landschap draait namelijk niet alles om natuur, maar ook om landbouw en leefbaarheid. Vanwege de hoge cultuurhistorische waarde van het landschap in dit gebied, krijgen de bescherming van natuur en van cultuur hier evenveel aandacht. Typerend voor het gebied is de Drentsche Aa, één van de weinige beken die vrijwel onaangetast is gebleven.

Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant herbergt een hele hoop natuurschoon. Het is daarmee een heerlijke vakantiebestemming voor jong en oud, maar ook voor natuurliefhebbers, watersporters, rustzoekers, gezinsvakanties of een romantisch weekendje weg. De aanwezigheid van zoveel fraaie natuur zorgt ervoor dat je vanuit een vakantiehuisje in Noord-Brabant binnen no-time in de bossen, op de heide, op het platteland of op een dijk staat. Fiets- en wandelmogelijkheden te over! Op de website van Natuurhuisje.nl vind je meer dan 200 natuurhuisjes, verspreid over Noord-Brabant. Voor welk van onze vakantiehuisjes kies jij komend jaar?

Behalve aan natuurschoon is de provincie ook rijk aan vele gezellige steden en dorpen, waar de Brabanders je maar al te graag kennis laten maken met het Carnaval, met lokale lekkernijen als het worstenbroodje en met hun nuchtere en bourgondische levensstijl. Elke Brabantse plaats heeft zijn eigen karakter. Historie, architectuur, winkelen, evenementen, gastronomie… Je vindt het er allemaal. Alle dorpen en steden in Brabant zijn verdeeld over 64 verschillende gemeenten. Noord-Brabant is daarmee de provincie met de meeste gemeenten van heel Nederland.

Allereerst is er natuurlijk Den Bosch, de hoofdstad van Noord-Brabant. De sfeervolle binnenstad biedt je tal van vermaakmogelijkheden. Begin je dag met een boottocht over de Binnendieze, stap daarna een museum binnen met werken van kunstschilder Jheronimus Bosch en sluit de dag gezellig af onder het genot van de lokale lekkernij: de Bossche Bol. En dan is er Breda, een bourgondische plaats met sfeervolle binnenstad, die al meermaals werd uitgeroepen tot de Beste Binnenstad van Nederland. Je kunt er heerlijk winkelen of gewoon relaxen op één van de vele pleinen met terrassen.

Friesland

Friesland kent maar liefst vier verschillende nationale parken, te weten: Nationaal Park Schiermonnikoog, Nationaal Park De Alde Feanen, Nationaal Park Lauwersmeer en tot slot Nationaal Park Drents-Friese Wold. In al deze parken staan het water, de rust en de weidse vergezichten centraal. Waterdieren hebben hun plekje hier al helemaal gevonden, waaronder verschillende amfibieën, vogels, insecten, geleedpotigen en natuurlijk vissen. In de provincie bevinden zich verschillende buitencentra en natuurmusea waar vrijwilligers en medewerkers je met liefde meer vertellen over de Friese natuur én cultuur waar zij zo trots op zijn. De Friese natuur wordt beheerd door It Fryske Gea (‘’Het Friese Landschap’’). Deze vereniging zorgt ervoor dat het open en waterrijke landschap behouden blijft en niet te veel wordt aangetast door het toedoen van mens of dier.

Een aantal noemenswaardige van de verschillende Friese landschappen zijn het Waddengebied, het Gaasterland en de Friese Wouden. Vier van de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden behoren tot de provincie Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Voor een ontspannende strandvakantie ben je in Friesland dan ook aan het juiste adres. Op de Wadden kun je strandwandelingen maken, zwemmen, vliegeren, fietsen, wadlopen, zonsondergangen bekijken en surfen. Dit is in de Friese Wouden wel anders. Hier draait het niet om een samenspel van lucht en water, maar juist om de openheid van het coulissenlandschap. De streek bevindt zich in het oosten van Friesland, nabij de grens met de provincie Groningen.

En dan is er tot slot nog Gaasterland, een streek in de zuidwesthoek van de provincie, onderdeel van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Hoewel Friesland vrijwel overal bestaat uit vlakke weidegronden met prachtige vergezichten, is Gaasterland juist glooiend met bossen. Een vakantiehuisje in Gaasterland is een goede uitvalsbasis om te recreëren op of rondom de Friese Meren. Tal van grote en kleine meren vormen samen een uitgestrekt merengebied. Het gebied is een walhalla voor de watersporters, waar grote boot-evenementen die hier georganiseerd worden, van getuigen. Voorbeelden daarvan zijn de bekende Sneekweek en het Skûtsjesilen, twee evenementen die jaarlijks veel bezoekers naar de provincie trekken.

Op onze website vind je tientallen glamping accommodaties in Nederland, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiehuis of vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.