Vakantiehuizen Nederland 2023

Onze vakantiehuizen in Nederland bieden een goede uitkomst voor wie er even lekker tussenuit wil, maar niet al te ver wilt reizen. Voor prachtige natuur en mooie vergezichten hoef je helemaal niet ver te reizen. In een vakantiehuisje in Nederland kun je alle kanten op. Met regio’s zoals de Wadden, de Veluwe, de Weerribben en de Achterhoek, is er voor iedereen meer dan genoeg te beleven. Door de relatief kleine oppervlakte van Nederland zijn de afstanden - over land én over water - gemakkelijk te overbruggen en ben je binnen no time in één van de natuurgebieden. Wel zo fijn.

Lees meer over vakantiehuisjes Nederland
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuizen in Nederland

Onze vakantiehuizen in Nederland bieden een goede uitkomst voor wie er even lekker tussenuit wil, maar niet al te ver wilt reizen. Voor prachtige natuur en mooie vergezichten hoef je helemaal niet ver te reizen. In een vakantiehuisje in Nederland kun je alle kanten op. Met prachtige regio’s zoals de Wadden, de Veluwe, de Weerribben en de Achterhoek, is er voor iedereen meer dan genoeg te beleven. Door de relatief kleine oppervlakte van Nederland zijn de afstanden - over land én over water - gemakkelijk te overbruggen en ben je binnen no time in één van de natuurgebieden. Wel zo fijn.

Natuurhuisjes in Nederland

Wat voor soort vakantiehuis je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te trekken tijdens jouw vakantie in Nederland. Of je nu voor een actieve vakantie gaat of juist voor een ontspannen relaxvakantie, alles is mogelijk. Wat dacht je van een vakantiehuisje met jacuzzi? Er zijn huisjes in het bos, luxe villa’s en bed & breakfasts, maar ook vind je er volop glamping accommodaties, bungalows, basic trekkershutten en groepsaccommodaties. Tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje in Nederland draag je ook nog eens automatisch bij aan een groenere aarde. Voor elke geboekte nacht draag je bij aan een natuurproject, zodat we er samen voor zorgen dat de natuur op onze aardbol behouden blijft. Wil je graag snel weg? Kijk dan naar ons aanbod voor last minute vakantiehuisjes of weekendje weg in Nederland.

Wanneer op vakantie in eigen land?

In Nederland kennen we een gematigd zeeklimaat. Hoewel onze zomers steeds iets warmer worden, kennen we nog steeds geen extreem hete zomers of ijskoude winters. Wel zul je per gebied verschillen merken. Zo is het rondom de kust wat koeler en zal de wind harder waaien dan landinwaarts. Ook al kent Nederland genoeg droge dagen, er is altijd wel kans op neerslag. Wees voorbereid en neem kleding mee voor verschillende weersomstandigheden.

Populaire bestemmingen Nederland

Op Natuurhuisje.nl huur je een landelijk vakantiehuis- of woning in Nederland. Of dit nu een huisje in het bos, een vakantiehuis aan het water of vakantievilla aan de kust is. Ons eigen land heeft veel moois te bieden. Weet je nog niet waar je naar toe wil? Lees dan verder over populaire regio's in Nederland:

De Nederlandse natuur

Nederland kent gevarieerde landschappen: grote en kleine bosgebieden, rivierlandschappen, lange kuststroken met duinpannen en zandstranden, oer Zuid-Hollandse polderlandschappen, zandverstuivingen, de Achterhoekse coulissen en niet te vergeten het Limburgse heuvellandschap. Nederland heeft zelfs 20 nationale landschappen. Dit zijn landschappen die worden gekenmerkt door hun unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. Er zijn dus genoeg mooie en unieke landschappen in Nederland te bewonderen.

Nationale parken in Nederland

In totaal zijn er zo'n 21 natuurparken in Nederland, waarvan de Hoge Veluwe één van de bekendste is. Kilometers wandelen door de prachtige bossen, waar je veel dieren zult spotten. Ben je al eens geweest bij het Zuid-Kennemerland? Of de Alde Feanen? Door het brede aanbod natuurhuisjes, is er altijd een huisje te vinden in de omgeving van jouw . Wij zetten vast een paar nationale parken op een rijtje.

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is een oase van rust in de drukke provincie Utrecht. De Utrechtse Heuvelrug is een stuwwal die in de ijstijd is ontstaan door een ophoping van sediment door het ijs. Daaruit is een gebied ontstaan wat uit zand en bossen bestaat. Het is een zeer geliefde locatie onder wandelaars. Zo kun je tijdens je wandeling prachtige natuur, dieren en indrukwekkende kastelen en landhuizen tegenkomen. Je vindt hier zelfs sporen van het militaire verleden van Nederland. Dieren die je hier zoal kan tegenkomen zijn reeën, vossen, dassen en de zeldzame boommarter. Er is in dit nationale park dus genoeg te zien.

Nationaal Park de Oosterschelde

Nationaal Park de Oosterschelde is een prachtig park dat zich in Zeeland bevindt. De Oosterschelde is een zogenaamde zeearm omgeven door schiereilanden. Als je van water houdt, ben je hier op de juiste plek. De flora en fauna zijn uniek en divers. Zo kun je hier dieren tegenkomen zoals zeehonden en bruinvissen, vele soorten vissen, schelpdieren en vogels. Het park is goed te verkennen met de fiets en er kan fijn gewandeld worden. Maar de leukste manier is misschien wel om dit park vanaf het water te bezoeken. Misschien zelfs onderwater. Dit nationaal park is een zeer geliefde plek onder duikers. Houd je van duiken, ontdek dan zeker de onderwaterwereld. Nederland heeft ook onderwater veel te bieden. Je vindt hier onder andere anemonen, zeekatten, zeesterren en het zeldzame zeepaardje. Snorkelen is ook mogelijk.

Nationaal Park de Drentsche Aa

Nationaal Park de Drentsche Aa is een uniek natuurgebied in Drenthe. 50 procent van het park bestaat uit landbouwgrond en liggen 21 dorpen en gehuchten in dit park. De Aa is één van de weinige beken die in Nederland niet is beïnvloed door de mensheid, hierdoor is de prachtige eeuwenoude landschapsindeling hier nog te bewonderen. Je vindt hier houtwallen op de akkers en enkele mooie heidevelden. Er zijn hier veel wandelpaden waar je heerlijk kunt wandelen en er zijn ook nog eens genoeg fietspaden te vinden. Ga je met de kinderen naar dit park? Er zijn hier excursies te vinden speciaal voor kinderen waarbij ze lekker met de boswachter op stap kunnen.

De Nederlandse flora

In Nederland zijn zo’n 10 soorten bomen die hier van nature thuishoren, waaronder de beuk, de eik, de wilg en de kastanje. Ook zijn er in Nederland boomsoorten die hier niet van nature thuishoren. Dit zijn bijvoorbeeld de Lariks, de Amerikaanse eik, en de Grove Den en Sparren. Ook zijn er veel mooie wilde bloemen en planten te vinden in de natuur van Nederland. Nederland en België tellen samen zelfs meer dan 1,800 soorten. Zo vind je in de Achterhoek bijvoorbeeld de vlas en klaproos. Deze geven vanaf eind mei prachtige kleuren aan het landschap van de Achterhoek. In de Bunkervallei in Zuid-Holland vind je in de zomer orchideeën, de ratelaar en de gele lis, ook prachtig. En zo zijn er nog veel meer wilde planten en bloemen door heel Nederland te vinden.

De fauna in Nederland

Ook de fauna van Nederland is erg gevarieerd. Er komen ruim 50 soorten zoogdieren voor, 600 soorten broed- en trekvogels, tientallen soorten vissen, 2,000 vlinder soorten en duizenden ongewervelde diersoorten. Wij kennen zelfs twee diersoorten die uniek zijn in de wereld, deze komen dus alleen in Nederland voor: de natuurvlinder en de Noorse woelmuis. In de kustgebieden van Nederland kun je zeehonden en bruinvissen vinden. Grote dieren die gespot kunnen worden op het land zijn onder andere edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen, de das, de bever en de otter. De nationale vogel van Nederland is de grutto. Ook wel leuk om te weten: de wolf maakt overigens ook weer een opmars in Nederland, deze zul je alleen niet snel tegenkomen.

Tips voor een vakantiehuisje in Nederland

Er is een hoop moois te zien in Nederland. En met tal van mogelijke outdoor- én indoor-activiteiten die het land te bieden heeft, zul je je niet snel vervelen. Nederland is daarmee in ieder jaargetijde een geschikte vakantiebestemming voor jong en oud. Maar wat kun je dan allemaal gaan zien en doen? Denk aan een dagje strand, een wandeling door één van de natuurparken of bootje varen op één van onze mooie meren. Wij hebben een aantal tips voor je verblijf in een vakantiehuis- of villa in Nederland voor je op een rijtje gezet. Vraag ook gerust de gastheer- of vrouw van jouw vakantiehuisje om tips.

Wat zijn de mooiste stranden van Nederland?

De wind door je haren, de zon op je hoofd en het koude zeewater aan je voeten, genieten. Het is heerlijk om dat ertussenuit-gevoel te ervaren, samen met je partner, hond, gezin of alleen: het is een magische plek waar de creativiteit begint te stromen. Zandkastelen bouwen, een frisse duik, picknicken of gaan frisbeeën: het strand is altijd een heerlijke bestemming. Met een kustlijn van 650 kilometer is Zeeland een van de populairste provincies voor strandliefhebbers. Vooral Zoutelande, Vlissingen en Cadzand zijn erg populair. Cadzand staat bekend om z’n slikken, schorren en oude polders die tezamen fraaie natuurgebieden vormen. Denk aan Het Zwin en de Verdronken Zwarte Polder. Cadzand heeft een prachtig natuurpark, waarbij je helemaal kan doorlopen tot aan België.

Landschappen in Nederland

Het aanbod landschappen in Nederland is zeer divers. Uitwaaien tijdens een strandvakantie in Zeeland, wandelen in het bos in de Achterhoek, het berglandschap van Limburg of een verblijf aan het water in Friesland. In nog geen 2 uur tijd, ga je van een prachtig heuvellandschap naar een prachtige kustlijn.

Een dagje uit

Een bezoek aan Maastricht is leuk voor jong en oud. Pak een terrasje op het Onze Lieve Vrouweplein, ga een middagje shoppen in de binnenstad of boek een rondvaart op de Maas. Daarna kun je weer bijkomen in je vakantiehuisje, weg van de massa. In de omliggende dorpen kun je prachtig overnachten midden in de diverse, Limburgse natuur. Maar ook rondom Utrecht of Eindhoven, vind je fijne huisjes om te overnachten. Ben je een echte historicus? Dan is er in Nederland genoeg geschiedenis te herleven. Denk zo eens aan de hunebedden in Drenthe, of de oude pittoreske vissersdorpjes rondom Volendam: ben je al wel eens naar Monnickendam gegaan? Of naar het schiereiland Marken? Misschien vind je het wel gaaf om een dagje naar Thorn te gaan, Orvelte of Bourtange. Kijk rustig rond op onze website en ontdek jouw ideale vakantiehuisje in Nederland.